Cea mai complexa interventie chirurgicala intraabdominala efectuata prin abord minim invaziv robotic, in premiera la Spitalul Medicover Cluj

O noua sansa la viata pentru un pacient de 61 de ani, prin interventie chirurgicala oncologica realizata robotic. La Spitalul Medicover Cluj a fost realizata cea mai complexa interventie chirurgicala intraabdominala din sfera oncologica, prin abord minim-invaziv robotic. Pacientul are 61 de ani, iar evolutia lui post operatorie a fost pozitiva. Prin aceasta interventie chirurgicala complexa, echipa medicala coordonata de Dr. Adrian Bartos a redat o noua sansa la viata, atat pentru pacient, cat si pentru familia acestuia.

Interventiile robotice din sfera hepato-bilio-pancreatica, cu precadere cele efectuate pentru tratarea tumorilor pancreatice sunt foarte complexe din cauza raporturilor anatomice locale delicate.

„Cancerul pancreatic reprezinta o problema reala de sanatate publica, tumorile netratate chirurgical beneficiind de o supravietuire scazuta … In primul rand, trebuie indepartate, pe langa zona pancreatica afectata, si duodenul, portiunea terminala a stomacului, o portiune din intestinul subtire, vezicula biliara si partea terminala a canalului biliar principal. Toate segmentele digestive si biliare ramase trebuie reconectate …”, mentioneaza Dr. Adrian Bartos, Medic Primar Chirurgie Generala, cu competenta si experienta in chirurgia oncologica si robotica.

DPC, cea mai complexa interventie abdominala in sfera digestiva si pancreato-biliara, realizata la Spitalul Medicover Cluj

Interventia efectuata pentru tratarea formei de cancer pancreatic a pacientului de 61 de ani se numeste duodeno-pancreatectomie-cefalica (prescurtat: DPC) si este cea mai complexa interventie abdominala in sfera digestiva si pancreato-biliara.

Aceasta interventie presupune timpi dificili de disectie si timpi delicati de reconstructie. Tocmai de aceea, acest tip de interventii pot fi efectuate doar de chirurgi cu experienta, atat in aceasta patologie, cat si in ceea ce priveste abordul robotic.

„Chirurgia robotica realizata cu ajutorul dispozitivului daVinci Xi (controlat de catre chirurgul de la console) ne-a ajutat semnificativ in realizarea timpilor de disectie, prin precizia miscarilor si o vizualizare a anatomiei net superioara altor abordari. Pe langa acestea, poate cel mai important element este reprezentat de calitatea reconstructiilor biliare si digestive, facilitata de articulatiile bratelor robotice”, completeaza  Dr. Adrian Bartos.

Echipa medicala care a realizat interventia complexa a fost coordonata de dr Bartos Adrian - chirurg principal, de consola. Din echipa au mai facut parte si Dr. Iancu Ioana - asistent principal si Dr. Brinzila Sandu - asistent secundar.

Pacientul a fost diagnosticat cu cancer cefalopancreatic si a beneficiat de DPC prin abord total robotic, cu reconstructii de tipul pancreatico-jejuno-anastomoza, hepatico-jejuno-anastomozei si gastro-jejuno-anastomozei, iar interventia chirurgicala a durat aproximativ 6 ore.

Risc de complicatii redus la minim in urma interventiei chirurgicale complexe pentru tratarea cancerului pancreatic

Un aspect problematic in chirurgia capului pancreatic il constituie complicatiile care pot aparea dupa reconstructie, in special fistula pancreatica. O manipulare cat mai redusa a tesuturilor poate conduce la o rata mai mica a acestor complicatii, facilitand totodata o recuperare rapida a pacientului, chiar si dupa o interventie majora.

Aceasta este posibila prin utilizarea unor incizii foarte mici, de sub 1 centimetru. In plus, aceasta tehnica permite obtinerea unor rezultate oncologice superioare, datorita preciziei extrem de mari in disectie.

Reducerea riscului de complicatii este asigurata de precizia si inalta functionalitate a robotului daVinci Xi.

Evolutia postoperatorie a pacientului a fost fara complicatii, fara dureri, cu externare rapida, in ziua 4 dupa operatie si cu o confirmare a unei rezectii oncologice de calitate prin examenul histopatologic al specimenului chirurgical.

 „Tratamentul chirurgical este singurul in masura sa ofere o sansa de crestere a ratei de supravietuire la pacientii diagnosticati cu o forma de cancer pancreatic, informatii certificate de literatura de speciliate. Aceste interventii si rezultate bune presupun existenta simultana a unei echipe chirurgicale cu experienta vasta in chirurgia oncologica hepato-bilio-pancreatica, a unei dotari de ultima ora a blocului operator, precum si a unei echipe multidisciplinare de calitate pentru managementul perioperator (ATI, oncologie, gastroenterologie, anatomie patologica, imagistica). Ne bucuram sa putem oferi astfel de servicii, de rutina, in cadrul spitalului nostru”, incheie Dr. Adrian Bartos.

Incepand cu anul trecut, in cadrul Spitalului Medicover Cluj, abordarea minim-invaziva robotica, cu avantajele ei bine cunoscute, este disponibila inclusiv pentru cele mai complexe interventii oncologice din sfera abdominala: tratamentul chirurgical al cancerului pancreatic, precum si pentru o varietate larga de alte patologii din sfera chirurgiei generale, urologice, hepatobiliare sau bariatrice.

Despre Medicover Romania 

Din 1995, Medicover Romania a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori de pe piata serviciilor de sanatate private, cu o retea de 41 de clinici in Bucuresti si in tara si 5 spitale generaliste: in Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea si Craiova, 28 de cabinete on-site si peste 250 de unitati medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai inalte standarde medicale si deservesc o gama larga de specialitati medicale si chirurgicale.

Medicover Romania face parte din Medicover, companie internationala de servicii medicale si de diagnostic, infiintata in 1995. Medicover opereaza o retea extinsa de clinici, spitale, facilitati de ingrijire specializata si laboratoare. Pietele principale ale Medicover sunt Polonia, Germania, Romania si India. In 2022, Medicover a inregistrat venituri totale de 1.510 milioane de euro, avand peste 44.000 de angajati.

 

 

Data publicării 30.04.2024