Prima clinica de menopauza din Romania marcheaza 3 ani de activitate

Dr. Iosif Niculescu: "Impactul menopauzei asupra vietii profesionale este dramatic. Avem solutii pentru gestionarea simptomelor". Abandonul profesional in contextul instalarii menopauzei a devenit un subiect important pe agenda publica, la nivel european. 11% din totalul fortei de munca in tarile dezvoltate reprezinta femei la menopauza. Aproape 100% din pacientele clinicii de menopauza sunt active profesional, iar 75% dintre pacientele clinicii au prezentat simptome care necesitau interventie sau tratament. Afectiunile cardiace si vasculare sunt cel mai frecvent asociate menopauzei.
Prima clinica de menopauza din Romania marcheaza 3 ani de activitate

24 octombrie 2022 – Clinica de menopauza din cadrul Centrului de Sanatate a Femeii Medicover, fondata in anul 2019 de Dr. Iosif Niculescu, dupa model american, a contribuit la imbunatatirea calitatii vietii a peste 600 de paciente. Dintre acestea 75% au avut simptome care necesitau interventie sau tratament medical, psihologic sau metabolic. Impactul profesional si scoaterea menopauzei din sfera tabu la nivelul discursului public sunt, din perspectiva clinicii, cele mai importante aspecte legate de acest subiect, la nivel national. 

Femeile aflate la menopauza sunt supuse unor presiuni importante, cu impact in toate aspectele vietii, de la probleme medicale asociate, la stari psihologice specifice si pana la abandon profesional. Incurajam preventia si pacientele in gestionarea acestei etape, atat prin consultatii medicale periodice, cat si prin informatii pentru un stil de viata sanatos sau despre cele mai recente terapii de age management,” a declarat Dr. Iosif Niculescu, fondatorul primei clinici de menopauza din Romania


Pe plan local, cercetarile privind impactul menopauzei asupra femeilor in plan profesional si personal sunt inca la inceput. Impactul negativ pe care simptomele menopauzei il au asupra activitatii profesionale constituie principala motivatie pentru care pacientele se adreseaza clinicii de menopauza. In tarile dezvoltate, femeile la menopauza reprezinta categoria cu cea mai rapida crestere la nivelul campului muncii - 11% din totalul fortei de munca in acest moment. La nivel european, 10% dintre femei renunta la serviciu din cauza simptomelor menopauzei.

Potrivit studiilor realizate la nivel international, trei din cinci (59%) femei, cu varste cuprinse intre 45 si 55 de ani, care se confrunta cu simptomele menopauzei, spun ca acest lucru are impact negativ la locul de munca, potrivit unui studiu realizat de CIPD, organismul profesional pentru resurse umane si dezvoltarea personalului din Marea Britanie. Printre simptomele enumerate de respondente se numara: tulburarile de concentrare (65%), rezistenta scazuta la stres (58%),  tulburari de dispozitie (52%). 30% dintre respondentele acestui studiu au afirmat ca au fost nevoite sa solicite zile libere din cauza severitatii simptomelor. 

Bilantul celor trei ani de activitate 

Clinica de menopauza a pornit la drum cu misiunea de a ajuta pacientele sa inteleaga, sa accepte si, daca este necesar, sa trateze simptomele menopauzei. De asemenea, sa previna si sa depisteze din timp afectiunile asociate menopauzei, precum osteoporoza, tulburarile in sfera cognitiva, hipertensiunea, obezitatea, afectiunile endocrinologice. A contribuit si la cresterea gradului de constientizare asupra nevoii de screening pentru diverse afectiuni oncologice, si a furnizat informatii validate medical despre importanta adoptarii un stil de viata sanatos si despre terapiile de age management de ultima ora.

Dupa primii trei ani de activitate, mai bine de jumatate din pacientele care au venit la clinica de menopauza in cautarea unei solutii pentru gestionarea simptomelor au fost diagnosticate cu probleme precum dismicrobism vaginal, atrofie vaginala importanta cu dispareunie (durere la contact sexual), modificari ale citologiei cervicale (PAP). Un procent important de 75% dintre paciente au prezentat simptome care necesitau interventie sau tratament: modificari fiziologice, simptome vasomotorii, sindromul urogenital de menopauza.

O alta concluzie importanta este ca 10% dintre pacientele clinicii de menopauza au varsta sub 45 de ani. Printre miturile asociate menopauzei se numara convingerea ca menopauza debuteaza doar dupa 45 de ani, sau ca necesitatea unui control ginecologic scade dupa ce femeia a intrat in perioada de menopauza. In realitate, dupa varsta de 50 de ani sunt extrem de importante screening-urile pentru cancer de san, uterin, endometru, ovar, cu incidenta ridicata, odata cu inaintarea in varsta.

  • Aproximativ 25% dintre pacientele clinicii prezentau deja patologie medicala asociata cu menopauza: boli cardiace
  • boli vasculare
  • afectiuni osteo-articulare
  • obezitate
  • probleme oncologice
  • tulburari de statica a organelor genitale - prolaps, tulburari endocrine.

„Femeile care fac tranzitia la menopauza au si viata privata afectata de schimbarile fiziologice specifice. Ele trebuie sa faca fata si modificarilor in structura familiei odata cu plecarea copiilor de acasa, dar si posibilelor neintelegeri cu partenerul de viata. Cele mai multe dintre acestea se concentreaza pe viata profesionala in incercarea de a evita dificultatile care apar pe plan personal. Simptomele menopauzei precum transpiratiile profunde, senzatia ca totul arde, irascibilitatea, emotivitatea crescuta sau problemele de concentrare si insomniile fac totul mai greu de suportat. Pentru femeile aflate in aceste situatii, este foarte important sa se adreseze medicului pentru a gasi solutia potrivita,a explicat Dr. Iosif Niculescu.


Pe langa aspectele medicale, modificarile la nivelul structurii si aspectului pielii, dar si scaderea tonusului muscular genital au un impact negativ asupra calitatii vietii femeii, cu riscul de a duce la scaderea stimei de sine. Pentru a adresa si aceste nevoi, clinica de menopauza si-a extins serviciile cu sedinte de consiliere psihologica, boli metabolice si nutritie, terapii complementare de rejuvenare vaginala, servicii moderne de uroginecologie, chirurgie plastica si estetica, dermato-cosmetica.  

La inceputul acestui an, Medicover a achizitionat de la Dr. Iosif Niculescu pachetul majoritar al clinicii Mediplus si a rebranduit-o in Centru de Sanatate a Femei Medicover. Clinica de menopauza functioneaza in cadrul Centrului si este deservita de o echipa multidisciplinara de specialisti cu experienta locala si internationala.

 

Despre Medicover Romania

Din 1995, Medicover Romania a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori de pe piata serviciilor de sanatate private, cu o retea de 41 de clinici in Bucuresti si in tara, patru spitale generaliste: in Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea si Craiova, 28 de cabinete on-site si peste 250 de unitati medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai inalte standarde medicale si deservesc o gama larga de specialitati medicale si chirurgicale.

Medicover Romania face parte din Medicover, companie internationala de servicii medicale si de diagnostic, infiintata in 1995. Medicover opereaza o retea extinsa de clinici, spitale, facilitati de ingrijire specializata si laboratoare. Pietele principale ale Medicover sunt Polonia si Germania. In 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro si peste 38.000 de angajati. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.medicover.com

Data publicării 16.10.2022
Data ultimei actualizari 05.12.2022