Test RT-PCR SARS-Cov-2

Diagnosticul COVID prin metoda Real Time-PCR

Testul Real Time PCR de identificare pentru boala infectioasa cauzata de SARS-CoV-2 utilizeaza tehnici de biologie moleculara pentru amplificarea materialului genetic viral de tip ARN, izolat din secretiile nazofaringiene ale pacientului. Acest test PCR reprezinta metoda gold standard de identificare a materialului genetic propriu SARS-CoV-2.

Cuprins

Cand se efectueaza testul PCR?

Testarea RT-PCR pentru diagnosticarea COVID-19 este indicata:

  • Persoanelor simptomatice, care prezinta febra, tuse si alte manifestari clinice specifice Covid-19 si vor sa aiba un diagnostic sigur

  • Persoanelor simptomatice care au efectuat un test rapid antigen, insa cu rezultat negativ

  • Persoanelor care, indiferent daca prezinta sau nu simptome specifice, stiu sau presupun ca au intrat in contact direct cu un caz pozitiv

  • Pacientilor asimptomatici carora li se solicita un test PCR, spre exemplu pentru anumite interventii medicale (transplant, terapii oncologice, nastere, dializa)

  • Contactilor directi, acestia pot efectua un test PCR sau unul un test rapid in a 3-a sau in cea de-a 5-a zi de la contact, regula care se aplica si personalului medico-sanitar si auxiliar

  • Persoanelelor asimptomatice care doresc sa se deplaseze in afara tarii in scop profesional sau personal, daca tara de destinatie solicita testul

Atentie, persoana care a purtat masca, echipament de protectie corespunzator (in cazul personalului medical) si a respectat distantarea fizica nu este considerata contact direct.

Cum se recolteaza probele necesare efectuarii RT-PCR pentru COVID-19?

Pentru efectuarea testului Real Time PCR pentru diagnosticul COVID-19 este necesara recoltarea unui exsudat faringian si nazofaringian cu ajutorul unor tampoane sterile care se introduc imediat dupa prelevare intr-un mediu de transport special.

Exsudatul nazofaringian presupune recoltarea secretiilor de pe mucoasa nazala prin introducerea blanda a unui tampon steril de-a lungul planseului nazal, pana cand se ajunge in nazofaringe. Dupa rasucire blanda a tamponului, acesta se scoate si se repeta procedura in mod similar pentru cealalta nara.

Exsudatul faringian se recolteaza la 4 ore dupa toaleta bucala, ultima ingestie de hrana sau lichide, conditii care cresc sansele de obtinere a unei incarcaturi virale optime pe tamponul recoltorului. Prelevarea exsudatului faringian se face dupa plasarea pacientului in pozitie sezand cu gatul in usoara extensie, cu ajutorul unui tampon steril prin stergerea amigdalelor si a peretelui posterior faringian. Atat la introducerea, cat si la scoaterea tamponului se evita atingerea limbii si a palatului moale pentru a nu contamina proba.

Aspiratul traheobronsic sau lavajul bronhoalveolar al pacientilor spitalizati cu forme severe de Covid 19 care urmeaza a fi testate prin metoda RT-PCR, se recolteaza de la nivelul tractului respirator inferior de catre personalul medical special instruit, dupa sedarea bolnavului.

Cat dureaza testul PCR?

Prelucrarea si eliberarea rezultatelor testelor Real Time PCR PCR pentru COVID-19 se efectueaza in cca. 48 de ore de la primirea probelor si este valabil, de regula, 72 de ore.

Rezultatele testului PCR

Valoarea de referinta a testului Real Time PCR este negativa si reprezinta absenta materialului genetic viral in proba testata.

Obtinerea unui rezultat negativ in cazul unei persoane simptomatice nu exclude diagnosticul de COVID-19, deoarece acesta poate fi influentat de incarcatura virala nazofaringiana a pacientului si de calitatea probei recoltate. Pacientii aflati in stadiile timpurii de incubatie virala pot obtine valori negative ale testului si prezinta recomandare de repetare a investigatiei la interval de cateva zile.

Un rezultat pozitiv al testului PCR este sugestiv pentru diagnosticul de COVID-19.

Un rezultat echivoc (neconcludent) poate fi obtinut in cazul pacientilor aflati in perioada de incubatie sau la cei in convalescenta, iar interpretarea se face in context clinic cu recomandarea de repetare a investigatiei.

 

Data ultimei actualizari
26 August 2022