Conf. Dr. Bogdan Petrut, medic primar urologie, Spitalul Medicover Cluj: Chirurgia robotica aduce cele mai mari beneficii in interventiile oncologice, de extirpare a tumorilor

Bogdan Petrut este medic primar, doctor in stiinte medicale si conferentiar al Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca. Pasiunea pentru chirurgia oncologica si pentru tehnologiile de varf l-au ajutat sa se adapteze rapid la chirurgia urologica asistata robotic, acumuland o vasta si valoroasa experienta in acest sens. Alaturi de atentia deosebita acordata pacientilor sai si calitatii actului medical, domnul doctor Petrut este implicat si in formarea chirurgilor oncologi. Astfel, de peste un deceniu, organizeaza cursuri de specializare in urologie oncologica minim-invaziva, robotica si laparoscopie 3D, la care ii invita pe cei mai valorosi experti internationali in domeniu
Chirurgia robotica aduce cele mai mari beneficii in interventiile oncologice, de extirpare a tumorilor

Sunteti specializat de mai multi ani in tratamentul deficientelor urologice pe cale laparoscopica. Ce v-a determinat sa va formati si in chirurgia robotica?

Am gasit intotdeauna fascinanta imbinarea tehnologiei cu medicina, respectiv chirurgia. Laparoscopia a constituit pasiunea tineretii mele, iar chirurgia robotica am vazut-o mereu ca pe o extensie fireasca a progresului tehnologic cu punct de plecare din chirurgia laparoscopica. Chirurgia de mare exereza (n.red. operatie de indepartare a unui organ sau a unor tesuturi pe cale chirurgicala) poate fi foarte traumatica pentru pacient, astfel, blandetea adaugata de tehnica laparoscopica si ulterior de chirurgia robotica constituie un mare avantaj pentru pacient. De cele mai multe ori efortul unui chirurg de a obtine rezultate similare in laparoscopie si robotica, cu chirurgia deschisa, este foarte mare. De aceea am simtit nevoia de a sprijini pe colegii mai tineri sa invete aceste tehnici minim-invazive inca din anii rezidentiatului organizand aceste cursuri de mai bine de un deceniu, unde ei se pot antrena, pot intra in contact direct cu chirurgi foarte cunoscuti din intreaga lume, care ne-au onorat cu prezenta la aceste manifestatii stiintifice.

Am acumulat in acesti ani o experienta importanta care ne-a permis sa efectuam laparoscopic sau robotic interventii cu grad foarte inalt de dificultate in sprijinul pacientilor nostri, rezultatele acestora fiind publicate in revistele de specialitate: prostatectomia radicala, nefrectomia partiala fara oprirea circulatiei renale indiferent de gradul de dificultate al procedurii, indepartarea vezicii urinare canceroase cu reconstructia altei vezici din intestinul pacientului sau pieloplastia, sunt doar o parte din interventiile pe care le efectuam in mod curent la Spitalul Medicover Cluj in sprijinul pacientilor nostri.

Care a fost curba de invatare in chirurgia robotica fata de cea laparoscopica sau HoLEP, mai recent?

Toate noile tehnici in medicina si, in special, in chirurgie se invata de la medici sau echipe cu experienta foarte bogata in acea directie. Laparoscopia de inalta performanta am invatat-o in Germania de la profesorul Rassweiler si am avut in continuare ocazia sa o perfectionez alaturi de profesorul Coman, iar chirurgia robotica mi-a fost sadita in suflet si in maini la Universitatea Karolinska de catre profesorul Viklund in cadrul unor burse finantate de catre Asociatia Europeana de Urologie. Am invatat aceste doua tehnici in anii tinerete beneficiind de o capacitate ridicata de absorbtie a informatiei noi specifica acelei varste. A fost incredibil, practic am crescut cu ele, toate gesturile gasindu-le firesti, lucru care a dus inevitabil la o ascensiune rapida in performanta si siguranta chirurgicala. Actualmente nu prea concep o interventie chirurgicala care sa nu fie posibil de efectuat laparoscopic sau robotic. Antrenamentul duce in timp ca aceste instrumente sa devina practic o extensie a mainilor chirurgului.

Cu HoLEP-ul a fost intr-adevar diferit. Am abordat aceasta tehnica mai recent, dar tot asa apeland la experienta unui chirurg din Berlin pe care initial l-am vizitat in clinica lui din Germania, iar ulterior a avut amabilitatea sa vina la Spitalul Medicover pentru a ne sta alaturi la primele sase interventii pe care le-am facut la noi. Aceasta este modalitatea cea mai sigura de initiere a unui chirurg intr-o tehnica noua pentru a nu pune pacientii la risc in primele interventii cand medicul nu este familiarizat cu tehnica sau tehnologia.

Actualmente sunt deosebit de fericit sa putem oferi pacientilor nostri, atat eu, cat si echipa mea, chirurgia robotica, chirurgia laparoscopica precum si tehnica HoLEP la standarde calitative impecabile.

Multa lume se intreaba cine opereaza de fapt, chirurgul sau robotul. In ce masura manualitatea chirurgului se intrepatrunde cu tehnologia avansata a robotului?

Robotul chirurgical este un instrument. Actualmente el nu are autonomie, ci reproduce cu ajutorul instrumentelor care sunt montate la pacient miscarile mainilor chirurgului.

Aceasta este o intrebare foarte interesanta, deoarece, actualmente exista tehnologia ca robotul sa poata sa preia initiativa si sa faca unele manevre in mod autonom, dar inca nu este reglementata responsabilitatea in cazul in care aceste manevre dau gres. Ganditi-va, spre exemplu, daca robotul ar face singur o sutura in urma careia apare o complicatie: cine este responsabil de complicatie - chirurgul care se uita la robotul care face sutura sau firma producatoare robotului care a implementat procedura de sutura chirurgicala?

Pana aceste lucruri vor fi bine definite legal, robotul va fi doar un foarte fidel executant al comenzilor si a strategiei chirurgicale elaborata de chirurgul de la consola.

Cat de mult potenteaza precizia robotica, gesturile chirurgului?

Acesta este practic avantajul folosirii robotului chirurgical in operatie. Am tot spus, robotul adauga forta si precizie miscarilor chirurgului, care, in chirurgia deschisa, fie sunt miscari extrem de precise dar carora le lipseste forta, fie sunt miscari puternice carora le lipseste de multe ori precizia. In cazul unor disectii in tesuturi fibroase, extrem de aderente intre o tumora si un tesut sanatos care trebuie prezervat avem nevoie atat de forta, cat si mai ales de precizie, combinatie oferita in mod extrem de fericit de catre robotul da Vinci. La acestea se mai adauga si vederea macroscopica tridimensionala, devenind astfel instrumentul perfect in cadrul interventiilor oncologice.

Pentru ce fel de afectiuni chirurgia robotica este cea mai potrivita solutie chirugicala?

Operatiile care beneficiaza cel mai mult de calitatile robotului chirurgical sunt interventiile oncologice, adica de extirpare a tumorilor, in special cele canceroase. Dupa exereza urmeaza reconstructia. Si in aceasta etapa reconstructiva calitatile instrumentelor robotului, respectiv articulatia mainii face ca suturile sa fie extrem de precise, iar reconstructia chirurgicala sa decurga natural, ca si in chirurgia deschisa, atata doar ca pacientul nu prezinta taieturile abdominale traumatice practicate in chirurgia deschisa (clasica).

Operatiile care cred ca beneficiaza maxim de calitatile robotului sunt: prostatectomia radicala, nefrectomia partiala, disectia si excizia ganglionilor limfatici tumorali, indepartarea vezicii urinare canceroase precum si reconstructia acesteia din intestinul subtire. Pacientii carora li se efectueaza aceste interventii pe cale robotica vor beneficia de un act chirurgical calitativ superior fata de abordul clasic sau laparoscopic.

Desigur ca robotul de unul singur nu face minuni, astfel incat consider in continuare ca cheia succesului este data de tandemul chirurg experimentat - robot chirurgical.

Un act medical si, in mod special, un act chirurgical de succes, constituie rezultanta unui spital cu organizare excelenta, cu calitatea ingrijirilor pacientilor la cote maxime, cu o igiena si curatenie exemplare si, nu in ultimul rand, o dotare de ultima ora in materie de tehnica medicala si tehnologie alaturi de o echipa medicala dedicata si implicata in ceea ce fac zilnic.

Imi place sa cred ca pasiunea mea pentru chirurgia robotica si laparoscopica si-a gasit un loc propice de dezvoltare si manifestare in cadrul Spitalului Medicover Cluj, in interesul pacientilor nostri.

 

 

Despre Medicover Romania

Din 1995, Medicover Romania a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori de pe piata serviciilor de sanatate private, cu o retea de 41 de clinici in Bucuresti si in tara, patru spitale generaliste: in Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea si Craiova, 28 de cabinete on-site si peste 250 de unitati medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai inalte standarde medicale si deservesc o gama larga de specialitati medicale si chirurgicale. 

Medicover Romania face parte din Medicover, companie internationala de servicii medicale si de diagnostic, infiintata in 1995. Medicover opereaza o retea extinsa de clinici, spitale, facilitati de ingrijire specializata si laboratoare. Pietele principale ale Medicover sunt Polonia si Germania. In 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro si peste 38.000 de angajati. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.medicover.com

Data publicării 28.02.2023