HoLEP in tratamentul adenomului de prostata, la Spitalul Medicover Cluj

In perioada 29-30 August 2022, in cadrul spitalului Medicover Cluj, s-a desfasurat workshop-ul dedicat procedurii chirurgicale de tratament al adenomului de prostata, denumita HoLEP (enucleerea prostatei cu laser Holmium), avandu-l ca invitat special pe Prof. Dr. Martin Kanne, care, impreuna cu Conf. Dr. Bogdan Petrut, au efectuat o serie de interventii folosind aceasta tehnica chirurgicala.
HoLEP in tratamentul adenomului de prostata, la Spitalul Medicover Cluj

Cursul „Tratamentul Chirurgical Endoscopic al Prostatei Utilizand Enucleorezectia Holmium” este dedicat specialistilor din domeniu, si a vizat imbunatatirea cunostintelor participantilor privind tehnica HoLEP prin interventii LIVE din Blocul Operator al Spitalului Medicover Cluj, facand parte dintr-o serie de evenimente medicale dedicate.

Adenomul de prostata apare de regula in jurul varstei de 50 de ani, dar situatii izolate pot fi raportate si la varste mai tinere. Constituie practic cresterea si dezvoltarea miezului prostatei care duce la ingreunarea actului mictional fie prin scaderea debitului jetului urinar, fie prin cresterea numarului de mictiuni de regula, in timpul noptii. Cauza acestei cresteri de tesut benign reprezinta o perturbare a echilibrului dintre hormonii estrogeni si androgeni care apare la barbat in jurul acestei varste.

HoLEP in tratamentul adenomului de prostata, la Spitalul Medicover Cluj

Initial, tratamentul adenomului de prostata include o componenta educationala si anume scaderea aportului lichidian seara in jurul orei de culcare si o componenta medicamentoasa care cuprinde atat medicamente care relaxeaza musculatura din componenta prostatei sau a colului vezical, cat si medicamente care incearca sa induca o regresie sau cel putin o stagnare a cresterii acestui fel de tesut prostatic.

Cand cresterea acestui tesut adenomatos este asa de importanta incat medicamentele nu isi mai fac efectul atunci apelam la tratamentul chirurgical: excizia partiala sau totala a acestui tesut crescut recent si care perturba mictiunile.

Datorita progresului tehnologiei aceste interventii nu se mai fac prin chirurgie deschisa numai pe cale endoscopica, adica prin uretra. Sunt mai multe feluri de interventii chirurgicale endoscopice, cele mai vechi utilizau curentul electric pentru a exciza bucatica cu bucatica acest tesut adenomatos, iar aceste fragmente se indeparteaza prin intermediul endoscopului tot pe uretra. Tehnica se numeste rezectia transuretrala a prostatei (TUR-P). Dezavantajul acesteia il constituie folosirea curentului electric care se transmite mai departe si poate afecta nervii si tesutul functional din jurul zonei rezecate: sfincterul urinar. Afectarea acestuia se traduce prin imposibilitatea controlului voluntar al mictiunii cu aparitia incontinentei urinare, un fenomen foarte neplacut care afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientilor.

Tratamentul adenomului de prostata - Spital Medicover Cluj

Ultima noutate tehnica in tratamentul adenomului de prostata isi demonstreaza tot mai mult superioritatea datorita faptului ca produce excizia acestui tesut adenomatos aflat in exces in piesa unica. In acest fel, adenomul este excizat cu pierderi de sange aproape nesemnificative si este eliminat din vezica prin intermediul unui aparat numit morcelator. Aceasta metoda foloseste pentru excizie pulsatiile laser si are efecte minime asupra tesuturilor inconjuratoare, inclusiv asupra sfincterului urinar. Procedura se numeste in urologie enucleerea prostatei cu laser Holmium (HoLEP) si constituie actualmente cel mai avansat tratament chirurgical al adenomului de prostata.

In cadrul Spitalului Medicover Cluj, pacientii pot beneficia de ambele metode de tratament chirurgical endoscopic.

Programare Online

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Data publicării 30.08.2022
Data ultimei actualizari 28.09.2022