Disgeuzia
Disgeuzia reprezinta un simptom care se manifesta prin alterarea simtului gustativ determinand perceptia unui gust dizagreabil, metalic, sarat sau ranced. Disgeuzia este frecvent insotita de alterarea simtului olfactiv, aceasta asociere fiind explicata prin faptul ca senzatia gustativa este data partial de aceeasi receptori care asigura simtul mirosului.
Disgeuzia prezinta in marea majoritate a cazurilor evolutie limitata, fiind determinata de infectii respiratorii virale sau ale sinusurilor faciale, insa prezinta risc crescut pentru pacient, datorita predispunerii acestuia la intoxicatii alimentare.
Alterarea simtului gustativ poate determina malnutritie, scadere ponderala, tulburari hidroelectrolitice si stari hipo sau hiperglicemice.
Principalele cauze care determina disgeuzie sunt reprezentate de:
- Afectiuni ale mucoasei linguale: stomatite, lichen plan, leucoplakie, xerostomie, eritem exsudativ polimorf;
- Patologii ale cavitatii orale: parodontite, abcese dentare, tonsilite, infectii fungice;
- Tumori la nivelul extremitatii cefalice (capului si gatului);
- Traumatisme cranio cerebrale;
- Chimioterapie;
- Radioterapie locala;
- Interventii chirurgicale locale: tonsilectomie;
- Neurosifilis;
- Deficitul de zinc;
- Deficit de vitamina A si B;
- Purtarea de proteze dentare;
- Afectiuni ale sistemului digestiv: gastrite, colecistite;
- Boli autoimune: sindrom Sjogren;
- Afectiuni metabolice: diabet zaharat, hipotiroidism, sindrom Cushing;