Interviu cu domnul Dr. Radu Drasoveanu, Coordonator Bloc Operator Spitalul Medicover Cluj

Doctor Radu Drasovean este medic primar cu specializarea Chirurgie Generala si Coordonatorul Blocului Operator din cadrul Spitalului Medicover Cluj. Cu o experienta de peste 18 ani in Chirurgia Generala si cu stagii de specializare in Belgia si Germania, domnul doctor acorda atentie deosebita si cercetarii stiintifice, fiind asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca. Pasiunea pentru chirurgie si tehnologie avansata, grija pentru pacienti si munca in echipa sunt cateva dintre calitatile lui.
Interviu cu domnul Dr. Radu Drasoveanu, Coordonator Bloc Operator Spitalul Medicover Cluj

Ce aduce venirea dumneavoastra echipei Spitalului Medicover Cluj?

Am pornit la drum in cadrul Spitalului Medicover Cluj alaturi de o echipa de medici cu care am colaborat in multe ocazii pe parcursul activitatii mele profesionale. Am considerat ca experienta mea chirurgicala, acumulata pe parcursul a aproape 20 de ani de activitate va aduce un plus de valoare acestei echipe prin paleta larga de interventii chirurgicale acoperite de specialitatea mea. 

Care a fost motivatia din spatele acestei decizii?

Am fost atras in primul rand de echipa medicala care s-a format ca nucleu al acestui spital de chirurgie si am considerat ca specialitatea mea (Chirurgia Generala) poate contribui la asigurarea unor servicii medicale de calitate pacientilor care se adreseaza Spitalului Medicover Cluj. Investitiile majore facute pentru dotarea sectiilor si a blocului operator au reprezentat un alt criteriu important ce mi-a motivat decizia de a ma alatura echipei medicale, deoarece consider ca este foarte important ca actul chirurgical sa se desfasoare in cele mai bune conditii, fara constrangeri din ratiuni economice, astfel incat pacientul sa beneficieze de tratament la cel mai inalt standard.

Detineti o experienta profesionala bogata acumulata in Germania si Belgia. Cum evaluati infrastructura Spitalului Medicover Cluj fata de cea din sistemele medicale din vestul Europei?

Infrastructura Spitalului Medicover Cluj reprezinta unul dintre atuurile sale majore. Daca ne referim la partea de echipamente medicale si aparatura, spitalul poate concura cu succes cu spitalele moderne vest-europene. La nivel de bloc operator avem cele mai moderne aparate de coagulare si sigilare vasculara, echipamente de top pentru chirurgia laparoscopica si minim-invaziva, mobilier medical si mese de operatie de ultima generatie.

Conditiile hoteliere sunt, de asemenea, de foarte buna calitate, pacientii fiind cazati in saloane mari cu unul sau doua paturi, baie proprie adaptata nevoilor pacientilor chirurgicali. Intreaga activitate medicala, atat cea de ambulator cat si cea de spitalizare continua, se desfasoara cu respectarea unor protocoale riguroase ce garanteaza securitatea actului medical. 

Interviu cu domnul Dr. Radu Drasoveanu, Coordonator Bloc Operator Spitalul Medicover Cluj

Ce provocari va aduce pozitia de Coordonator al Blocului Operator al Spitalului Medicover Cluj?

Am preluat pozitia de Coordonator al Blocului  Operator avand experienta unei pozitii similare la locul anterior de munca. Blocul operator al Spitalului Medicover este un bloc operator nou, modern, adaptat nevoilor tuturor specialitatilor chirurgicale. Provocarile acestei pozitii sunt in principal legate de caracterul multidisciplinar al acestui bloc operator, in paralel desfasurandu-se interventii chirurgicale din multe specialitati chirurgicale (ortopedie, urologie, ORL, chirurgie general sau chirurgie oncologica). Alocarea resurselor umane si materiale in blocul operator este esentiala pentru ca activitatea sa se desfasoare in cele mai bune conditii. De asemenea, pentru viitor vizam extinderea serviciilor pe care le putem asigura pentru pacientii nostri, prin adaugarea unor noi specializari chirurgicale.

Pentru ce tipuri de interventii pot pacientii sa apeleze la serviciile dumneavoastra?

Sunt medic primar in specialitatea chirurgie generala cu competenta in chirurgia laparoscopica si minim-invaziva. Spectrul interventiilor chirurgicale pe care le efectuez acopera toata patologia abdominala digestiva, atat pentru afectiuni benigne, cat si in cazul patologiei oncologice.

Este adevarat ca am un interes deosebit pentru chirurgia laparoscopica, in special chirurgia defectelor parietale (hernii, eventratii), abordul miniminvaziv in aceasta patologie fiind net superior abordului clasic. Chirurgia endocrina (glanda tiroida) si chirurgia mamara (patologie benigna si maligna) sunt alte domenii in care pot asigura asistenta chirurgicala. Nu in ultimul rand as mentiona chirurgia obezitatii morbide (chirurgia bariatrica), in acest domeniu avand o experienta de aproape 2 ani la un centru de referinta in chirurgia obezitatii din Germania.

Spitalul Medicover Cluj promoveaza abordarea multidisciplinara. Care sunt beneficiile acesteia pentru pacientii care se adreseaza Spitalului?

Tratamentul multidisciplinar este un concept inovativ al medicinei moderne. La inceputul medicinei moderne (ultimii 100 ani) medicul acoperea toata patologia existenta. Treptat s-au creat ramuri medicale si chirurgicale, iar acestea s-au divizat ulterior in specializari si supraspecializari. Din pacate insa, bolile nu respecta diviziunile create de medici, iar multi pacienti se regasesc de multe ori la limita intre doua sau mai multe specialitati. Abordarea multidisciplinara presupune colaborarea activa intre mai multe specialitati in vederea oferirii unui tratament optim pacientilor. Acest concept este promovat in Spitalul Medicover Cluj, iar prezenta specialitatilor chirurgicale si medicale in cadrul aceleiasi structuri faciliteaza semnificativ comunicarea in echipele multidisciplinare.

Multidisciplinaritaea este esentiala mai ales pentru pacientii oncologici, iar la Spitalul Medicover Cluj exista saptamanal intalniri de tip tumor-board (comisie oncologica), in care sunt prezenti medici de radiologie-imagistica medicala, oncologie si radioterapie precum si medici din diferite specialitati chirurgicale. Toate cazurile oncologice se discuta in aceste comisii si deciziile terapeutice se iau in comun, asigurand cel mai bun tratament acestor pacienti.

De ce ar opta cineva pentru o interventie chirurgicala la Spitalul Medicover Cluj?

Sunt trei aspecte principale care recomanda Spitalul Medicover Cluj: echipa medicala, dotarile materiale si conditiile hoteliere. Suntem un colectiv cu specialisti de top, din cele mai importante domenii chirurgicale, ne desfasuram activitatea intr-un spital modern cu echipamente medicale de ultima generatie iar pacientii beneficiaza de cele mai bune conditii de cazare in cursul desfasurarii actului medical. Consider ca aceste trei aspecte contribuie la asigurarea sigurantei actului medical si a unei experiente cat mai usoare pacientilor ce aleg sa fie operati la Spitalul Medicover Cluj. 

Data publicării 08.04.2022
Data ultimei actualizari 09.04.2022