Statul pe scaun la birou si durerile cervicale

Activitatile profesionale care suprasolicita coloana vertebrala nu sunt exclusiv munci fizice ce presupun ridicarea unor obiecte grele ori caratul, ci si job-urile in care angajatii petrec multe ore stand pe scaun la birou. Pozitia defectuoasa pe scaun si postura incorecta a spatelui conduc in timp la deformarea coloanei vertebrale si aparitia unor afectiuni musculo-scheletice dureroase, greu de tratat, costisitoare, care prejudiciaza atat performanta profesionala, cat si calitatea vietii.
Statul pe scaun la birou si durerile cervicale

Cuprins

Durerile cervicale si afectiunile musculo-scheletice

Durerile cervicale, bolile articulare, artrita reumatoida, osteoartrita, osteoporoza, durerile lombare (mai cunoscute sub denumirea de "dureri de mijloc") fac parte din categoria afectiunilor musculo-scheletice care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume.

Afectiunile musculo-scheletice reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii pe termen lung si ale aparitiei deficientelor de ordin locomotor. Cele mai afectate zone fiind: gatul, spatele, umerii si picioarele, in special articulatia genunchiului.

Conform Bone and Joint Initiative USA, in 2013, din 21,4 milioane de vizite la medic, in 1,8% dintre cazuri, durerile resimtite in zona cervicala au constituit motivul vizitei. Dintre acestea, 73% au fost vizite medicale, iar 3% dintre pacientii cu dureri cervicale au necesitat spitalizare.

Desi o rata a spitalizarii mai mare a fost inregistrata la categoria de varsta 45 - 64 ani, media fiind 59,8 ani, urgentele medicale au fost mai frecvente la pacientii tineri, cu varste intre 18 si 44 de ani.

Durerile cervicale – de ce ma doare gatul?

Durerile cervicale acute se manifesta pe o perioada mai mica de 6 luni, iar durerile cervicale cronice dureaza peste 6 luni.

In cazul durerii cervicale acute, aceasta poate fi gestionata cu ajutorul tratamentului recomandat de catre medic, insa in 50% dintre situatii, durerea in zona gatului revine dupa incetarea tratamentului.

Durerile cervicale sunt cauzate de mai multi factori, de la factori genetici, pana la pozitia corpului in timpul somnului, anumite exercitii fizice si postura incorecta in activitatiile profesionale care implica lucrul din pozitie sezanda.

Postura incorecta a coloanei, cu umerii inclinati in fata si pozitia capului, cu gatul aplecat catre monitorul laptopului si/ sau inclinat in lateral, interfereaza cu activitatea normala muschilor de la nivelul gatului, suprasolicitandu-i.

Pe termen lung se poate instala rigiditatea la nivelul gatului, apar imposibilitatea executarii anumitor miscari, durerea cronica sau acuta. Spre exemplu, spondiloza este o afectiune asociata cu inaintarea in varsta, favorizata, printre altele, de sedentarism, obezitate si de job-urile in care coloana vertebrala este solicitata peste masura.

Durerile cervicale – de ce ma doare gatul?

Cum prevenim durerile cervicale?

In piata muncii „joburile de birou”, indiferent ca biroul este intr-un sediu al companiei sau acasa sunt pe un trend ascendent. Statul prelungit pe scaun, de cel putin 40 de ore pe saptamana, reprezinta unul dintre factorii de risc in cazul afectiunilor musculo-scheletice.

Preventia si controlul periodic la medicul specialist atunci cand apar simptome specifice pot preveni complicatiile acestei afectiuni. Daca vrei sa contribui activ la sanatatea angajatilor tai, si astfel sa ii mentii cat mai productivi, abonamentele corporate includ o gama variata de controale si analize de preventie, inclusiv sedinte de kinetoterapie si masaj recomandate pentru acest tip de afectiune.
Sedintele de kinetoterapie si masaj terapeutic pot aduce imbunatatiri semnificative in ameliorarea disconfortului.

Preventia este cel mai bun tratament si totodata, cel mai putin costisitor. Schemele terapeutice dupa instalarea bolii presupun costuri ridicate, stres si, de la caz la caz, uneori nu pot fi remediate.

Abonamentele corporate sunt destinate companiilor si includ accesul la servicii medicale de preventie si screening pentru angajati.

Avantajele abonamentelor medicale

  • Planuri de sanatate cu acoperire variata in functie de nevoile si obiectivele companiilor
  • Instrumente de plata flexibile, usor de gestionat
  • Acces atat la consultatii, cat si la teste si analize de laborator, investigatii imagistice High-Tech – ecografii, RMN
  • Servicii de recuperare medicala, kinetoterapie
  • Platforma digitala pentru vizualizarea rezultatelor de la analize, diagnostice si programari.

Pozitia corecta a spatelui si a gatului in timpul muncii la birou

Pe langa medicina de preventie, este importanta mentinerea unei pozitii corecte a spatelui si a gatului in timpul muncii la birou - spatele sustinut in pozitie cat mai dreapta, perpendicular cu solul, urmand curburile firesti ale coloanei vertebrale, umerii si soldurile vor forma o linie dreapta, iar gatul aliniat cu restul corpului. Membrele inferioare pozitionate pe podea, astfel incat genunchii si soldurile sa formeze un unghi de 90 de grade.

 

Afla mai multe

Data publicării 01.04.2022
Data ultimei actualizari 08.04.2022