Reflexoterapia talpii: ce este si la ce ajuta masajul talpii?

Reflexoterapia talpii sau masajul talpii in scop terapeutic, reprezinta o terapie complementara, alternativa, non-invaziva, de ameliorare a unor afectiuni si imbunatatire a starii de sanatate, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.
Reflexoterapia talpii: ce este si la ce ajuta masajul talpii?

Cuprins

Ce este reflexoterapia si cum functioneaza?

In literatura de specialitate, reflexologia este la baza un studiu privind modul in care stimularea unei parti moi a corpului, poate produce efecte benefice la nivelul organelor interne, glandelor sau al altor sisteme/ functii ale corpului uman.

Reflexoterapia presupune aplicarea unei presiuni, prin apasare si tehnici specifice de masaj, asupra unor puncte reflexe situate in zona talpii, a mainii, a urechii.

Reflexoterapia talpii, in particular, se refera la stimularea punctelor reflexe din talpa prin masarea acestora intr-o anumita ordine. Fiecarui punct de pe suprafata talpii ii corespunde un organ intern, o functie a corpului, o glanda: creier, inima, glandele paratiroide, ficat, colecist, nerv sciatic samd. Tehnicile de masaj aplicate asupra acestor puncte au ca scop activarea capacitatii de autovindecare a organismului prin transmiterea unor impulsuri nervoase.

Principiul de functionare al reflexoterapiei este urmatorul: masajul talpii determina aparitia un impuls la nivelul sistemului nervos periferic, ameliorand astfel disconfortul resimtit in zona respectiva.

Reflexoterapia talpii - beneficii

Desi studiile clinice intreprinse nu au revelat rezultate care sa sustina vindecarea afectiunilor medicale cu ajutorul tratamentului prin masaj al punctelor reflexogene, relaxarea fizica obtinuta in urma reflexoterapiei contribuie la atingerea echilibrului si la o stare de bine.

Masajul in general ale multiple beneficii:

  • Masajul reduce stresul si durerile musculare
  • Imbunatateste circulatia sangvina, o circulatia defectuoasa fiind adesea insotita de simptome precum: maini si picioare reci, senzatia de amorteala, furnicaturi la nivelul extremitatilor
  • Terapia prin masaj sustine functia imunitara.

Practicienii recomanda reflexoterapia talpii pentru:

  • Stimularea functiilor organismului
  • Eliminarea toxinelor
  • Ameliorarea unor afectiuni ale sistemului nervos, in caz de stres si anxietate
  • Masajul executat in zona reflexa a ficatului si/ sau a colecistului se practica cu scopul de a descongestiona ficatul
  • In cazul femeilor, reflexoterapia ajuta organismul sa se pregateasca pentru a sustine o viitoare sarcina
  • In cazul problemelor legate de fertilitate sunt masate punctele reflexe care corespund functiilor: ovariana, tiroidiana, hipofizara, uterina si limfatica.

Articol scris in colaborare cu Florin Toader (Maseur)

Data publicării 09.04.2022
Data ultimei actualizari 12.04.2022