Ziua Mondiala a Tuberculozei, 2021

Tuberculoza este una dintre cele mai vechi boli cunoscute de omenire, existand indicii ale raspandirii ei inca din Antichitate. Calea spre diagnosticare si vindecare a fost deschisa de dr. Robert Kock, pe 24 martie 1882, odata cu descoperirea bacilului care provoaca boala infectioasa. Cu toate acestea, si in prezent, la aproape un secol si jumatate, tuberculoza ramane „unul dintre cei mai letali ucigasi infectiosi”, dupa cum a fost descrisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Ziua Mondiala a Tuberculozei, 2021

In fiecare an, pe 24 martie, este celebrata Ziua Mondiala a Tuberculozei, ce are drept scop sensibilizarea populatiei asupra consecintelor dezastroase pe care le poate avea aceasta afectiune asupra sanatatii, conditiei sociale si economiei, dar si determinarea autoritatilor sa intensifice eforturile de lupta impotriva acestui flagel. Mesajul ales de OMS pentru Ziua Mondiala a Tuberculozei 2021 este „Ceasul ticaie” (The clock is ticking). Se doreste a fi un semnal de alarma cu privire la faptul ca timpul trece, iar angajamentele luate de a pune capat raspandirii tuberculozei sunt in pericol, in special in contextul pandemiei de COVID-19.

Articol realizat de Dr. Andreea Vlad - Medic specialist Pneumologie

Cuprins

De la „boala saracilor” la raspandirea in randul persoanelor active social

Boala infectioasa provocata de bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis), tuberculoza afecteaza plamanii, dar au fost cazuri in care au fost depistate leziuni tuberculoase si la nivelul pleurei, ganglionilor limfatici, oaselor, rinichilor, creierului sau la nivelul altor organe. Transmiterea bacilului este realizata prin picaturile de saliva eliminate de persoanele contagioase, prin tuse, stranut sau atat de blamatul scuipat pe strada. Odata ajuns in organism, bacilul ajunge pana la nivelul alveolelor pulmonare, putand provoca o infectie latenta tuberculoasa. Persoanele infectate pot sa nu dezvolte nici un simptom, sa nu fie contagioase si astfel sa nu fie constiente de prezenta bacilului. In primii ani dupa contactarea bacilului, in conditiile slabirii sistemului imunitar, infectia latenta evolueaza in boala.

Se impune mentionat ca, daca in trecut prezenta tuberculozei era semnalata in special in paturile sarace ale societatii, in ultimele decenii a crescut numarul infectarilor in randul tinerilor si persoanelor active social si in campul muncii. Explicatia oferita de specialisti consta in faptul ca stilul de viata dezorganizat duce la slabirea sistemului imunitar si deschide o „poarta de acces” tuberculozei. Noptile nedormite, stresul, orele indelungate de munca, fara odihna, alimentatia necorespunzatoare sunt cateva dintre caracteristicile unui stil de viata dezorganizat, atat de raspandite in ziua de astazi, care duc la slabirea organismului.

Tuberculoza progreseaza lent, pe parcursul a saptamani sau chiar luni, iar simptomele manifestate nu sunt de natura sa alarmeze bolnavii, initial: cei infectati pierd in greutate, apare lipsa poftei de mancare, o stare generala de disconfort fizic, caracterizata prin moliciune, oboseala etc. Totodata, sunt prezente tusea si subfebrilitatea (37 – 38 grade Celsius).

Simptomele tuberculozei la adulti

 • Tuse la inceput seaca, apoi productiva, persista mai mult de trei saptamani
 • Hemoptizie (Expectoratie cu sange)
 • Dispnee (dificultati in respiratie)
 • Dureri toracice
 • Stare subfebrila (37 – 38 grade Celsius) sau febra
 • Oboseala
 • Scadere in greutate
 • Transpiratii nocturne sau dupa eforturi mici
 • Tulburari ale menstruatiei la femei (adesea amenoree)

Simptomele tuberculozei la copii

 • Slabiciune fizica si oboseala
 • Tuse care persista mai mult de trei saptamani
 • Stare subfebrila (37 – 38 grade Celsius) sau febra
 • Scadere ponderala importanta  
 • Nu mai ia in greutate
 • Lipsa poftei de joaca
 • Dispnee
 • Convulsii

Important de stiut despre tuberculoza la copii

 • Sursa infectarii este, de cele mai multe ori, un adult;
 • Infectarea cu bacilul Koch este asimptomatica in 90% din cazuri, se transforma in boala in 10% din cazuri;
 • Diagnosticul este dificil de stabilit, din mai multe motive, principalul fiind procesul anevoios de obtinere a specimenului pentru examenul bacteriologic;

Ziua Mondiala a Tuberculozei, 2021

Cum se pune diagnosticul

Diagnosticarea cat mai precoce a tuberculozei este imperios necesara, pentru a fi evitata raspandirea bolii infectioase in randul populatiei. Dar cum de cele mai multe ori simptomele nu sunt usor de recunoscut, cei afectati intarzie prezentarea la medic. In consecinta, este important ca in cazul aparitiei unor simptome care sugereaza infectarea cu bacilul Koch sau in cazul contactului cu o persoana confirmata cu TBC, sa se apeleze la medic. Diagnosticul este stabilit prin examen microbiologic al sputei si investigatie radiologica, cat si prin testul cutanat la tuberculina.

Persoanele infectate pot fi identificate prin intradermoreactie la tuberculina (IDR)  sau test sanguin (quantiferon – IGRA). Persoanele infectate nu au simptome ale bolii si nu sunt contagioase, prezinta insa risc de a dezvolta boala de 5 pana la 10% in conditiile scaderii imunitatii.

Persoanele suspecte de a avea boala necesita evidentierea bacilului Koch in sputa sau aspirat bronsic si apoi in functie de simptome – evaluarea afectarii pulmonare sau a altor organe.

Tratamentul este de durata, intreruperea lui este periculoasa

Afectiunea este vindecabila, dar tratamentul este de durata: de regula, pacientii trebuie sa ia medicamente pe o perioada intre sase – noua luni. Durata tratamentului este stabilita de medicul specialist in functie de starea generala de sanatate a pacientului, dar si de gradul de afectare. Pentru vindecare, este vitala respectarea indicatiilor terapeutice. Intreruperea tratamentului sau reducerea dozelor sunt periculoase caci duc la aparitia unei forme mai grave de tuberculoza, rezistenta la medicatia specifica.

Tratamentul este gratuit, fiind acordat in cadrul unui program national de sanatate.

Intreruperea tratamentului sau folosirea necorespunzatoare a dozelor de medicamente din schema nationala poate duce la selectia de tulpini rezistente la tratament care sunt mai dificil de tratat, tratamentul putand dura pana la 2 ani.

Pacientii sub 19 ani sau cu terapii biologice care au fost diagnosticati cu infectie TBC, dar fara a avea simptome de boala sau a fi contagiosi, beneficiaza in Romania de chimioprofilaxie TBC (administrare de medicamente pentru a preveni aparitia bolii TBC timp de 6-9 luni).

Preventia, simpla si eficienta

Cea mai eficienta modalitate de a preveni dezvoltarea tuberculozei este vaccinarea cu vaccinul Bacille – Calmette – Guerin (BCG). Trebuie subliniat ca vaccinarea nu impiedica contactarea TBC in randul adultilor, dar este utilizata in tarile cu o incidenta ridicata a bolii infectioase in randul copiilor, scopul fiind prevenirea formelor grave, precum meningita tuberculoasa.

Totodata, o serie de masuri preventive simple pot impiedica raspandirea tuberculozei: acoperirea nasului si gurii cu un servetel, in momentul stranutului sau tusei, spalarea frecventa a mainilor, aerisirea frecventa a incaperilor, eliminarea obiceiului de a scuipa de jos etc.

Screening-ul pacientilor prin radiografii anuale nu este inclus actual in Programul National de Preventie si Supraveghere a Tuberculozei.

Totusi, la pacientii contacti directi ai bolnavilor TBC se face o ancheta epidemiologica organizata de catre DSP care poate include efectuarea IDR (intradermoreactia la tuberculina – se injecteaza intradermic tuberculina dupa care se masoara diametrul induratiei  la 48-72 ore) si efectuarea radiografiei toracice.

IN CONCLUZIE:

 1. Tuberculoza este o boala infectioasa produsa de o bacterie (Mycobacterium tuberculosis), care este tratabila, insa tratamentul dureaza minim 6 luni.
 2. Testele necesare evidentierii Mycobacterium tuberculosis se refera la analize de laborator si prelevatele posibile variaza (de la sputa, lavaj bronsic pana la ganglioni sau lichid cefalorahidian), in functie de localizarea bolii.
 3. Transmiterea tuberculozei este aeriana, de aceea masuri simple de igiena sunt necesare.
 4. Contactii persoanelor bolnave de tuberculoza trebuie sa respecte indicatiile personalului DSP care efectueaza ancheta epidemiologica.
 5. Orice pacient, cu tuse care dureaza mai mult de 8 saptamani, trebuie sa beneficieze de efectuarea unei radiografii toracice.
Consultant Medical Dr. Andreea Vlad
Data publicării 24.03.2021