Menopauza nu este o boala! Trebuie abordata interdisciplinar şi separata de posibilele afectiuni

Statisticile arata ca peste jumatate dintre femeile din Romania sunt la menopauza, insa un sfert dintre romance nu au fost niciodata la medicul ginecolog.
Menopauza nu este o boala! Trebuie abordata interdisciplinar şi separata de posibilele afectiuni
Menopauza nu este o boala! Trebuie abordata interdisciplinar şi separata de posibilele afectiuni

Menopauza, deşi este o stare fiziologica normala, este un subiect despre care nu se vorbeşte foarte mult. Multe femei ajunse in aceasta perioada a vietii nu discuta cu medicul despre simptomele pe care le au, iar altele nu urmeaza tratamentele recomandate. Specialiştii spun ca, daca este vorba despre o menopauza obişnuita, femeile nu au de ce sa se teama. Daca exista patologii asociate, atunci acestea trebuie tratate. De asemenea, schimbarile la nivel fizic pot necesita diverse tipuri de terapii: de exemplu, pentru anumite femei e nevoie de terapie hormonala, pentru altele ajuta fitoterapia.

„O mare problema este aceea ca femeile nu vorbesc despre ceea ce le doare. Trebuie sa le ajutam sa ne spuna ca nu se simt bine. Exista cateva mituri medicale, parte dintre ele inspirate din studii care au fost in desfaşurare acum multi ani, şi ma refer in primul rand la abordarea unor subiecte sensibile, precum tratamentul de substitutie hormonala, care nu trebuie sa fie mereu, dar in multe situatii, trebuie sa fie. Femeile din aceasta grupa de varsta constituie un segment social extrem de important şi din acest punct de vedere merita sa dezvoltam programe care sa le ajute sa traiasca mai bine”, spune dr. Iosif Niculescu, medic cu peste 30 de ani de exeprinta in ginecologie.

Trei sferturi dintre femeile la menopauza au bufeuri şi migrene

Mai mult de jumatate dintre femei spun ca menopauza este o stare neplacuta, iar peste 60% declara ca au probleme in viata profesionala.  Simptomele menopauzei sunt de mai multe naturi:

  • 75% dintre femei experimenteaza simptome vaso-motorii: migrene şi bufeuri, care pot lua forme severe, ajungand la 18 episoade pe zi, afectandu-le capacitatea de a duce o viata normala
  • 60% dintre femei au simptome uro-genitale: atrofie uretrala, atrofie vaginala, disfunctii sexuale
  • 45% dintre femei au simptome psihogene: furie, anxietate, depresie, tulburari de somn şi de concentrare
  • Doar 10% dintre femei nu au niciun fel de simptom

Ce investigatii trebuie sa faca o femeie la menopauza    

In primul rand, consultul va fi unul ginecologic, senologic şi endocrinologic, iar in urma acestuia se va constata daca femeia are nevoie de investigatii suplimentare, precum:

  • examen cardiologic, inclusiv examinare doppler de vase periferice
  • ecografii de san, transvaginal, tiroida, evaluare psihologica
  • testare diabet şi boli de nutritie
  • examen uro-ginecologic
  • teste de trombofilie, dozari hormonale, colesterol

Menopauza inseamna scaderea productiei de estrogen in corp. Efectul nivelului scazut se manifesta prin lipsa menstruatiei, prin atrofie in toata sfera aparatului genital, unde hormonii regleaza fluxul sangvin şi secretiile, prin afectarea rezistentei oaselor, prin dereglarea balantei colesterol bun-colesterol rau, şi prin scaderea nivelului de colagen. De asemenea, cand femeile nu mai au estrogen, bolile cardiovasculare au exact aceeaşi incidenta şi rata de mortalitate ca la barbati. Incidenta accidentelor vasculare cerebrale este mai crescuta dupa menopauza, scaderea masei musculare şi, nu in ultimul rand aparitia diverselor tumori in stransa legatura cu rolul hormonilor in general.  Abordarea trebuie sa fie una interdisciplinara in cazurile complicate, pentru a rezolva problemele de sanatate ale femeii la menopauza şi pentru a imbunatati calitatea vietii.

„Menopauza nu este o sperietoare, este o devenire, daca vreti, este chiar o implinire. Cred ca acolo unde, intr-adevar, fizicul pierde ceva din potential, exista un foarte mare caştig pe latura spirituala, mentala, pe partea aş spune chiar intelectuala. Menopauza obişnuita nu trebuie privita ca fiind o problema, este pur şi simplu o alta etapa a vietii. Sigur ca da, cand apar probleme, la fel ca in perioada adulta, ca in a pubertatii etc. intram in patologie şi atunci trebuie tratata. Noi ne propunem prin abordarea multidisciplinara sa incercam sa departajam patologicul de normalitate şi sa facem femeile sa inteleaga ca nu au de ce sa se sperie. Trebuie sa facem mai multa popularizare, ca lumea sa inteleaga exact ca nu se intampla nimic ireparabil la menopauza”, spune prof. dr. Nicoale Poiana, membru fondator al Societatii Romane de Menopauza şi fondatorul clinicii MediPlus, axata pe ingrijirea femeii.

Stilul de viata este extrem de important la menopauza

In primul rand, e necesar ca femeile sa işi trateze afectiunile pe care le descopera la controlul medical pentru menopauza şi sa urmeze indicatiile medicilor legat de terapia hormonala sau alte terapii alternative. Insa un aspect foarte important, despre care se discuta la fel de putin, spun medicii, este faptul ca, odata intrate in aceasta perioada, femeile trebuie sa faca o serie de schimbari in stilul de viata: sa renunte la fumat, sa aiba o alimentatie sanatoasa şi sa fie atente la greutatea corporala, sa nu consume alcool in exces (mai mult de o unitate pe zi). „Legat de conduita terapeutica, menopauza nu trebuie tratata doar pentru ca e menopauza, vreau sa subliniez. Noi nu suntem aici avocatii unei terapii de substitutie hormonala, incercam sa avem o atitudine echilibrata şi sa le explicam inca o data pacientelor noastre ca e foarte important sa aiba un mod de viata corect: sa nu fumeze, sa nu se ingraşe, sa nu consume alcool. Desigur, e important şi sa aiba un aport suficient de calciu şi vitamina D, apropo de impactul pe oase. In cazuri bine selectionate, dar mai ales in cazul pacientelor care au menopauza precoce, e clar ca substitutia hormonala joaca un rol benefic. Se vorbeşte la momentul asta de alte cai de administare decat cele clasice, transdermic şi transvaginal pare sa fie mult mai putin periculos decat sa inghiti pilule. Pacientele trebuie sa fie informate, mai ales ca exista alternative, preparate din fito-estrogeni, precum şi molecule noi, care actioneaza tintit şi multe altele. Exista afectiuni descoperite la vizita initiala legata de menopauza şi vrem sa le ajutam pe femei sa-şi trateze in primul rand aceste lucruri şi abia apoi sa vorbim de menopauza”, mai precizeaza dr. Niculescu.

Data publicării 28.06.2022
Data ultimei actualizari 29.06.2022