Sarbatorile de iarna, cea mai aglomerata perioada pentru camerele de garda. Top 5 probleme

Perioada sarbatorilor este una extrem de aglomerata pentru departamentele de urgenta din fiecare spital. Numarul pacientilor poate fi de trei pana la cinci ori mai mare, comparativ cu perioadele obisnuite ale anului, potrivit medicilor de la Spitalul Medicover Pipera.

Cea mai cunoscuta categorie a urgentelor este cea a afectiunilor digestive, cauzate de consumul mancarii in exces, la care se adauga cantitati mari de alcool. Mancarea traditionala romaneasca, consumata in cantitati mari sau in multiple combinatii, poate crea multe probleme acute de sanatate, de la sindroame dispeptice, la colici biliare, pancreatite acute si multe altele.

„Putem savura preparatele traditionale intr-un mod echilibrat, consumand cantitati mici si nu toate felurile de mancare la aceeasi masa, evitand alimentele care stim ca ne fac rau de obicei. In ultima perioada insa am observat ca aceste urgente au trecut in plan secundar, ceea ce inseamna ca am inceput sa mancam mai atent”, spune dr. Nicoleta Thomas, Medic Primar Urgenta la Spitalul Medicover Pipera.

Categoria pacientilor cu afectiuni cronice care se acutizeaza in perioada Sarbatorilor este in crestere. Consumul excesiv de sare poate aduce unui pacient cunoscut hipertensiv un „puseu hipertensiv”, cu riscuri redutabile daca nu este tratat la timp sau poate duce la decompensarea unui pacient cu insuficienta cardiaca. Decompensarile pacientilor diabetici in aceasta perioada pot fi intalnite mai frecvent tot printr-un aport mai mare de alimente, in special cele bogate in glucide, nerecomandate acestei categorii.

„Neglijarea tratamentului cronic si nerespectarea regimului recomandat pot duce la decompensarea pacientului cronic”, declara dr. Nicoleta Thomas, Medic Primar Urgenta la Spitalul Medicover Pipera.

Virozele de sezon sunt o alta categorie de urgente medicale, numarul lor putand fi exacerbat in aceasta perioada, transmiterea fiind mai facila in cadrul intalnirilor in familie, la petrecerile din cluburi, restaurante, in aglomeratia din magazine.

Accidentele casnice apar si ele cu o frecventa mai mare, fiind cauzate de curatenia locuintei de sarbatori (risc de cadere de la inaltime) sau in timpul pregatirii preparatelor si a meselor festive (plagi taiate la nivelul mainilor).

Accidentele de la munte sunt mai frecvente in aceasta perioada, practicarea sporturilor de iarna fiind o sursa reala de traumatisme severe. De asemenea, echipamentul necorespunzator  al persoanelor care aleg excursiile montane poate duce la degeraturi si la instalarea hipotermiei, mai ales pe fondul consumului excesiv  de alcool.

Nu in ultimul rand, mentionam accidentele rutiere cauzate de traficul mai aglomerat in aceasta perioada, precum si  de oboseala la volan si condusul sub influenta consumului de alcool si alte substante.

„O categorie speciala a urgentelor de sarbatori este legata si de consumul excesiv de alcool si de alte substante, asa zise “recreationale” in randul adolescentilor. Acest consum poate veni cu consecinte redutabile si uneori extrem de severe, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

De asemenea, lipsa de conectare in aceasta perioada a persoanelor singure si a adolescentilor cu probleme emotionale poate duce la adancirea depresiei si la cresterea semnificativa a tentativelor de suicid”, explica dr. Nicoleta Thomas, Medic Primar Urgenta la Spitalul Medicover Pipera.

Practicarea efortului fizic intens, dupa sarbatori, mai ales in randul persoanelor neantrenate, poate duce la diverse probleme, de la „febra musculara” aparent inofensiva, la rupturi musculare, dureri anginoase si chiar infarct miocardic.

„Daca credem ca ne aflam in fata unei situatii medicale noi, cu care nu ne-am mai confruntat si pe care nu stim cum sa o gestionam este indicat sa ajungem la urgenta”, spune dr. Nicoleta Thomas, Medic Primar Urgenta la Spitalul Medicover Pipera.

Spitalul Medicover Pipera are un departament de urgenta, care functioneaza 24/7 avand disponibil serviciul de imagistica si liniile de garda pe specialitatile chirurgicale - chirurgie generala, ortopedie-on call, urologie-on call si ATI.

Dr. Nicoleta Thomas este sef sectie departament Urgenta in cadrul Spitalului Medicover Pipera. Dr. Nicoleta Thomas este medic primar cu peste 28 de ani de experienta, cu activitate medicala in marile spitale publice, precum Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, Spitalul Clinic Coltea si cu experienta manageriala de peste 12 ani in medicina privata.

La nivel national, Medicover mai ofera servicii de ambulanta si linii de garda in regim permanent in Spitalul Pelican Oradea, Centrul Medical Iowemed Constanta si Spitalul Medicover Cluj.

Data publicării 19.12.2023