S-a deschis prima clinica de menopauza din Romania

Clinica de menopauza abordeaza integrat problemele fiecarei paciente. Echipa clinicii de menopauza aduce impreuna ginecologi, endocrinologi, neurologi, psihologi, specialisti in medicina interna, specialisti in boli cardio-vasculare, diabetologi, nutritionisti. MediPlus lanseaza, impreuna cu Societatea Romana de Menopauza, o campanie de constientizare a problemelor asociate menopauzei.
S-a deschis prima clinica de menopauza din Romania
S-a deschis prima clinica de menopauza din Romania

Felul in care este abordata menopauza in sistemul medical romanesc este fragmentat, incomplet si ineficient. Cele mai multe femei ajung la doctor in stadii avansate ale unor boli care ar fi putut fi prevenite printr-o abordare unitara si interdisciplinara a menopauzei ca fenomen. Desi menopauza este o conditie fiziologica normala, si nu o boala, in timpul acestei perioade se remarca o patologie complexa si necesita, pentru imbunatatirea calitatii vietii, o abordare interdisciplinara.

Cuprins

Echipa primei clinici de menopauza din Romania

Dupa 30 de ani de experienta internationala in obstetrica-ginecologie, Dr. Iosif Niculescu lanseaza prima clinica de menopauza din Romania, un concept care vine in intampinarea tuturor problemelor asociate menopauzei, testat cu succes mai ales in America de Nord, dar si in tarile UE.

Echipa clinicii de menopauza este formata din ginecologi, endocrinologi, neurologi, psihologi, specialisti in medicina interna, specialisti in boli cardio-vasculare, diabetologi, nutritionisti. Printre expertii si consilierii care vor participa la comisiile de dezbatere a cazurilor complicate se numara Prof. Dr. Decebal Hudita, Conf. Prof. Dr. Nicolae Poiana, Prof. Dr. Manuela Russu, Dr.Bogdan Slabescu si Dr. Iosif Niculescu.

Problemele fiecarei paciente sunt discutate in cadrul unei echipe mixte care comunica si colaboreaza, iar ce este mai important, pacienta beneficiaza si de servicii de consultanta in ceea ce priveste stilul de viata. O femeie al carei psiholog comunica cu neurologul si cu endocrinologul va beneficia de un tratament mai eficient.

„Cel mai important lucru pentru o femeie la menopauza este constientizarea unui mod de viata corect (dieta, miscare, fara fumat si fara alcool). Medicina de precizie, personalizata si adaptata permanent la starea fiecarei paciente este abordarea corecta atunci cand intervin situatii de patologie. Un program de screening corect si tratamentele moderne, atunci cand se impun, cresc calitatea vietii pacientelor si scad incidenta unor boli precum osteoporoza sau bolile cardio-vasculare. Din experienta personala, multe femei sunt speriate de tratamentul de substitutie hormonala, insa nu toate pacientele au nevoie de acest gen de tratament. Raportul intre riscuri si beneficii se calculeaza, intotdeauna, intr-un mod personalizat.

De exemplu, dupa varsta de 50 de ani, incidenta cancerului de san este mare. Conform statisticilor, din 1000 de femei, 23 vor face cancer de san. Daca toate cele 1000 de femei ar urma un tratament de substitutie hormonala, 27 vor face cancer de san, adica cu patru cazuri mai mult. Consumul de alcool ar creste incidenta cu 6 cazuri. Supraponderalitatea creste incidenta la 25 de cazuri. Pe de alta parte, pacientele care urmeaza un tratament de substitutie sunt tinute sub observatie, fac teste de screening mai frecvente si au sanse mult mai mari sa depisteze un eventual cancer de san in stadii incipiente.”, explica Dr. Iosif Niculescu.

MediPlus lanseaza, impreuna cu Societatea Romana de Menopauza, o campanie de constientizare a problemelor asociate menopauzei

Din experienta doctorului Niculescu, atat in Germania cat si in Romania, peste 80% dintre femeile de peste 50 de ani ajung la doctor numai atunci cand au simptome fizice, fara a intelege legatura dintre instalarea menopauzei si acestea. In plus, multe dintre paciente nu stiu ca starile lor negative (depresie, furie, anxietate, pierderea memoriei) au legatura cu instalarea menopauzei. Multe paciente inteleg legatura intre unele simptome deranjante (bufeuri) si menopauza, dar nu stiu ca exista solutii pentru ele. Si, in consecinta, nu raporteaza doctorului aceste simptome.

Conform Eurostat, durata medie de viata a unei femei din Europa este estimata la peste 80 de ani, ceea ce inseamna ca aproximativ 40% din perioada adulta este traita in menopauza. Daca in 1998 erau in evidenta 477 milioane de femei la post-menopauza, se estimeaza ca in 2045 vor fi 1.1 miliarde de femei la post-menopauza, la nivel global. In Europa, varsta asociata cu debutul menopauzei este in crestere (mediana la 54 de ani), desi factorii care induc menopauza timpurie sunt, la randul lor, tot mai frecventi in viata femeilor – obezitate, fumat, sedentarism.

“Ganditi-va la pubertate, procesul prin care tinerele fete au intrat in viata adulta. Reversul acesteia n-a distrus viata nimanui. Menopauza in sine nu are nevoie nici de tratament daca, cu intelepciune si desigur sanatate o acceptam ca o parte a vietii. Insa atunci cand simptome, senzatii pe care nu le aveau anterior afecteaza calitatea vietii sau cand la screeningurile anuale apar semne de intrebare, este necesara interventia specialistului.”, explica Conf. Prof. Dr. Nicolae Poiana, membru fondator al Societatii Romane de Menopauza.

O categorie speciala de paciente sunt cele care au intrat in menopauza precoce, intrucat acestea necesita in mod aproape obligatoriu tratament. Putem vorbi despre menopauza precoce atunci cand aceasta se instaleaza mai devreme de implinirea varstei de 40 de ani. In ultima perioada, se observa o crestere a incidentei acestui fenomen. Daca rapoarte anterioare estimau o frecventa populationala de 1%, date din 2011 indica cresterea acestui procent pana la o valoare de 7,4%, conform unui studiu prezentat la conferinta ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology). Cifra actuala este greu de precizat tocmai datorita cauzelor multiple, din ce in ce mai des de natura chirurgicala. In plus, putine paciente sunt diagnosticate, majoritatea nesolicitand ajutor de specialitate.

Insuficienta/ lipsa hormonilor sexuali – estrogeni si progesteron – in sange determina  modificari semnificative:

  • Modificari fiziologice – aproximativ 45% dintre femei prezinta tulburari de somn, oboseala, iritabilitate, migrene, depresie.
  • 80% dintre femei experimenteaza simptome vasomotorii: bufeuri care pot lua forme foarte severe, pot ajunge pana la 18 episoade pe zi si pot afecta viata unei femei pana la incapacitarea acesteia de a mai munci si de a mai avea o viata sociala normala; migrene; 55% dintre femei au aceste simptome inainte de instalarea menopauzei cu cativa ani. Durata media a simptomelor vasomotorii este, in medie, de 7 ani la femei.
  • 60% dintre femei au sindrom urogenital de menopauza: atrofie uretrala, atrofie vaginala, disfunctii sexuale.
  • Infectii urinare: riscul de a face o infectie urinara de-a lungul vietii este de 20% si creste cu 1% pentru fiecare deceniu de viata. Incidenta crescuta a infectiilor urinare la menopauza este asociata cu incontinenta urinara, cistocel si retentia urinara. Infectiile urinare la varsta matura (intre 20% in comunitate si 50% la femei institutionalizate) este asociata cu o rata mai mare de complicatii si morbiditate.
  • 45% au simptome psihogene: furie/ iritabilitate, anxietate, depresie, perturbari de somn, lipsa puterii de concentrare, pierderea increderii in sine.

Menopauza, cu deprivarea hormonala corespunzatoare, este de asemenea implicata in:

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de morbiditate la femei, la nivel global. In Europa sunt responsabile pentru 43% din numarul total de decese (pentru 40% dintre decese in randul barbatilor si 49% dintre decese in randul femeilor).

Bolile cardio-vasculare apar, in medie, cu 7-10 ani mai tarziu la femei decat la barbati si sunt asociate cu instalarea menopauzei, in asociere directa cu deprivarea hormonala (hormonii sexuali feminini au functie de protectie cardio-vasculara).

Accident vascular cerebral (AVC): femeile sunt predispuse la AVC mai tarziu in viata decat barbatii, insa au prognoze mai slabe comparativ cu acestia.

Incidenta bolilor coronariene este de 2-3 ori mai mare la femeile care au intrat in menopauza decat la femeile de aceeasi varsta care nu au intrat in menopauza.

Osteoporoza: incepand cu varsta de 40 de ani, femeile incep sa piarda intre 0.3% si 0.5% din masa osoasa anual. In timpul menopauzei, se pierd intre 3% si 5% din masa osoasa pe an. Acesta creste riscul de fractura de sold, de col femural, glezna, incheietura mainii.

Se estimeaza ca numarul total al pacientilor care sufera de osteoporoza va creste cu 23% din 2010 pana in 2023 (de la 27.5 milioane la 33.9 milioane).

Femeia la 50 de ani are acum o viata foarte activa. In sarcina ei cad multiple responsabilitati. Copiii sunt in tranzite catre maturitate si au inca nevoie de mama lor. Ingrijirea parintilor sau a rudelor mai in varsta ii revine de cele mai multe ori tot ei. In plus, calea pana la pensie se lungeste din ce in ce mai mult, asa ca femeia trebuie sa mai si lucreze.

Din pacate, menopuza vine cu o scadere a capacitatii de munca si a rezistentei la efort prelungit. Cunoscand mai bine aceasta stare fiziologica, femeile pot face fata mai bine acestor roluri. In plus, ele se pot pregati din timp pentru aceasta perioada a vietii lor, prin adoptarea unui regim de viata activ si echilibrat.

Dr. Iosif Niculescu

Absolvent al facultatii de medicina Carol Davila, promotia 1982, Dr. Iosif Niculescu obtine specialitatea de obstetrica-ginecologie in cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului (Polizu) in 1991, dupa care emigreaza in Africa de Sud, unde a practicat in mai multe spitale, printre care si spitalul regional Edendale, din Pietersmarietzburg, Natal. Aici ajunge pana la pozitia de sef de departament si pune bazele sectiei de terapie intensiva obstetricala, de care s-a ocupat personal si care era a doua astfel de unitate din tara. In ultimii trei ani petrecuti in Africa de Sud, Dr. Iosif Niculescu a activat in cadrul unui departament afiliat Facultatii de Medicina din Durban, cu o importanta activitate stiintifica, publicand o serie de articole in reviste de specialitate.

Incepand cu anul 1999, Dr. Niculescu revine in Europa si practica in clinici si spitale din Germania, atat in sistemul public cat si in cel privat. In perioada ianuarie 2009 – decembrie 2010, a fost director al spitalului de obstetrica si ginecologie Regina Maria din Bucuresti. Rezultatele celor doi ani au fost peste asteptarile echipei manageriale si ale actionarilor (de la 13 la 130 de nasteri pe luna), introducand concepte noi in atitudinea la nastere. Din 2011, il gasim in propriul cabinet privat in sudul Germaniei, in parteneriat cu Dr. Ileana Maria Niculescu (sotia). De la inceputul anului 2014 s-a reintors in Romania in colaborare cu Intermedicas, MediPlus, Polisano, Medsana si Sanador. Din 2017 Dr. Iosif Niculescu a preluat clinica MediPlus si a transformat-o in Centru de Excelenta in Sanatatea Femeii.

MediPlus este o clinica fondata in 2004 de Conf. Prof. Nicolae Poiana cu activitate axata exclusiv pe sanatatea femeii. A abordat patologia femeii in multiplele ei aspecte (obstetrica normala si patologica, ginecologie, oncologie). Este prima clinica ce a introdus histeroscopia in cabinet, printre primele clinici care a achizitionat echipament de sonografie 4D in Bucuresti si nu in ultimul rand printre primele clinici in Bucuresti care au incercat sa abordeze integrativ patologia femeii. Clinica de menopauza este parte din MediPlus.

Articol preluat de pe pagina saptamanamedicala.ro

Data publicării 28.06.2022
Data ultimei actualizari 29.06.2022