Spasme musculare – disconfort sau o problema medicala?

Spasme musculare sau crampe musculare sunt, de fapt, contractii involuntare ale musculaturii scheletice, ce pot aparea la miscari bruste sau in timpul efortului fizic intens. Crampele musculare pot crea disconfort varstnicilor, sportivilor de performanta si uneori femeilor insarcinate, fara a semnala existenta unui conditii medicale specifice. Spasmele musculare sunt descrise de catre pacienti sub forma de fasciculatii (tresariri, zvacnituri) ale fibrelor musculare care pot fi insotite uneori de durere, miscari involuntare, dificultati de miscare si pozitie vicioasa a segmentului afectat.
Spasme musculare – disconfort sau o problema medicala

Cuprins

Spasmele musculare se pot manifesta la nivelul diferitelor segmente si regiuni ale corpului, cel mai frecvent fiind intalnite la nivel cervical, la nivelul membrelor superioare si inferioare, boltei plantare, abdomenului ori pleoapelor. In cazul in care spasmele se manifesta in zona maxilarului sau prezinta caracter generalizat, cuprinzand intreg organismul, acestea necesita investigatii si tratament etiologic, pentru prevenirea unei evolutii nefavorabile pe termen lung.

Din ce cauze apar spasmele musculare

  • Spasmele musculare se pot datora schimbarilor bruste de pozitie, efortului fizic intens fara incalzire prealabila, oboseala musculara si stres mecanic dupa efectuarea de miscari repetitive, care suprasolicita o anumita grupa de muschi ori deshidratare accentuata cu depletie de electroliti.
  • Spasmele musculare din sarcina se manifesta mai ales in trimestrul 2 si 3 de sarcina sub forma de contractii involuntare dureroase, in special la nivelul gambelor. Presiunea exercitata de uterul gravid asupra vaselor de sange si a nervilor cu localizare intraabdominala, aportul insuficient de electroliti pentru indeplinirea necesitatilor pe timpul sarcinii si ingreunarea circulatiei sangvine la nivelul membrelor inferioare reprezinta cateva dintre cauzele care favorizeaza aparitia spasmelor musculare gravide.
  • Tresaririle nocturne sau spasmele musculare in timpul somnului denumite si mioclonii hipnagogice reprezinta manifestari frecvent intalnite care apar la adormire si la trezire. Miocloniile hipnagogice apar frecvent la persoanele cu tulburari de somn (insomnie spre exemplu), fiind favorizate de anumiti factori declansatori precum: privarea de somn, anxietatea, consumul excesiv de cafea, stresul sau activitatile fizice intense in timpul serii.
  • Exista insa si imprejurari in care spasmele musculare apar ca manifestari secundare in cadrul unor afectiuni neurologice, tetanosului datorat infectiei cu Clostridium tetani, dezechilibrelor homeostaziei calciului si magneziului, dar si in evolutia altor boli specifice.
  • Spasmele musculare pot aparea in anumite situatii ca efect secundar al anumitor tratamente medicamentoase utilizate pentru tratarea afectiunilor psihiatrice sau gastrointestinale.

De ce se zbate ochiul - blefarospasm

Zbaterea ochiului este cunoscuta in practica medicala ca blefarospasm, si reprezinta o conditie medicala care se manifesta sub forma unor contractii involuntare ale muschilor care deservesc pleoapele. Afectiunea este in majoritatea situatiilor autolimitata (dispare de la sine, fara tratament) si este provocata de o activitate anormala a ganglionilor bazali cerebrali care controleaza contractilitatea acestor grupe de muschi.

Sindromul Meige

Sindromul Meige reprezinta o conditie medicala cu transmitere ereditara. Este caracterizata de contractii involuntare ale musculaturii articulatiei temporo-mandibulare, musculaturii faringiene, limbii, mandibulei, muschilor pleoapelor si fetei. Sindromul Meige reprezinta o distonie craniocervicala cu un mecanism patologic putin inteles, in cazul careia a fost observata o incidenta crescuta la persoanele de sex feminin (2:1 fata de barbati) cu varste cuprinse intre 30 si 70 de ani.

Epilepsia

Epilepsia este o boala neurologica datorata transmiterii deficitare ale semnalelor neuronale care se manifesta prin descarcari electrice intense la nivel cerebral, cu aparitia periodica a contractiilor musculare involuntare generalizate. Spasmele musculare se pot manifesta sub forma de crize focale la nivelul unui anumit grup de muschi si ulterior pot dobandi caracter generalizat prin extinderea la grupe musculare conexe.

Boala Wilson

Boala Wilson este o afectiune genetica mostenita care se manifesta prin stocarea in exces a cuprului in organism si acumularea acestuia la nivel hepatic. Simptomatologia specifica bolii poate debuta la varste cuprinse intre 6 si 20 de ani, fiind reprezentata de contracturi musculare involuntare, tremor la nivelul membrelor superioare, tulburari de vorbire si icter sclero tegumentar.

Dischinezia tardiva

Dischinezia tardiva reprezinta miscari corporale involuntare si repetitive datorate contractiilor diferitelor grupe musculare ce determina grimase, protruzia limbii ori miscari ale buzelor insotite uneori de miscari rapide de smucitura ale extremitatilor. Dischinezia tardiva se manifesta ca urmare a administrarii de antipsihotice si metoclopramid, medicamente utilizate in tratarea diferitelor tipuri de afectiuni psihiatrice sau tulburari gastrointestinale.

Scleroza multipla

Scleroza multipla constituie o entitate patologica de tip autoimun care asociaza rigiditate musculara, spasme musculare, contractii pronuntate si miscari bruste incontrolabile ale extremitatilor. Spasmele musculare in scleroza multipla apar ca urmare a deteriorarii de cauza inflamatorie a tecilor de mielina implicate in conducerea impulsurilor nervoase.

Hipomagneziemia sau deficitul de magneziu

Hipomagneziemia sau deficitul de magneziu este asociat frecvent cu alte dereglari electrolitice de tipul hipopotasemiei, hipofosfatemiei, hiponatremiei si hipocalcemiei. Principalele cauze care contribuie la aparitia deficitului de magneziu sunt reprezentate de pierderile la nivel renal si gastrointestinal pe de o parte, si de aportul alimentar insuficient al compusului pe de alta parte. Deficitul de magneziu se poate manifesta prin aparitia starii de iritabilitate si anxientate constanta, atacuri de panica, halucinatii, tulburari de somn, inapetenta, senzatie de greata, spasm al musculaturii vezicale si contractii musculare involuntare dureroase.

Criza de tetanie

Criza de tetanie se manifesta prin amorteli la nivelul limbii, degetelor, picioarelor, dureri musculare, spasm laringian si in cazuri grave convulsii generalizate, care sunt cauzate de deficite de calciu si magneziu prezente mai ales in evolutia afectiunilor glandelor paratiroide.

Tetanosul

Tetanosul este o boala infectioasa acuta, netransmisibila, cauzata de infectia cu Clostridium tetani, un bacil anaerob ce cauzeaza afectare neurologica la persoanele neimunizate sau partial imunizate prin intermediul toxinelor pe care le sintetizeaza. Tetanosul se manifesta prin cresterea tonusului muscular si aparitia spasmelor musculare generalizate sau localizate - atunci cand sunt afectati muschii situati in apropierea plagii infectate, induse de tetanospasmina sintetizata de C. tetani. In anumite situatii, tetanosul poate determina aparitia de spasme musculare paroxistice, dureroase, inclusiv la nivel respirator, cu risc de aparitie al laringospasmului si insuficienta respiratorie acuta.

De ce apar spasmele musculare la copii

Spasmele musculare ale copiilor sunt cauzate in majoritatea situatiilor de unele dezechilibre minerale ale organismului reprezentate, ca si in cazul adultilor, sub forma de hipomagneziemii ori hipocalcemii. Carenta de vitamina D care determina rahitismul alaturi de iritabilitatea sistemului nervos in perioada copilariei, starile de acidoza metabolica, insuficienta renala cronica sau afectiunile nevrotice mostenite de la parinti pot constitui alte cauze de aparitie a spasmelor musculare in perioada copilariei.

Spasmele infantile cunoscute sub denumirea de Sindrom West reprezinta o boala de tip convulsiv care se caracterizeaza prin contractii musculare axiale scurte si simetrice, ce se manifesta la nivel cervical, al toracelui si/sau extremitatilor.

Afectiunea prezinta incidenta crescuta la copiii cu varste cuprinse intre 3 luni si 1 an, inregistrand un maxim in jurul varstei de 6 luni, sexul masculin fiind de doua ori mai afectat decat cel feminin. Sindromul West se manifesta prin aparitia de crize caracteristice care presupun caderea anterioara a capului, aplecarea inainte a trunchiului cu extensia membrelor superioare si strangerea celor inferioare.

Cauzele care favorizeaza aparitia spasmelor la copii in cadrul Sindromului West sunt reprezentate de:

  • Malformatii cerebrale aparute in perioada de dezvoltare intrauterina
  • Sindrom Down
  • Infectii, hemoragii sau hipoxia sistemului nervos central asociate nasterilor distocice (laborioase, dificile)
  • Fenilcetonurie.

Cum putem preveni spasmul muscular

Spasmele musculare pot fi prevenite in anumite situatii prin asigurarea unui nivel optim de lichide si aport corespunzator de electroliti care sa previna deshidratarea acuta pe timpul verii. Aportul corespunzator de vitamine ale complexului B, vitamina E si D3 previn cu succes aparitia de crampe musculare la copiii aflati in perioada de crestere, sportivii de performanta, varstnici si gravide.

Efectuarea exercitiilor de stretching inainte de efort fizic intens au ca scop evitarea crampelor sau intinderilor la nivelul musculaturii scheletale. Vaccinarea antitetanos si respectarea schemelor de tratament antiepileptic previn aparitia spasmelor musculare secundare infectiilor cu C.tetani si epilepsiei.

Tratament spasme musculare

Tratamentul spasmelor musculare este etiologic si se adreseaza cauzelor care le induc aparitia incluzand:

  • Intreruperea activitatii care declanseaza crampele musculare
  • Masarea blanda sau intinderea muschiului contractat
  • Aplicarea unei comprese calde la nivelul muschiului afectat pentru ameliorarea durerii
  • Aplicarea locala de unguent cu efect antiinflamator
  • Oprirea medicatiei sau reducerea dozelor de medicamente care au efect secundar aparitia crampelor musculare
  • Administrarea de tratamente specifice bolilor care pot evolua cu spasme musculare: antiepileptice (Sindrom West, epilepsie), anxiolitice (atacuri de panica), imunomodulatoare si transplant de celule stem (Scleroza multipla), gluconat de calciu intravenos, fenobarbital sau diazepam intramuscular (criza de tetanie), bifosfonati si substituente hormonale (hiperparatiroidism).

Daca manifestati oricare dintre aceste simptome, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate.
Preventia si monitorizarea afectiunilor medicale reduc riscul de aparitie a complicatiilor si administrare a unor tratamente agresive.

 

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Referinte:

Data publicării 21.11.2022
Data ultimei actualizari 27.04.2023