Test Coronavirus

Testul infectiei cu coronavirus este foarte important, in primul rand, in monitorizarea raspandirii pandemiei COVID-19. In functie de tehnologia de testare, aceste teste pot determina daca o persoana este infectata cu virusul SARS-CoV-2 sau daca a avut deja boala COVID-19. In prezent exista mai multe tipuri de teste utilizate in diagnosticul infectiilor cu coronavirus (serologice, biologie moleculara si antigenice).

Cuprins

Tipuri de teste pentru coronavirus

Principalele modalitati de testare pentru infectia cu noul Coronavirus sunt reprezentate de catre:

  • Test RT-PCR (Real Time Polymerase Chain Reaction): test diagnostic pentru COVID-19; Real Time Polymerase Chain Reaction multiplex sau RT-PCR multiplex permite realizarea diagnosticului diferential al COVID-19 cu infectia gripala determinata de Influenza virus sau identificarea unei co-infectii;
  • Test rapid COVID (pentru detectia antigenului SARS-CoV-2) utilizeaza metoda imunocromatografica pentru punerea in evidenta a unor proteine specifice virale de la nivelul secretiilor nazofaringiene;
  • Test anticorpi COVID: Testele serologice pentru determinarea cantitativa a anticorpilor neutralizanti de tip IgG anti-proteina Spike si cu rol in monitorizarea statusului imun post infectie activa si/sau post imunizare prin vaccin; testele serologice nu au rol diagnostic, insa sustin rezultatele obtinute prin testarea de tip RT-PCR.

Cand se efectueaza testul pentru coronavirus?

Momentul testului depinde de mai multi factori in functie de scopul testarii - pentru a detecta o infectie activa COVID-19 sau de a confirma ca ati avut boala.

Testul RT-PCR se efectueaza cat mai curand posibil dupa aparitia simptomelor infectiei tractului respirator superior (specifice pentru COVID-19) sau dupa contactul cu o persoana infectata, deoarece aceste teste detecteaza infectia curenta cu virusul.

Efectuarea unui test de tip RT-PCR este recomandata persoanelor institutionalizate (camine de batrani, centre de plasament), cu status imun deficitar (pacienti oncologici, hemodializati sau cu tratament imunosupresiv), contactii directi ai cazurilor confirmate cu COVID-19, gravidele asimptomatice care au intrat in contact direct cu un bolnav confirmat de COVID-19, cadrele medicale asimptomatice cu grad inalt de expunere si persoanelor asimptomatice care vor sa calatoreasca in afara tarii.

Testul RT-PCR multiplex este utilizat in cazul persoanelor simptomatice pentru excluderea sau confirmarea infectiei sezoniere cu virus agentul etiologic al gripei.

Testele rapide COVID pentru determinarea antigenului coronavirusului se efectueaza in primele 5-7 zile de la debutul simptomelor COVID-19. Prezinta recomandare de utilizare in comunitatile cu prevalenta inalta a cazurilor de COVID-19, in focarele confirmate prin RT-PCR pentru realizarea rapida a anchetei epidemiologice si depistarea in timp util a contactilor pozitivi la persoanele contacte asimptomatice cu expunere ridicata si in situatiile in care nu exista posibilitatea de efectuare a testelor RT-PCR.

Aceasta metoda rapida de identificare a antigenului viral, poate fi utilizata si ca metoda de screening si testare in serie a personalului medical, de ingrijire la domiciliu, in unitatile inchise (centre de detentie) dar si in zonele in care exista o transmitere comunitara continua.

Testarea anticorpilor sau determinarile serologice ale titrurilor de anticorpi neutralizanti de tip IgG anti proteina Spike pentru noul coronavirus sunt utilizate pentru monitorizarea raspunsului imun al persoanelor care au trecut prin COVID-19 si/sau au fost vaccinate.

Test RT-PCR

CUMPARA ONLINE

Test rapid SARS-CoV-2

CUMPARA ONLINE

SARS-COV-2 Anticorpi neutralizanti anti-proteina spike (S) - Promo Februarie 2022 - 35%

CUMPARA ONLINE

Cat dureaza testul COVID?

Rezultatul testarii rapide pentru antigenul de coronavirus se obtine in 15 – 20 de minute de la pipetarea probei recoltate in caseta kit ului comercial.

In mod frecvent, rezultatele testelor de tip RT-PCR si al celor serologice sunt eliberate in maxim 48 de ore de la recoltarea probelor biologice, timp necesar obtinerii, prelucrarii si interpretarii rezultatelor.

Cum va pregatiti pentru testul coronavirusului?

Testele rapide pentru detectarea antigenului dar si cele de tip PCR presupun recoltarea secretiilor de la nivelul nazofaringelui si al faringelui cu ajutorul unor tampoane sterile, manevra fiind efectuata inainte de toaleta bucala si la un interval de 4 ore de la ultima ingestie de alimente sau lichide.

Determinarea de anticorpi anti-proteina Spike necesita recoltarea de sange prin punctie venoasa periferica si nu presupune o pregatire prealabila speciala a pacientului.

Cat costa un test Coronavirus?

Pretul unui test pentru  coronavirus variaza in functie de tipul de test. Pretul actual al testelor poate fi verificat pe magazinul nostru online.

Pretul testelor coronavirus (lista de preturi coronavirus actualizata 09.09.2021):

  • Test RT-PCR - 270 RON
  • Test rapid antigen - 90 RON
  • Test anticorpi - 135 RON

Unde pot efectua un test COVID?

Testarea pentru COVID-19 in cadrul clinicilor Medicover se poate face in urmatoarele locatii:

Ce inseamna rezultatul unui test negativ / pozitiv?

Rezultatul testelor pozitive pentru coronavirus:

  • Test antigen - Un rezultat pozitiv semnifica prezenta antigenului viral la nivelul mucoasei respiratorii a persoanei testate si impune izolarea cat mai rapida a acesteia cu supraveghere epidemiologica atenta.
  • Test RT-PCR - Rezultatul pozitiv confirma infectarea cu SARS-CoV-2 si indica necesitatea respectarii regulilor de carantinare si tratament in vigoare. Obtinerea unui rezultat echivoc se datoreaza incarcaturii virale slabe a probei biologice recoltate si necesita repetarea testului la interval de cateva zile.

Rezultatul testelor negative pentru coronavirus:

  • Test antigen - Obtinerea unui rezultat negativ la efectuarea testului rapid nu exclude posibilitatea unui diagnostic de COVID-19, in prezeta unei simptomatologii clinice sugestive fiind necesara repetarea acestuia la un interval de 2 zile sau confirmarea printr-o testare RT-PCR.
  • In cazul testarii de tip RT-PCR obtinerea unui rezultat negativ semnifica absenta materialului genetic viral la nivelul secretiilor nazofaringiene in momentul recoltarii insa nu exclude diagnosticul de COVID-19 in prezenta simptomatologiei specifice sau in situatia unui contact anterior direct cu o persoana confirmata. recomandandu-se repetarea acestuia in functie de indicatia medicului

In cazul determinarilor serologice, titrul anticorpilor antiproteina Spike <0.80 U/ml reprezinta absenta expunerii la noul coronavirus, in timp ce o cantitate de anticorpi ≥0.80 U/ml este considerata a fi pozitiva si indica prezenta unui raspuns imun al organismului datorat infectiei active sau vaccinarii preventive. Monitorizarea in dinamica a raspunsului imun obtinut dupa imunizarea pasiva se poate face prin determinarea anticorpilor la 10 zile, 3 luni si 6 luni de la administrarea ultimei doze de vaccin.