Spondiloza factori favorizanti, manifestari si tratament

Spondiloza sau osteoartrita spinala reprezinta o afectiune a coloanei vertebrale datorata proceselor degenerative care au loc la nivelul discurilor intervertebrale si al structurilor osoase ale coloanei spinale.
Spondiloza - factori favorizanti, manifestari si tratament

Cuprins

Ce este spondiloza

Spondiloza sau osteoartrita spinala reprezinta o afectiune a coloanei vertebrale datorata proceselor degenerative care au loc la nivelul discurilor intervertebrale si al structurilor osoase ale coloanei spinale.

Incidenta spondilozei in cadrul populatiei generale este egala intre sexe, aceasta patologie fiind mai frecvent intalnita insa in jurul varstei de 50 de ani. Aceasta caracteristica a patologiei se datoreaza deshidratarii si pierderii elasticitatii discurilor intervertebrale care apare odata cu varsta si determina constituirea fisurilor discale cu cresterea riscului de aparitie al herniilor.

Spondiloza se poate manifesta la nivelul oricarui segment al coloanei vertebrale-cervical, toracal sau lombar, insa este mai frecvent intalnita in zona cervicala. Pierderea rezistentei osoase datorate varstei este insotita de depunerile de tesut osos sub forma de osteofite, proces frecvent intalnit la nivel cervical dar si la nivelul articulatiilor membrelor superioare si inferioare.

Spondiloza cervicala poate evolua nefavorabil cu aparitia herniei de disc, compresiei medulare sau mielopatiei cervicale, complicatii care se instaleaza gradual si determina generarea simptomatologiei specifice pentru mielopatie (datorate compresiei maduvei spinale), radiculopatie (datorate pensarii unui nerv) sau mieloradiculopatie.

Care sunt factorii favorizanti ai spondilozei

Alaturi de procesul de imbatranire fiziologic care favorizeaza aparitia spondilozei, sunt implicati si alti factori de risc ai afectiunii si anume:

  • Factori genetici- daca exista membrii ai familiei cu spondiloza exista posibilitatea transmiterii descendente ale acesteia;
  • Traume la nivelul coloanei vertebrale;
  • Obezitatea: excesul ponderal suprasolicita articulatiile intervertebrale si favorizeaza aparitia spondilozei;
  • Sedentarismul si posturile vicioase;
  • Activitati zilnice profesionale care suprasolicita coloana vertebrala.

Studiile desfasurate in ultima perioada au demonstrat existenta unei relatii de cauzalitate intre hipertensiunea arteriala si incidenta spondilozei la aceasta categorie de pacienti. Rezultatele obtinute dupa efectuarea acestor studii indica faptul ca 83% dintre pacientii cu spondiloza cervicala asociaza valori crescute ale tensiunii arteriale, acest fapt generand un interes crescut pentru evaluarea din punct de vedere clinic a legaturii dintre spondiloza cervicala si bolile cardiovasculare de tipul sindromului coronarian acut si a tulburarilor de ritm cardiac.

Progresele tehnologice din ultimii ani impun desfasurarea majoritatii activitatilor profesionale cu ajutorul computerului si implica deplasarea prin intermediul autovehiculelor. Aceste aspecte moderne ale vietii cresc incidenta spondilozei in special a celei cervicale, datorita posturilor vicioase adoptate involuntar in timpul sofatului si utilizarii diferitelor tipuri de device uri reprezentate de calculatoare, laptopuri, tablete si telefoane mobile.

Care sunt simptomele spondilozei

Spondiloza cervicala se manifesta prin cefalee, stare de ameteala sau tulburari de echilibru, durere, rigiditate la nivelul coloanei vertebrale cervicale si uneori parestezii la nivelul membrelor superioare (furnicaturi, intepaturi, amorteala a membrelor superioare).

Durerea asociata spondilozei cervicale este agravata de miscare si poate iradia la nivel occipital (partea din spate a craniului), interscapular (intre umeri) sau al membrelor superioare, fiind insotita uneori de sincopa (pierderea starii de constienta), migrena sau pseudo angina (durere in piept similara infarctului). Disconfortul algic al pacientilor cu spondiloza cervicala determina limitarea miscarilor la nivelul membrelor superioare care implica flexia anterioara si laterala, extensia posterioara sau rotatia acestora si poate fi insotita in anumite situatii de manifestari neurologice minore de tipul spasmelor musculare.

Simptomele spondilozei toracale sunt reprezentate de durere in sectiunile superioare ale toracelui posterior accentuate de miscare si rigiditatea coloanei vertebrale toracale dimineata, dupa repaos nocturn sau la adoptarea pe termen lung a unor posturi vicioase. Crampele musculare si spasmele, slabiciunea sau amorteala membrelor superioare si inferioare si blocarea articulatiilor reprezinta manifestari care altereaza calitatea vietii pacientului prin generarea dificultatilor de desfasurare a activitatilor zilnice. 

Spondiloza lombara se manifesta in principal prin dureri lombare care se accentueaza în special in ortostatism prelungit, senzatie de slabiciune la nivelul membrelor inferioare, amorteala sau furnicaturi la nivelul talpilor, sciatica (durerea cauzata de iritarea nervului sciatic), dificultate la mersul pe jos si in situatii mai rare tulburari neurologice ale vezicii urinare sau ale intestinului gros.

Netratata, spondiloza poate evolua nefavorabil cu aparitia complicatiilor reprezentate de:

  • Spondilolisteza: alunecarea in sens anterior a unui corp vertebral in raport cu restul vertebrelor;
  • Limitarea mobilitatii la nivelul segmentului spinal afectat;
  • Pierderea densitatii osoase si a fortei musculare;
  • Exces ponderal;
  • Constituirea de leziuni nervoase ireversibile;
  • Durere cronica.

Disconfortul algic resimtit de catre persoanele cu spondiloza afecteaza calitatea somnului nocturn si poate determina aparitia dificultatilor de concentrare pe timpul zilei, ingreunand desfasurarea activitatilor cotidiene ale bolnavului.

 

Spondiloza - factori favorizanti, manifestari si tratament

Diagnosticul spondilozei

Diagnosticul osteoartritei spinale se stabileste in cadrul unui consult clinic neurologic insotit de o anamneza amanuntita a pacientului si este completat in anumite situatii, de investigatii imagistice reprezentate de catre:

  • Radiografii ale coloanei vertebrale pentru depistarea osteofitelor marginale, ingustarii spatiului articular, cresterea densitatii osului subcondral, remodelarii osoase sau a efuziunilor articulare; radiografiile de coloana vertebrala pot evidentia localizarea si dimensiunea fracturilor coloanei spinale datorate modificarilor patologice care se produc la pacientii cu osteoartrita spinala; 
  • Computer tomograf sau rezonanta magnetica nucleara pentru obtinerea detaliilor cu privire la vascularizatia, inervatia si degenerarea discurilor si vertebrelor coloanei spinale;
  • Mielografie CT: investigatia presupune injectarea unei substante de contrast la nivelul canalului vertebral pentru vizualizarea in detaliu a structurilor nervoase continute de acesta.

Testele functionale pot fi recomandate de catre medicul specialist pentru evaluarea transmiterii impulsurilor electrice de a lungul radacinilor nervoase afectate de catre spondiloza si includ:

  • Electromiografia: investigatie functionala utilizata pentru cuantificarea activitatii electrice la nivelul nervilor implicati in transmiterea informatiilor catre unitatile musculare pe care le deservesc;
  • Studii pentru conductivitatea nervoasa: aceasta investigatie presupune aplicarea unor electrozi la suprafata pielii prin intermediul carora este aplicat un curent electric de mica intensitate asupra anumitor radacini nervoase care se suspecteaza a fi afectate, observandu se raspunsul contractil al muschilor.

Tratamentul spondilozei

Tratamentul pentru spondiloza variaza in functie de gravitatea simptomatologiei si poate cuprinde:

  • Aplicarea unui guler cervical sau a unei orteze speciale pentru spate care stabilizeaza coloana spinala si contribuie la procesele de vindecare care au loc dupa realizarea interventiilor chirurgicale asupra coloanei vertebrale; in anumite situatii, ortezele pot inlocui manevrele operatorii necesare pentru reducerea fracturilor coloanei vertebrale datorate proceselor patologice specifice osteoartritei spinale;
  • Gimnastica medicala: exercitiile fizice efectuate in cadrul sedintelor de gimnastica medicala imbunatatesc mobilitatea articulara si rezistenta pacientului la efort, previn atrofia musculara, contribuie la buna desfasurare a proceselor reparative ale coloanei vertebrale si stabilizeaza coloana spinala;
  • Acupunctura pentru reducerea disconfortului cauzat de durere;
  • Managementul medicamentos al durerii este efectuat cu ajutorul: antiinflamatoarelor non steroidiene orale pentru reducerea durerii de cauza inflamatorie, corticosteroizilor sub forma orala sau injectabila, relaxantelor musculare pentru diminuarea spasmelor musculare, anticonvulsivantelor si antidepresivelor.

Medicatia corticosteroida orala sau injectabila se administreaza cu prudenta pentru perioade scurte de timp, datorita efectelor secundare nefavorabile care cresc riscul de pierdere al cartilajului interarticular. Inhibitorii recaptarii serotoninei si noradrenalinei pot fi utilizati pentru diminuarea disconfortului algic si al paresteziilor asociate osteoartritei spinale, datorita efectului lor de crestere al valorilor acestor neurotransmitatori la nivelul sistemului nervos. Capsaicina cu aplicare locala este utilizata pentru diminuarea durerii asociate spondilozei, datorita efectului acesteia de intrerupere a transmiterii informatiei la nivelul nociceptorilor (receptori specializati in generarea senzatiei de durere).

  • Kinetoterapia este utilizata in cazul pacientilor cu osteoartrita spinala pentru reconstruirea masei musculare, cresterea tolerantei la efort, mentinerea mobilitatii articulare, imbunatatirea coordonarii miscarilor, echilibrului si posturii;
  • Fizioterapia (recuperarea medicala) combinata cu tratamentul medicamentos amelioreaza durerea si imbunatateste rezistenta vertebrala; procedurile de fizioterapie sunt reprezentate de catre hidroterapie si aplicarea de benzi kinesiologice.

Hidroterapia este utilizata in tratamentul osteoartritei spinale datorita efectelor benefice generate de efectuarea exercitiilor fizice in apa calda reprezentate de ameliorarea presiunii si a disconfortului algic asociat acesteia. Benzile kinesiologice previn riscul de accidentare la nivelul coloanei vertebrale, permit reluarea rapida a activitatilor cotidiene ale pacientului cu osteoartrita spinala, reduc durerea si inflamatia si imbunatatesc stabilitatea articulara.

  • Tratamentul cu ultrasunete completeaza fizioterapia contribuind la diminuarea inflamatiei musculare si stimularea circulatiei sangvine prin caldura locala generata de sonda ecografica; caldura amelioreaza durerea si inflamatia asociate spondilozei, reduce spasmele musculare si grabeste procesele fiziologice de vindecare prin cresterea fluxului de sange la nivelul la care este aplicata sonda;
  • Proceduri cu laser terapeutic: energia luminoasa generata de laser diminueaza inflamatia si durerea cauzate de aosteoartrita spinala, contribuind la refacerea tesuturilor lezate, relaxeaza musculatura si amelioreaza distructia nervilor spinali;
  • Chiroterapia sau chiropractica reprezinta o metoda de tratament neinvaziva care functioneaza prin corectarea viciilor de postura ale coloanei vertebrale; chiroterapia poate diminua efectele nocive ale proceselor de degenerare de la nivelul coloanei cervicale prin realinierea discurilor intervertebrale si reglarea transmiterii impulsurilor nervoase cu remiterea simptomatologiei suparatoare pentru pacient;
  • Tratamentul chirurgical al pacientilor cu spondiloza este aplicat in cazurile in care terapia conservatoare nu isi atinge obiectivele stabilite; interventiile chirurgicale utilizate pentru tratarea spondilozei au ca principal scop indepartarea osteofitelor care genereaza aparitia disconfortului algic si al rigiditatii la nivelul coloanei spinale, realinirea discurilor intervertebrale herniate (daca acestea exista), fuzionarea unui segment utilizand grefa osoasa (pentru a controla mobilitatea cu obtinerea stabilizarii) sau indepartarea partiala a unei vertebre.

Tratamentul preventiv al osteoartritei spinale cuprinde mentinerea unui stil de viata activ cu evitarea sedentarismului si a pozitiilor vicioase in timpul desfasurarii activitatilor profesionale de birou, evitarea excesului ponderal prin adoptarea unui regim alimentar echilibrat si respectarea schemelor de tratament prescrise de catre medicul cardiolog pentru mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Practicarea exercitiilor fizice de intensitate moderata, a innotului si a stretching ului evita suprasolicitarea articulatiilor intervertebrale si diminueaza riscul de aparitie al leziunilor datorate osteoartritei spinale.

Afla mai multe:

Data publicării 19.05.2021
Data ultimei actualizari 22.05.2023