Coronavirus: Ce tip de test sa aleg?

Virusul SARS-CoV-2 determina o infectie respiratorie denumita COVID-19 (Coronavirus infectious disease - 2019), cu perioada de incubatie medie de circa 5 zile (limite 2-14 zile). In timp ce majoritatea persoanelor cu COVID-19 au o boala necomplicata sau usoara (81%), altele vor dezvolta forme severe care necesita oxigenoterapie (14%) si aproximativ 5% vor necesita tratament intr-o unitate de terapie intensiva.

 

Testarea pentru noul Coronavirus se realizeaza prin doua tipuri de teste: Real Time PCR si cele serologice.

Deoarece acest virus este recent aparut in populatia umana, nu se cunoaste cu exactitate comportamentul sau – cat de rapid reactioneaza sistemul imunitar prin productia de anticorpi, in cat timp pot fi detectati acesti anticorpi in sange si daca toate persoanele infectate produc anticorpi detectabili. De aceea, diagnosticul se bazeaza in continuare pe teste PCR de identificare directa a virusului in tractul respirator.

Testele pot detecta in probe de sange anticorpii de tip IgG, produsi de organismul uman drept raspuns la infectia cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Testele serologice nu pot confirma diagnosticul, pot doar sustine rezultatele obtinute prin testarea PCR.

Anticorpii IgG apar in organism la 10 – 20 de zile de la infectare si exista o perioada de timp in care pot coexista cu virusul – in consecinta prezenta anticorpilor de tip IgG nu exclude pacientii cu infectii active, care pot fi inca contagiosi. In plus, nu se cunoaste durata de timp maxima in care anticorpii pot fi detectati, dupa infectie, iar un rezultat negativ nu exclude prezenta virusului – pacientii suspecti de COVID-19 trebuie testati ulterior prin metoda PCR.

Capacitatea de testare eficienta si rapida este esentiala in perioada aceasta. De aceea, venim in ajutorul pacientilor nostri, carora le punem la dispozitie ambele tipuri de teste.

Testele care evidentiaza virusul (RT-PCR) se fac doar la indicatia unui medic, in situatii specifice definite de INSP (Institutul National de Sanatate Publica): persoane simptomatice, inclusiv personal medical, donatorii si primitorii de organe inaintea transplantului, sau inaintea unei internari de monitorizare post-transplant, cei imunodeprimati data de o afectiune sau ca urmare a unui tratament inainte de orice internare, pacientii oncologici inainte de fiecare cura de chimioterapie /radioterapie si interventii, pacienti hemodializati, persoane institutionalizate si personalul de ingrijire, gravide)

Testele pentru anticorpi (serologie) sunt disponibile la cerere, in clinicile si spitalele Medicover, atat din Bucuresti, cat si din tara.

In unitatile Medicover, testarea pentru anticorpi se realizeaza astfel:

 • Persoanele asimptomatice care doresc sa afle daca au trecut deja prin infectie fara sa stie, pot efectua la cerere, testarea pentru anticorpi,
 • Solicitantul va fi rugat sa citeasca si sa semneze un document fizic prin care este informat ca in cazul unui rezultat pozitiv, va fi necesara realizarea unui test de tip RT-PCR;
 • Persoanele cu rezultat pozitiv vor fi contactate si indrumate de catre personalul nostru medical;
 • Persoanele care detin un abonament corporate Medicover si fac testarea la cererea angajatorului vor fi informate si monitorizate prin medicul de medicina muncii, respectiv prin medicul curant.

ARN Viral SARS-COV-2

CUMPARA ONLINE

Profil Imunologic Virusul SARS-COV-2

CUMPARA ONLINE

SARS-COV-2 Anticorpi neutralizanti anti-proteina spike (S)

CUMPARA ONLINE

RT PCR multiplex, testul care face diferenta intre COVID-19 si gripa sezoniera!

Testul RT PCR multiplex este un test ARN viral SARS-CoV-2 si Influenza A/B. Acesta permite detectarea simultana a virusului care declanseaza COVID-19 si a virusului gripal. Efectuand acest test, poti afla daca simptomele pe care le manifesti indica infectia cu noul coronavirus sau o gripa sezoniera. Testul este disponibil in cadrul clinicilor Medicover din Bucuresti si din tara.

Chiar daca sunt cauzate de virusuri diferite, gripa sezoniera si COVID-19 manifesta simptome similare, ceea ce le face dificil de diferentiat numai pe baza unei anamneze si a unui examen clinic.

Care sunt simptomele comune pentru COVID-19 si gripa sezoniera?

Simptomele pentru gripa sezoniera si cele specifice COVID-19 sunt similare. Ambele infectii respiratorii declanseaza simptome precum:

 • Tuse seaca
 • Febra
 • Dureri de cap si dureri musculare
 • Dificultati la respiratie
 • Rinoree
 • Durere in gat
 • Oboseala
 • Varsaturi si diaree, in unele dintre cazuri

In cazul infectiei cu SARS-CoV-2 pot aparea pierderea gustului si/sau a mirosului.

 

De ce sa faci testul RT PCR multiplex?

In acest an, sezonul de gripa coincide cu pandemia coronavirus, ceea ce ingreuneaza procesul de stabilire a unui diagnostic exact, cu atat mai mult cu cat cele doua tipuri de infectii virale au simptome comune.  

Testul RT PCR Multiplex permite diferentierea clara intre cele doua tipuri de boli respiratorii contagioase, infectia cu SARS-CoV-2 si infectia cu virusul gripal.

Practic, testul permite determinarea ARN-ului viral pentru 3 tipuri de virusi: virusul SARS CoV-2, virusul gripal A si virusul gripal B.

Una dintre diferentele esentiale intre COVID-19 si gripa este contagiozitatea: in cazul noului coronavirus este mult mai mare (se raspandeste mai usor), incepe cu doua zile inainte de aparitia simptomelor si poate dura mai mult. Simptomele se pot manifesta intre 2-14 zile de la contactul cu virusul spre deosebire de gripa.

 

Procedura de recoltare noninvaziva

In ce consta testarea RT PCR multiplex?

Tehnica de recoltare pentru testul RT PCR Multiplex este aceeasi ca si in cazul testului ARN viral SARS-CoV-2: exsudat nazofaringian si orofaringian. Sunt folosite doua tampoane pentru recoltarea de probe, durata recoltarii fiind de numai cateva minute.

Prelevarea trebuie facuta fie inainte de toaleta cavitatii bucale sau ingestia de alimente sau lichide, fie la 4 ore dupa acestea.

 

Unde poti face testul RT PCR multiplex?

Testul RT PCR Multiplex este disponibil, in baza unei programari. Testul poate fi efectuat in urmatoarele clinici Medicover din Bucuresti si din tara: