Dr. Gabriel Lazar, Spitalul Medicover Cluj: Robotul da Vinci ajuta chirurgul sa trateze afectiuni complexe cu mare acuratete

Dr. Gabriel Lazar este medic primar Chirurgie Generala la Spitalul Medicover Cluj. In cei peste 25 de ani de activitate, a efectuat peste 12.000 de interventii chirurgicale, fiind caracterizat de un inalt profesionalism, respect fata de pacient si atentie deosebita acordata actului medical.
Dr. Gabriel Lazar, Spitalul Medicover Cluj: Robotul da Vinci ajuta chirurgul sa trateze afectiuni complexe cu mare acuratete

Care a fost motivul pentru care v-ati format si in aceasta noua tehnologie chirurgicala (robotica)?

Chirurgia robotica reprezinta evolutia naturala a chirurgiei in contextul dezvoltarii tehnice actuale. De-a lungul timpului, chirurgul a folosit diverse unelte - de la umila pensa si foarfeca - la instrumente din ce in ce mai performate necesare disectiei, hemostazei sau suturilor. Iata ca interpunerea unei interfete digitale alaturi de un brat robotic intre chirurg si pacient este doar un nou pas in calea evolutiei chirurgiei. Consider ca un medic, in general, si un chirurg, in special, ar trebui sa fie la curent cu ultimele noutati care ii vizeaza meseria, mai ales cu cele legate de tehnicile operatorii care aduc un confort sporit atat medicilor care le utilizeaza, cat mai ales pacientilor care beneficiaza de cele mai moderne si inovative tratamente adecvate patologiilor acestora. Astfel, am privit chirugia robotica ca o provocare si oportunitate pentru mine, dar si ca un real ajutor pentru viitori mei pacienti.

Care sunt afectiunile ginecologice pentru care chirurgia robotica reprezinta indicatia principala si de ce?

In principiu, orice interventie chirurgicala poate fi realizata si prin chirurgie robotica. La momentul actual, din cauza logisticii si a costurilor ridicate acest tip de interventie chirurgicala este rezervata mai ales cazurilor unde este necesara o acuratete mai mare a actului chirurgical, cum sunt, de exemplu, interventiile chirurgicale in care disectiile sunt dificile sau necesita o finete si acuratete mai mare.  In cazul chirurgiei ginecologice, aceasta tehnica este extrem de utila in cadrul operatiilor pentru endometrioza complexa, histerectomii in contextul unor patologii oncologice (cancere), sau pentru evidarea ganglionilor limfatici. In cazuri complexe, chirurgia robotica poate fi utilizata si pentru o patologie benigna. Foarte probabil ca, in timp, la fel ca si in cazul chirurgiei laparoscopice, costurile se vor diminua, iar accesul atat al chirurgilor, cat mai ales al pacientilor la aceasta tehnica va fi mult mai facil.

Pentru a demonta o serie de mituri, cine opereaza in final: chirurgul sau robotul?

Intotdeauna chirurgul va fi cel care va lua deciziile.  Desi are o denumire care pare inspirata din literatura stiintifico-fantastica, chirurgia robotica a fost creata pentru a ajuta ambele parti implicate in tratarea pacientilor: corpul medical si pacientul. Aceasta interpune intre cunostintele si abilitatile chirurgicale ale chirurgului o interfata tehnica prin care miscarile sa fie cat  mai fine, cat mai precise, cu o vizibilitate mai buna si cu ajutorul mai multor instrumente in acelasi timp.  Robotul nu face altceva decat sa imbunatateasca aptitudinile chirurgului si sa creasca calitatea actului chirurgical.

Care sunt beneficiile chirurgiei robotice in tratamentul acestor afectiuni (gineco-oncologice)?

Chirurgia robotica permite miscari de maxima acuratete si precizie cu ajutorul carora se pot efectua disectii complexe si cu vizibilitate mai buna a tuturor structurilor anatomice. Astfel, utilizand robotul DaVinci Xi, chirurgul este capabil sa trateze afectiuni complicate in deplina siguranta si confort sporit pentru pacient.

Ce aduce in plus pacientului chirugia robotica fata de cea clasica sau cea laparoscopica?

Chirurgia robotica este o chirurgie minim invaziva si aduce multiple beneficii in plus fata de chirurgia laparoscopica. Datorita controlului trocarelor (prin care se introduc instrumentele in abdomenul pacientului) acestea nu exercita nicio presiune pe tesuturi, fapt ce reduce si mai mult durerea postoperatorie. Pe de alta parte, asa cum am specificat anterior, miscarea transmisa instrumentelor este controlata prin interfata digitala si astfel se reduce mult impactul asupra tesuturilor rezultand un traumatism minim si implicit o vindecare mai rapida. Un alt beneficiu extrem de important este libertatea de miscare a instrumentelor, al caror varf se poate roti complet, ceea ce creste acuratetea disectiei.  Toate acestea reduc socul chirurgical si grabesc vindecarea si recuperarea pacientului.

Ce reprezinta pentru echipa chirurgicala a Spitalului Medicover Cluj dotarea cu Robotul Davinci Xi?

Intrarea in dotare a robotului DaVinci Xi la spitalul Medicover Cluj reprezinta un avantaj important pentru toti pacientii chirurgicali care se vor adresa spitalului si demonstreaza dorinta si motivatia intregii echipe de a participa la tratamentul afectiunilor gineco-oncologice utilizand cele mai noi tehnici existente. Robotul DaVinci Xi permite chirurgilor din Spitalul Medicover Cluj sa ofere accesul pacientului la cea mai de top tehnologie existenta la momentul actual in medicina.

 

 

Despre Medicover Romania

Din 1995, Medicover Romania a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori de pe piata serviciilor de sanatate private, cu o retea de 41 de clinici in Bucuresti si in tara, patru spitale generaliste: in Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea si Craiova, 28 de cabinete on-site si peste 250 de unitati medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai inalte standarde medicale si deservesc o gama larga de specialitati medicale si chirurgicale. 

Medicover Romania face parte din Medicover, companie internationala de servicii medicale si de diagnostic, infiintata in 1995. Medicover opereaza o retea extinsa de clinici, spitale, facilitati de ingrijire specializata si laboratoare. Pietele principale ale Medicover sunt Polonia si Germania. In 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro si peste 38.000 de angajati. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.medicover.com

 

Data publicării 17.01.2023