Nou Serviciu Medicover: Evaluarea calitatii somnului si a dispozitiei dupa infectia cu noul coronavirus (Covid-19)

COVID-19 afecteaza nu numai sanatatea fizica, ci si pe cea psihica. Foarte multi dintre pacientii care au avut COVID-19 au constatat faptul ca la cateva luni dupa vindecare se confrunta cu insomnii si cu stari de anxietate sau depresie. Potrivit studiilor, exista o legatura foarte puternica intre infectia cu noul coronavirus si sanatatea psihica. Tocmai de aceea, Medicover lanseaza un nou serviciu pentru tine, care sa iti redea starea de bine, dupa infectia cu noul coronavirus: Evaluarea calitatii somnului si a dispozitiei dupa infectia cu noul coronavirus.
Calitatea dispozitiei

Legatura dintre infectia cu noul coronavirus si declansarea unor tulburari la nivel psihologic a fost semnalata de specialistii din domeniul sanatatii inca de la inceputul pandemiei Covid-19. Atunci au fost observate efectele pe care le are infectia cu noul coronavirus asupra sanatatii mentale. Studiile realizate in domeniu accentueaza faptul ca o mare parte din pacientii vindecati de Covid-19 ajung sa sufere de diferite tipuri de tulburari psihice,  precum anxietate, depresie si insomnii.

Care sunt efectele infectiei cu noul coronavirus asupra sanatatii mintale?

Potrivit unui studiu publicat in prestigioasa revista „The Lancet”, la nivelul Marii Britanii, una din cinci persoane diagnosticate cu Covid-19 a raportat tulburari de anxietate, depresie sau insomnii intr-un interval de trei luni de la infectare.

Anxietate

Este cea mai frecventa tulburare mintala diagnosticata in urma infectiei Covid-19 la pacientii de toate varstele. Cele mai intalnite simptome de anxietate ce pot aparea dupa infectarea cu noul coronavirus sunt:

  • tulburari de adaptare – sunt manifestari comportamentale sau emotionale care apar ca raspuns la un factor de stres, cum ar fi Covid-19. Acestea dureaza de cel mult 3 luni de la aparitia factorului declansator. Intensitatea manifestarilor este foarte mare si poate afecta viata sociala si profesionala a persoanei.
  • tulburarea de anxietate generalizata este caracterizata prin ingrijorare excesiva, cu privire la orice aspect al vietii. Pacientilor care sufera de acest tip de tulburare le este dificil sa isi controleze ingrijorarea. Simptomele anxietatii sunt:  neliniste, stare de oboseala, iritabilitate si irascibilitate, tulburari de concentrare, tensiune musculara, tulburari de somn;
  • tulburarea de panica – atacul de panica este o stare de teama sau disconfort intens, resimtita brusc. Simptomele atacului de panica sunt:  palpitatii sau ritm cardiac accelerat, durere in piept, tremurat, dificultati de respiratie, senzatie de inec, ameteala sau lesin, transpiratii, amorteli sau furnicaturi, teama de a pierde controlul sau „de a innebuni”, teama de moarte;

Efectele pandemiei
Depresie

Statistic vorbind, multe persoane vor experimenta cel putin un episod depresiv de-a lungul vietii. Insa depresia este si un efect al infectiei cu noul coronavirus. Potrivit „The Lancet”, depresia are o probabilitate de 2% de a fi diagnosticata intr-un interval de 14 pana la 90 de zile de la infectia cu noul coronavirus.

Episodul depresiv reprezinta o perioada de tristete acuta care persista cel putin doua saptamani. Simptomele depresiei/ episodului depresiv sunt:

  • dispozitie proasta si/sau pierderea interesului pentru majoritatea activitatilor sale
  • oboseala marcata
  • insomnie sau hipersomnie
  • sentimente de inutilitate si incapacitate
  • modificari ale poftei de mancare sau ale libidoului
  • ganduri recurente despre moarte.

Insomnie

Insomnia este un efect frecvent al infectiei cu noul coronavirus. Numerosi pacienti vindecati de Covid-19 sufera de insomnie severa, ce poate fi recunoscuta dupa simptome precum:

  • Imposibilitatea de a adormi de teama sa nu li se intample ceva;
  • Frica de moarte;
  • Ingrijorare si oboseala.

Acest tip de temeri si ingrijorari pot duce la anxietate sau depresie. Un aspect important de tinut minte este acela ca somnul insuficient sau slaba calitate a somnului poate avea consecinte serioase asupra sanatatii. Cele mai evidente sunt oboseala, tulburarile de concentrare, iritabilitatea, irascibilitatea si energia scazuta. In acelasi timp, pot fi afectate dispozitia afectiva si capacitatea de a lua decizii.

Concluzia este ca infectia cu noul coronavirus are si efecte la nivelul psihicului, nu numai la nivel fizic. Intelegerea modului in care ai fost afectat de infectia SARS-CoV-2 poate ajuta la crearea unei abordari eficiente si personalizate in tratarea acestei boli si a consecintelor ei.

De ce acest serviciu nou la Medicover?

Serviciul ”Evaluarea calitatii somnului si a dispozitiei dupa infectia cu noul coronavirus” a fost special gandit pentru pacientii care au avut COVID-19 si au dezvoltat simptome de anxietate, depresie sau insomnii. Pentru a trata aceste simptome care afecteaza calitatea vietii, este nevoie intotdeauna de ajutor medical de specialitate, singurul care te ajuta sa obtii cele mai bune rezultate.

Daca ai avut COVID-19 si treci prin stari de anxietate, depresie sau suferi de insomnii, acest nou serviciu Medicover este pentru tine.

A cere ajutor inseamna responsabilitate fata de propria persoana si poate face o diferenta uriasa pe termen lung. Un diagnostic corect este primul pas in obtinerea celui mai bun tratament, personalizat pentru tine.

Solicita acum acest nou serviciu Medicover, printr-o programare la dr. Ana Gabriela Miu Ion.

Serviciul este disponibil si online, prin MediCall. Poti elimina simptomele de anxietate si depresie, fara a te deplasa de la domiciliu!

Consultant Medical Dr. Ana-Gabriela Miu-Ion
Data publicării 01.03.2021