Sindromul privitului la calculator si suprasolicitarea digitala a ochilor

Sindromul privitului la calculator (Computer Vision Syndrome) se refera la oboseala digitala a ochilor. Acest sindrom cuprinde mai multe probleme ale ochilor si vederii cauzate de expunerea prelungita la ecrane: calculator, monitor, laptop, tableta, telefon, televizor. Gradul de disconfort resimtit si nivelul de afectare al vederii in timpul expunerii la un ecran pentru perioade lungi de timp difera de la individ la individ, insa cresc pe masura ce persoana in cauza utilizeaza tot mai mult aceste device-uri.
Sindromul privitului la calculator si suprasolicitarea digitala a ochilor

Cuprins

Expunerea la ecrane - parte a activitatii profesionale

Ochi obositi, dureri de cap, vedere incetosata, senzatie de ochi uscati, dureri de gat si umar sunt o parte dintre simptomele suprasolicitarii vizuale.

Pentru angajatii din IT Software, Telecomunicatii, Achizitii, Consultanta, Financiar/ Contabilitate, Marketing/ Grafica/ E-commerce si multe alte industrii, desfasurarea activitatii implica cel putin 7 ore pe zi de lucru in fata unui ecran. Pe langa orele petrecute la job, se mai adauga si utilizarea smarthphone-ului pentru divertisment – retele sociale, video in drumul spre birou sau acasa in timpul liber. Utilizarea internetului pe dispozitivele mobile si diversificarea serviciilor a determinat cresterea timpului petrecut online pentru diverse achizitii de bunuri, servicii, cautare de informatie.

Conform Institutului National de Statistica, in 2021, in Romania, 94,3% dintre persoanele cu varsta intre 16 - 74 ani au folosit internetul in ultimele 3 luni anterioare anchetei INS, fiind catalogate ca utilizatori curenti.

Dintre acestia, 82,3% au declarat o frecventa zilnica ori aproape zilnica a utilizarii internetului, iar 15,6% o frecventa saptamanala.

Dupa statutul ocupational al persoanelor din categoria 16-74 ani, ponderea cea mai mare a utilizatorilor de internet (zilnic sau aproape zilnic), este inregistrata in randul salariatilor cu un procent de 58,1%.

Cea mai mare pondere in utilizarea zilnica a internetului, sau aproape zilnic, o au barbatii cu varste cuprinse atat intre 35 – 54 ani (45,4%), cat si intre 16-34 ani (39,3%). In cazul femeilor, ponderea cea mai mare se afla tot la categoria de varsta: 35 – 54 ani (44,8%).

Abonamente medicale corporate

Abonamentele medicale private oferite de companii ca extra bonus pentru angajati cuprind accesul la servicii medicale de preventie si tratare adresate direct acestor noi patologii. Astfel, pe langa teste de laborator uzuale si consultatii la multiple specialitati medicale, in planurile de sanatate actuale sunt disponibile inclusiv consultatii si investigatii oftamologice.

Abonamentele medicale private se pot personaliza in functie de obiectivele si particularitatile fiecarei companii: numar de angajati, resurse alocate, inclusiv sectorul de activitate.

Pentru persoanele cu activitate indelungata in fata calculatorului, Medicover recomanda abonamentele medicale HealthCore si HealthGuru, singurele pachete de servicii medicale corporate dedicate industriei IT. Acestea acopera specialitati, teste si investigatii orientate catre riscurile si afectiunile medicale specifice profesiei in contextul actual – activitate remote, lucru prelungit in fata laptopului, sedentarism.

Contractarea de abonamente corporate de catre companii ofera un dublu avantaj: pe de-o parte reprezinta un instrument de loializare a angajatilor si de atragerea a unor potentiali candidati valorosi, iar de cealalta parte, performanta angajatilor la locul de munca este direct influentata de starea generala de sanatate.

Suprasolicitarea digitala a ochilor – simptome si diagnostic

Oboseala oculara prezenta in cazul multor profesii actuale, se manifesta adesea prin:

  • Dificultati in focalizarea unor obiecte
  • Dureri cervicale
  • Senzatia de arsura/ usturime la nivelul ochilor
  • Vedere neclara, incetosata
  • Ochi umezi sau uscati
  • Dureri de cap si ameteli.

Sindromul privitului la calculator poate fi diagnosticat printr-un examen oftalmologic ce poate presupune:

  • Istoricul pacientului - prezenta altor probleme de sanatate, diferiti factori de mediu sau administrarea anumitor tratamente pentru controlul altor boli cu scopul de a stabili daca anumite simptome experimentate au sau nu legatura cu utilizarea excesiva a ecranelor.
  • Testarea acuitatii vizuale pentru a determina gradul de afectare al vederii
  • Teste de refractie, topografie corneeana sau alte proceduri recomandate de catre medicul oftalmolog pentru diagnosticarea unor vicii de refractie precum miopie, hipermetropie, astigmatism
  • Testarea motilitatii oculare.

In urma diagnosticului, medicul va recomanda purtarea unui perechi de ochelari ori a lentilelor de contact cu protectie pentru calculator, chiar si in absenta dioptriilor. In cazul in care pacientul deja foloseste ochelari pentru o alta afectiune oftalmologica, exista posibilitatea ca acestia sa nu aiba filtru pentru lumina albastra si sa nu ofere protectie in fata ecranelor.

Lumina albastra poate fi naturala (lumina din timpul zilei) sau artificiala – emanata de ecrane, dar si de alte surse de iluminat, aparate electrocasnice etc. Lumina albastra artificiala produce daune ochiului si vederii prin deteriorarea celulelor fotoreceptoare din retina.

Cum prevenim suprasolicitarea ochilor?

Asociatia Americana de Optometrie (AOA) ofera cateva recomandari cu privire la modalitatea de prevenire a suprasolicitatii vizuale. Conform AOA, o pozitionare corecta in fata ecranului reprezinta un factor important in preintampinarea, dar si in reducerea disconfortului cauzat de expunerea prelungita in fata luminii emanate de aceste dispozitive.

Cum prevenim oboseala ochilor cauzata de privitul la ecrane

  • Majoritatea persoanelor considera ca este mai confortabil sa priveasca in jos spre monitor. Insa, pozitia optima atat pentru coloana vertebrala, cat si pentru ochi este cea in care ecranul calculatorului se afla la 15-20 de grade sub nivelul ochilor, insemnand 10 - 13 cm masurat din centrul ecranului, precum in fotografia de mai sus.
  • Este indicata asezarea laptopului/ calculatorul de asa natura incat sa nu se reflecte direct pe ecran lumina stralucitoare de la o alta sursa (un neon, un bec aflat deasupra biroului) ori razele soarelui de afara.
  • In situatia in care configuratia nu permite asezarea biroului, astfel incat sa se evite reflexia luminii, se poate utiliza un filtru special pentru eliminarea stralucirii de pe ecranul computerului.
  • Clipitul des contribuie la prevenirea senzatiei de ochi uscati. Clipitul este un gest reflex, spontan, insa se intampla frecvent ca in timpul lucrului, concentrati pe activitatea in care sunt implicati, oamenii „sa uite sa clipeasca.
  • Pentru a contracara oboseala ochilor se recomanda scurte perioade de odihna. Odihniti-va ochii la fiecare 2 ore de utilizare a calculatorului, timp de 15 minute. De asemenea, la fiecare 20 de minute, mutati privirea de la ecran si incercati sa focalizati obiecte aflate la distanta timp de 20 de secunde.

Sanatatea ochilor este importanta. Unele afectiuni oculare nu se afla in controlul pacientilor (asa cum se intampla in caz de miopie spre exemplu), insa anumite probleme de vedere pot fi evitate prin adoptarea unor masuri de protectie pe termen lung si prin controale regulate la medicul oftalmolog.

 

Referinte:

Data publicării 19.05.2022
Data ultimei actualizari 04.04.2023