Medici de elita la cea de a 3-a editie a cursului de Uro-Oncologie Robotica la Spitalul Medicover Cluj

Medici de elita din tara si din strainatate vor participa in perioada 1-2 Septembrie la cea de a 3-a editie a Cursului de Uro-Oncologie Robotica organizat de Spitalul Medicover Cluj. Tehnologia robotica DaVinci necesita o pregatire riguroasa si o experienta semnificativa din partea chirurgului, iar prin astfel de initiative sustinem colaborarea intre profesionisti, una dintre conditiile fundamentale pentru imbunatatirea calitatii actului chirurgical, in favoarea pacientului.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerele urologice sunt a cincea cea mai frecventa forma de cancer la barbati si a doua cauza de mortalitate prin cancer dupa cancerul bronopulmonar. In Romania, mortalitatea prin cauze tratabile este de peste doua ori mai mare decat media UE si include decesele cauzate de cancer de prostata, patologie care pot fi tratata. Tratamentul chirurgical al cancerelor urologice prin tehnica minim invaziva ofera o serie de avantaje fata de alte tehnici chirurgicale: rezectii mai precise si radicale, timpi de recuperare redusi, mai putine complicatii, risc mai mic de sangerare si infectie, durere postoperatorie mai mica.

Acuratetea interventiilor chirurgicale in afectiunile uro-oncologice

Precizia superioara facilitata de tehnologia 3D a facut ca acuratetea interventiilor chirurgicale in cazul afectiunilor uro-oncologice sa aiba rezultate deosebite atunci cand tehnologia DaVinci este utilizata ca interfata intre medic si pacient. Fiind o tehnologie de ultima generatie, pentru medici este foarte importanta perfectionarea, indeosebi atunci cand curba de invatare este mai lenta si necesita multe ore de practica.

Pentru a facilita o experienta de invatare cat mai rapida, cursul va cuprinde prezentari  si discutii active cu expertii in legatura cu problemele actuale in chirurgia oncologica minim invaziva, 4 interventii transmise din blocul operator cu posibilitate de interactiune live cu echipa operatorie.

De asemenea, un robot cu doua console va fi disponibil pentru exercitii si simulari accesibile pentru cursantii participanti.

Medici urologi cu experienta internationala

Ne dorim ca participantii sa beneficieze de cele mai recente practici din domeniu, de aceea, printre invitati se numara medici urologi cu experienta internationala, Prof. Dr. Thomas Bschleipfer, Universitatea Justus-Liebig din Giessen sau Dr. Stefano Puliatti de la Universitatea din Modena.

Prof. Dr. Thomas Bschleipfer, medic urolog german si profesor la Universitatea Justus-Liebig, este un expert in domeniul uro oncologiei minim invazive, urologiei functionale, uro-ginecologiei, cistitei interstitiale/sindromul durerii vezicii urinare (IC/BPS) si sindromul prostatei benigne (BPS).

Dr. Stefano Puliatti este un expert in utilizarea robotului Da Vinci in tratamentul cancerului de prostata si de vezica urinara. Este seful sectiei de urologie a Spitalului Universitario di Modena si director al Centrului de Excelenta pentru Chirurgia Robotica.

Conf. Dr. Bogdan Petrut, medic primar Urologie despre Cursul de Uro-Oncologie Robotica

“Chirurgia robotica, rezultatul evolutiei tehnologiei moderne cu aplicabilitate in urologia oncologica a tintit din start segmentul de elita a chirurgiei oncologice. Datorita acumularii unei experiente semnificative in utilizarea robotului DaVinci am decis crearea unor oportunitati pe care noi nu le-am avut cand am invatat chirurgia robotica de invatare si antrenament aici la noi in tara. Prin simbioza creata intre Spitalul Medicover, Sofmedica (reprezentantul producatorului robotului in Romania) si Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj a fost posibila organizarea acestor cursuri prin care tinerii medici pot sa beneficieze de cursuri si antrenamente, pot sa utilizeze si sa simta cu mainile lor cum este sa operezi si sa manipulezi acest robot chirurgical. In plus au ocazia sa intalneasca experti invitati cu care speram sa legam relatii profesionale dar si personale in scopul de a face chirurgia robotica mai accesibila tinerei generatii de la noi din tara. Personal nu mai vad chirurgia robotica un lux, ci un instrument care ar trebui folosit zilnic acolo unde situatia o cere in operatiile pentru tumorile aparatului urinar.” Conf. Dr. Bogdan Petrut, medic primar Urologie.

Despre interventii robotice efectuate in spital

“In cadrul Spitalului Medicover Cluj abordam patologii uro-oncologice complexe, chirurgia robotica fiind folosita in tratamentul tumorilor renale, unde o proportie covarsitoare de nefrectomii partiale sunt efectuate in ischemie zero (fara intrerupere a circulatiei sangvine la nivel renal in timpul manevrei de excizie tumorala si reconstructie renala). Alte interventii de top sunt prostatectomia radicala sau exciziile de vezica urinara cu reconstructie vezicala din intestin subtire.” Conf. Dr. Bogdan Petrut, medic primar Urologie.

 

 

Despre Medicover Romania

Din 1995, Medicover Romania a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori de pe piata serviciilor de sanatate private, cu o retea de 41 de clinici in Bucuresti si in tara, 5 spitale generaliste: in Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea si Craiova, 28 de cabinete on-site si peste 250 de unitati medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai inalte standarde medicale si deservesc o gama larga de specialitati medicale si chirurgicale.

 

Medicover Romania face parte din Medicover, companie internationala de servicii medicale si de diagnostic, infiintata in 1995. Medicover opereaza o retea extinsa de clinici, spitale, facilitati de ingrijire specializata, laboratoare si centre de recoltare. Pietele principale ale Medicover sunt Polonia, Germania Romania si India. In 2022, Medicover a inregistrat venituri totale de 1.510 milioane de euro, avand peste 44.000 de angajati. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul www.medicover.com

Data publicării 30.08.2023