Robotul da Vinci, cel mai avansat robot chirurgical din lume a ajuns la Spitalul Medicover Cluj

Spitalul Medicover Cluj isi continua dezvoltarea prin completarea investitiilor derulate pana in prezent in sectia de chirurgie, prin dotarea cu robotul da Vinci Xi, una din cele mai avansate tehnologii chirurgicale existente la ora actuala in lume.
Robotul da Vinci, cel mai avansat robot chirurgical din lume a ajuns la Spitalul Medicover Cluj

Chirurgie robotica la Spitalul Medicover Cluj

Chirurgia robotica reprezinta la ora actuala cel mai modern, eficient si precis instrument folosit in intreaga lume pentru tratarea a numeroase afectiuni medicale. Robotul chirurgical da Vinci Xi ii permite medicului chirurg sa efectueze gesturi precise in timpul operatiei, privind disectia de mare acuratete, milimetrica a leziunilor.

Practic, nu robotul este cel care opereaza, ci medicul chirurg realizeaza acest lucru, folosind consola prin intermediul careia controleaza instrumentele robotului cu care este operat pacientul si care transpun in timp real miscarile efectuate, facilitand accesul in zone anatomice inguste, greu accesibile prin abord deschis sau laparoscopic, limitand in acest fel lezarea structurilor sanatoase. In acest fel, medicul chirurg are posibilitatea de a explora 3D structurile anatomice cu o precizie milimetrica, putand face miscari de 540 de grade.

Folosirea robotului chirurgical da Vinci Xi inseamna o optimizare a procedurilor chirurgicale efectuate minim invaziv, devenind astfel o solutie ideala in cadrul a multiple interventii chirurgicale oncologice. Chirurgia robotica vine cu o serie de avantaje net superioare comparativ cu oricare alt tip de chirurgie, fiind utilizata cu preponderenta in cancerul rectal inferior, gastric, sau pancreatic, precum si in patologia onco-urologica (cancer renal, de prostate, de vezica urinara, limfadenoctomii pelvine sau retroperitoneale complexe). Spre deosebire de interventiile chirurgicale efectuate laparoscopic, interventiile chirurgicale realizate cu ajutorul robotului da Vinci Xi conduc si la reducerea semnificativa a riscului de recidiva in cazul afectiunilor oncologice.

In acest context, Spitalului Medicover Cluj continua seria evenimentelor de formare  continua prin gazduirea in perioada 21-22 octombrie 2022 a cursului de chirurgie robotica, organizat in parteneriat cu CLERU - Clubul de Laparoscopie, Endoscopie si Robotica Urologica.

Cursul de chirurgie robotica in parteneriat cu Clubul de Laparoscopie, Endoscopie si Robotica Urologica

Personalitati care au marcat directia urologiei oncologice minim invazive vor fi prezente pentru a dezvalui cele mai bune practici in chirurgia robotica urologica. Printre specialistii prezenti vor fi urologii cu reputatie internationala precum Prof. Prasanna Sooriakumaran, Prof. Fabrizio dal Moro, Prof. Thomas Bschleipfer, prof Ioan Coman, Prof. Nicolae Crisan si Conf. Dr. Bogdan Petrut. Cursul va include prezentari de specialitate, robotul pentru exercitii de tip “dry lab”, consola pentru simulari practice si interventii transmise live pentru participantii inscrisi.

Suntem deosebit de entuziasti sa putem oferi noii generatii de urologi primele cunostinte si deprinderi practice despre chirurgia robotica in urologie. Chirurgia robotica reprezinta actualmente cea mai inalta treapta de dezvoltare tehnologica aplicata in urologia oncologica prin intermediul careia operatii care par sau sunt imposibile de realizat deschis sau laparoscopic devin posibile si in conditii de siguranta cu ajutorul robotului chirurgical. Complexitatea chirurgiei robotice necesita etape de pregatire care sunt uneori greu accesibile in tanara generatie, iar acest curs reprezinta o mana intinsa celor care au dorinta si potential in acest sens dar nu au posibilitatea material de a se specializa. Cursul are o puternica componenta practica prin punerea la dispozitie de catre organizatori a unei console cu simulator si a unui robot integral care poate fi folosit de cursanti pentru a exersa de la cele mai simple la cele mai complexe miscari chirurgicale. In plus, unii dintre cei mai bine cotati urologi robotici din Europa vor fi invitati sa opereze alaturi de noi, iar aceste operatii vor fi transmise 3D cursantilor care vor putea interactiona in direct cu echipele operatorii.”, declara Conf. Bogdan Petrut.

Beneficiile aduse pacientilor ca urmare a efectuarii unei interventii chirurgicale robotice sunt multiple:

  • Inciziile efectuate sunt de foarte mici dimensiuni si, implicit, cicatricele post operatorii sunt reduse ca dimensiune
  • Durerea post operatorie resimtita de catre pacient este minima
  • Recuperarea post operatorie este una rapida, conducand astfel la reluarea activitatilor obisnuite la scurt timp de la interventie
  • Diminuarea riscului de contactare a unei infectii si a altor riscuri asociate
  • Mai putine zile de spitalizare.

In saptamanile trecute au fost efectuate deja primele operatii in cadrul Spitalului Medicover Cluj cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi.

Suntem preocupati ca pacientii care ajung la Spitalul Medicover Cluj sa poata avea in permanenta acces la o echipa medicala integrata, de elita, care poate oferi servicii medicale complete si complexe, folosind aparatura si tehnologii de inalta perfomanta. Asadar, am completat dotarea spitalului cu robotul da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical din lume la ora actuala, tocmai pentru ca acest lucru inseamna o continuare normala de dezvoltare pusa in practica de Spitalul Medicover Cluj cu scopul de a asigura cele mai bune conditii pacientilor nostri.”, declara Dr. Radu Tudor Motocu, Director Medical.

Grupul Medicover urmareste in permanenta sa fie responsabil din punct de vedere social. Concret, la Cluj Napoca si Oradea, Medicover Romania isi propune sa ofere copiilor, indiferent de situatia lor materiala, acces la tehnologia medical robotica, cu ajutorul celor mai performante echipe de chirurgi. In premiera pentru un spital privat din Cluj Napoca, in curand va fi lansat un program in aceasta directie.

 

Contact Spitalul Medicover Cluj:
Strada Principala, Nr. 323T, Suceagu 407062, Jud. Cluj     
Call Center: 0264 - 933
Programari online
https://www.medicover.ro/spital-cluj

 

Despre Medicover Romania 

Din 1995, Medicover Romania a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori de pe piata serviciilor de sanatate private, cu o retea de 41 de clinici in Bucuresti si in tara, patru spitale generaliste: in Bucuresti, la Oradea, Craiova si Cluj-Napoca, 30 de cabinete on-site si peste 180 de unitati medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai inalte standarde medicale si deservesc o gama larga de specialitati medicale si chirurgicale. 

Medicover Romania face parte din grupul Medicover, companie internationala de servicii medicale si de diagnostic, infiintata in anul 1995. Medicover opereaza o retea extinsa de clinici, spitale, facilitati de ingrijire specializata si laboratoare. Pietele principale ale Medicover sunt Polonia si Germania. In 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de Euro si peste 38.000 de angajati. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.medicover.com

 

 

 

Data publicării 16.10.2022
Data ultimei actualizari 25.11.2022