La menopauza? Iata cand sa te duci imediat la medic

La menopauza, anumite semne si simptome ar trebui sa te trimita imediat la medic. Nu le ignora, caci pot ascunde boli grave. Este o etapa absolut fireasca din viata oricarei femei. Cu toate astea, menopauza poate aduce cu sine unele dintre cele mai grave boli.
La menopauza? Iata cand sa te duci imediat la medic
La menopauza? Iata cand sa te duci imediat la medic

Insomnii, depresii, migrene, indispozitie, bufeuri, irascibilitate… Cam cum ar putea cineva sa spuna ca e bine sa fii la menopauza? Din punct de vedere fiziologic, menopauza se caracterizeaza, pe langa absenta menstruatiei, printr-o deficienta permanenta si ireversibila de hormoni estrogeni. Iar aceasta este cauza multor altor probleme. Pe de alta parte, lipsa estrogenilor la menopauza are si efecte benefice. Printre acestea se numara involutia si disparitia formatiunilor benigne de la nivelul uterului, precum fibroamele sau endometrioza. Din cauza absentei definitive a hormonilor estrogeni, pot aparea o serie de tulburari. Insa, manifestarile caracteristice menopauzei pot ascunde boli mult mai grave.

Cuprins

Te simti balonata?

Greutatea femeilor la menopauza creste cu 4-7 kg, modificand si repartizarea depozitelor de grasime, cu precadere pe abdomen si solduri. Hormonii sunt de vina. Insa cresterea in greutate poate fi insotita si de anumite tulburari gastrointestinale, precum constipatia, balonarea, diareea, arsurile la stomac. Nu lua medicamente fara sfatul medicului! Simptomele cancerului ovarian, diagnosticat mai ales la varsta menopauzei, corespund intru totul: cresterea circumferintei abdominale, balonare persistenta, de lunga durata, dureri de burta.

Ai bufeuri?

Senzatia aceea insuportabila, chinuitoare de caldura, mai ales in partea superioara a corpului, cu transpiratii si inrosire a pielii, poate fi semnul unor afectiuni cardiovasculare. Uneori, bufeurile sunt insotite si senzatia de sufocare, ceea ce poate fi semn de boli pulmonare sau de hipertensiune. Daca ai si colesterolul mare, e musai sa mergi la medic.

Te dor oasele?

Poate fi de vina osteoporoza, caracteristica menopauzei tarzii. Absenta estrogenilor determina diminuarea tesutului osos si scaderea nivelului de calciu. Cea mai grava consecinta este fractura de sold care, la batranete, poate ucide.

Nu mai ai chef?

Lipsa estrogenilor produce si uscaciunea mucoasei vaginale, motiv pentru care apare durerea si disconfortul in timpului sexual. Apar infectii genitale mai des, iar apetitul pentru sex scade dramatic. Pe langa asta, apar si schimbarile bruste de dispozitie, iritabilitatea, oboseala, depresia, ametelile, asa incat nu mai exista nici chef de dragoste fizica. Or, nu este deloc normal sa tratezi astfel de stari ca fiind firesti, ci trebuie sa consulti un specialist.

E nevoie de mai multi specialisti

Felul in care este abordata menopauza in sistemul medical romanesc este fragmentat, incomplet si ineficient. Majoritatea femeilor ajung la doctor in stadii avansate ale unor boli care ar fi putut fi prevenite printr-o abordare holista si interdisciplinara a menopauzei. Desi menopauza nu este o boala in sine, ea necesita atentia terapeutica a mai multor specialisti.

Este si motivul pentru care s-a deschis in Bucuresti un centru de excelenta dedicat menopauzei. Echipa clinicii de menopauza este formata din ginecologi, endocrinologi, neurologi, psihologi, specialisti in medicina interna, specialisti in boli cardio-vasculare, diabetologi, nutritionisti. Printre expertii si consilierii care vor participa la comisiile de dezbatere a cazurilor complicate se numara Prof. Dr. Decebal Hudita, Conf. Prof. Dr. Nicolae Poiana, Prof. Dr. Manuela Russu, Dr.Bogdan Slabescu si Dr. Iosif Niculescu.

„Cel mai important lucru pentru o femeie la menopauza este constientizarea unui mod de viata corect (dieta, miscare, fara fumat si fara alcool). Medicina de precizie, personalizata si adaptata permanent la starea fiecarei paciente este abordarea corecta atunci cand intervin situatii de patologie. Un program de screening corect si tratamentele moderne, atunci cand se impun, cresc calitatea vietii pacientelor si scad incidenta unor boli precum osteoporoza sau bolile cardio-vasculare. Din experienta personala, multe femei sunt speriate de tratamentul de substitutie hormonala, insa nu toate pacientele au nevoie de acest gen de tratament. Raportul intre riscuri si beneficii se calculeaza, intotdeauna, intr-un mod personalizat.

De exemplu, dupa varsta de 50 de ani, incidenta cancerului de san este mare. Conform statisticilor, din 1000 de femei, 23 vor face cancer de san. Daca toate cele 1000 de femei ar urma un tratament de substitutie hormonala, 27 vor face cancer de san, adica cu patru cazuri mai mult. Consumul de alcool ar creste incidenta cu 6 cazuri. Supraponderalitatea creste incidenta la 25 de cazuri. Pe de alta parte, pacientele care urmeaza un tratament de substitutie sunt tinute sub observatie, fac teste de screening mai frecvente si au sanse mult mai mari sa depisteze un eventual cancer de san in stadii incipiente.”, explica Dr. Iosif Niculescu.

Articol preluat de pe pagina libertateapentrufemei.ro

Data publicării 28.06.2022
Data ultimei actualizari 29.06.2022