Ciuperca piciorului | “Tinea pedis”: intre sanatate si estetica

“Tinea pedis” este o infectie fungica contagioasa localizata la nivelul piciorului (in orice zona a piciorului), insa apare cu precadere intre degetele de la picioare. Fiind provocata de fungi (ciuperci microscopice) este mai cunoscuta sub denumirea populara de "ciuperca piciorului". Este caracterizata prin fisuri ale pielii, de culoare rosie, care provoaca mancarimi si reprezinta, dincolo de latura estetica, o problema de sanatate. Diagnosticul pus de medic pentru “ciuperca piciorului” este cel de "Tinea Pedis" sau Picior de atlet/ Piciorul Atletului.
Ciuperca piciorului | “Tinea pedis”: intre sanatate si estetica

Cuprins

Din ce cauza apare Tinea Pedis?

Infectiile fungice cauzeaza numeroase afectiuni medicale usoare, moderate ori severe, de la infectii fungice superficiale ale pielii si ale membranei mucoase, pana la infectii cronice la nivelul organelor interne, asa cum sunt aspergiloza si meningita fungica.

Piciorul atletului este o infectie fungica superficiala si implica pe de-o parte unghia (micoza unghiilor), iar de cealalta parte, pielea (Tinea pedis/ ciuperca piciorului).

Ciuperca piciorului este cauzata de dermatofite, niste fungi (ciuperci) rezistente la conditii neprielnice de mediu si care se transmit cu usurinta de la o persoana la alta.  Mai rar, infectiile pot fi cauzate si de mucegaiuri precum Fusarium, Aspergillus, Scopulariopsis sau drojdii.

Tinea pedis se raspandeste prin contactul direct (piele pe piele) cu zonele infectate ale unei persoane, precum si cu suprafetele umede contaminate: dusuri, piscine, vestiare ori anumite obiecte infectate (prosoape, pantofi).

Cum recunoastem Tinea Pedis?

Tinea pedis poate afecta fie unul, fie ambele picioare.
Printre cele mai evidente semne ale ciupercii piciorului se numara:

  • Piele uscata, descuatama, fisurata
  • Prurit, mancarimile aparand adesea dupa scoaterea pantofilor din picioare
  • Pielea este inflamata, pot aparea pete rosiatice, violet sau cenusii, depinde de culoarea pielii
  • Senzatie neplacuta de usturime si arsura
  • Aparitia veziculelor (basici pline cu lichid).

Tinea pedis se dezvolta si asimptomatic. In aceasta situatie, doar prin teste de laborator se stabileste cu precizie existenta infectiei.

Diagnostic ciuperca piciorului | Tinea Pedis

Diagnosticul de Tinea Pedis este pus de catre medicul dermatolog in timpul consultului medical. Uneori examinarea vizuala este suficienta, in alte cazuri, pentru confirmarea diagnosticului, medicul poate decide efectuarea unui test de laborator.

 

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Tinea pedis este o infectie care nediagnosticata si netratata corespunzator, are potential de raspandire catre alte zone ale corpului. Uneori, poate conduce inclusiv la infectii bacteriene.
Spre deosebire de alte afectiuni dermatologice, ciuperca piciorului se poate dovedi greu de vindecat. Daca nu raspunde la un anumit tratament (aplicarea cremelor topice), medicul poate sa intervina cu recomandarea de administrare medicatie orala.
Totodata, face parte din categoria infectiilor cu rata mare de recidiva.

Forme ale “ciupercii piciorului”

  • Tinea pedis interdigital (intre degete) este cea mai comuna si frecventa forma de ciuperca a piciorului. Se manifesta printr-o suprafata rosie, cu fisuri. In timp, fara tratament, fisurile se adancesc si se poate ajunge la suprainfectare bacteriana, in special la unele categorii de pacienti cronici, de exemplu, diabeticii.
  • Tinea pedis de tip vezicular este caracterizata de aparitia unor vezicule si are o evolutie mai rapida catre leziuni dureroase. Acesta forma de ciuperca a piciorului apare fie pe suprafata plantara (in mijlocul talpii), fie in zona dorsala a piciorului.
  • Tinea pedis de tip mocasin se intinde pe suprafata talpii si se manifesta sub forma de piele uscata si crapata
  • Tinea pedis de tip ulcerativ constituie, in esenta, agravarea ciupercii piciorului. Este o forma mai rara ce apare preponderent la pacienti cu imunodepresie ori afectiuni metabolice precum diabetul zaharat. Se manifesta prin aparitia ulceratiilor si eroziunilor cu risc de suprainfectare (bacteriana, fungica).

Tratament ciuperca piciorului

Tratamentul pentru ciuperca piciorului vizeaza eliminarea cauzei infectiei (agentul patogen care a dus la aparitia acesteia), precum si ameliorarea simptomatologiei specifice (senzatia de mancarime, usturime), respectiv diminuarea riscului de suprainfectare.

In faza initiala se incearca tratamentul administrat topic (prin aplicare pe piele), iar in cazul in care infectia nu este vindecata, este indicata administrarea medicamentelor pe cale orala.

  • Pentru tratarea Tinea pedis se folosesc de regula medicamentele antifungice si preparate disponibile sub diferite forme: creme antifungice, geluri, spray-uri, capsule, tablete, injectii, pulbere
  • Antifungicele fie elimina, fie impiedica inmultirea fungilor care provoaca infectii.
  • Cele mai frecvente substante folosite pentru tratarea infectiilor fungice sunt reprezentate de: clotrimazol, econazol, miconazol, terbinafina, fluconazol, ketoconazol, nistatina, amfotericina.
  • Antibioticele antifungice se administreaza doar la recomandarea medicului.
  • In lipsa tratamentului care poate include aplicarea de creme topice pe zona afectata ori administrarea unor medicamente orale la recomandarea medicului specialist, fara masuri de preventie si igiena corespunzatoare, ciuperca piciorului poate recidiva frecvent, transformandu-se intr-o infectie cronica suparatoare.

Consultati medicul dermatolog. Mentionati in cadrul consultului daca exista anumite conditii medicale sau daca aveti alergii ce pot impacta tratamentul infectiei fungice.

Cum prevenim ciuperca piciorului?

Pentru a limita raspandirea fungilor si pentru a preveni aparitia infectiei fungice a piciorului:

  • Optati pentru unghii taiate scurt, locul de sub unghii, adaposteste adesea murdarie, chiar si dupa spalarea mainilor
  • Evitati mersul descult pe suprafetele de langa bazine, piscine, prin vestiare si alte spatii publice comune.

In cazul in care aveti o infectie fungica la nivelul piciorului:

  • Mentineti picioarele curate si uscate
  • Evitati frecventarea piscinelor, bazinelor si a altor spatii publice similare
  • In sezonul cald, se recomanda purtarea sandalelor si evitarea pantofilor inchisi, din materiale sintetice deoarece favorizeaza transpiratia
  • Evitati utilizarea sosetelor din fibre sintetice care retin transpiratia si mentin umiditatea la nivelul membrelor inferioare
  • Schimbati des sosetele
  • Nu folositi incaltaminte imprumutata si nici nu imprumutati incaltamintea dumneavoastra
  • In zona care provoaca prurit (mancarimi) incercati sa nu va zgariati/ scarpinati.

Daca suferiti de diabet, adresati-va medicului inainte de aplicarea oricaror creme si produse antifungice de uz dermatologic. In cazul in care prezentati semne de infectie (puroi, febra, edem, umflarea zonei afectate), adresati-va de urgenta medicului.

 

Referinte:

Data publicării 03.08.2022