Alergia solara: forme clinice, simptome si tratament

Alergia solara este o forma de urticarie care apare in urma expunerii la radiatiile solare (razele UVA si razele UVB) si este intalnita mai frecvent la persoanele de sex feminin. Urticaria reprezinta o reactie alergica ce se manifesta sub forma de eruptii cutanate si se remite de la sine in cateva zile. In anumite cazuri poate lua forme severe daca nu este indepartat alergenul/ factorul care a cauzat afectiunea.
Alergia solara: forme clinice, simptome si tratament

In sezonul cald, tindem sa petrecem mai mult timp in aer liber la plimbare, implicati in diverse activitati exterioare, in concedii, la plaja, expusi la lumina soarelui. Lumina soarelui contribuie la stimularea secretiei de serotonine, substante chimice responsabile pentru starea de bine. Nivelul scazut al serotoninei a fost asociat cu afectiuni precum depresia. De asemenea, expunerea moderata la soare are un rol important in stimularea productiei de vitamina D de catre organism, aducand beneficii pe multiple planuri: antreneaza sistemul imunitar, sanatatea oaselor, amelioreaza anumite tulburari psihice.

Pe langa actiunile pozitive, exista si efecte negative ale radiatiilor solare asupra sanatatii. Cremele de protectie solara previn aparitia arsurilor solare, insa medicii dermatologi atrag atentia asupra altui fenomen mai putin cunoscut: alergie la soare.

Alergia la soare este un termen folosit adesea pentru a descrie o serie de afectiuni dermatologice in care apare o eruptie de culoare rosie ce provoaca mancarimi ale pielii, in urma expunerii la razele soarelui. Practic, pacientii acuza faptul ca au mancarimi de piele de la soare.

Cuprins

Alergie la soare - ce reprezinta

Alergia solara este o forma de urticarie care apare in urma expunerii la radiatiile solare (razele UVA si razele UVB) si este intalnita mai frecvent la persoanele de sex feminin.

Pacientii tind sa faca o confuzie intre alergia solara si arsura solara, insa din punct de vedere medical reprezinta doua situatii distincte.
Atunci cand pielea este expusa in mod excesiv la radiatii ultraviolete (UV) si fara protectie adecvata, are loc un proces inflamator la nivelul acesteia - se produce astfel, arsura solara.

In schimb, in aparitia alergiei la soare, sunt implicati si alti factorii de risc:

  • Predispozitia genetica
  • Aplicarea parfumurilor si a substantelor iritante la nivelul tegumentului expus la soare
  • Administrarea de substante medicamentoase precum tetracicline, sulfamide sau ketoprofen
  • Asocierea unor afectiuni dermatologice de tip eczematiform.

De ce apare alergia la soare

Mecanismul care sta la baza aparitiei alergiei solare nu a fost identificat pe deplin, insa se considera ca in urma expunerii la radiatiile UV se produc modificari ale celulelor pielii, astfel incat acestea sunt percepute de sistemul imunitar ca fiind non self. In consecinta, sistemul de aparare genereaza un raspuns imun in fata agresiunii factorilor fizici prin sinteza de anticorpi. Prin actiunea lor, anticorpii determina aparitia leziunilor tegumentare urticariene specifice afectiunii.

Care sunt simptomele alergiei solare

Urticaria solara se manifesta in principal prin aparitia eritemului si a leziunilor de tip papular si vezicular, insotite de prurit (mancarimi). Alergia la soare poate fi clasificata in functie de formele sale clinice dupa cum urmeaza:

Eruptia polimorfa (polymorphous light eruption) cauzata de expunerea excesiva la lumina soarelui:

  • Este cel mai frecvent tip de alergie la radiatiile solare
  • De manifesta prin aparitia de prurit cutanat si papule alb galbui pe fond eritematos
  • Leziunile apar de obicei la nivelul toracelui anterior, in zona posterioara a membrelor superioare, pe fata si pe maini
  • Se remit spontan in cateva zile daca se evita expunerea in continuare la soare.

Prurigo actinic se manifesta in special la copii si adultii tineri.

  • Zonele afectate sunt extremitatea cefalica (urechi si gat), membrele superioare si genunchi
  • Leziunile apar sub forma de macule si papule pe fond eritematos, intens pruriginoase care prezinta tendinta de extindere la nivelul tegumentelor neprotejate de imbracaminte
  • Veziculele apar in cazul expunerii prelungite la soare si pot favoriza aparitia cheilitei actinice, afectiune care determina fisurarea si descuamarea buzelor.

Dermatita actinica cronica se manifesta prin aparitia inflamatiei cu ingrosarea si descuamarea pielii la nivelul scalplui, fetei, gatului, toracelui superior si al zonei posterioare a membrelor superioare si mainilor.

Urticaria solara apare la cateva minute de la expunerea la radiatiile UV si se manifesta prin aparitia de papule si vezicule pruriginoase. Leziunile se remit in aproximativ 24 de ore de la incetarea expunerii la soare, aspect important care o diferentiaza de arsurile solare.

Cum se stabileste diagnosticul de alergie solara

Diagnosticul alergiei solare este stabilit de catre medicul alergolog pe baza anamnezei si al examenului clinic al pacientului si in anumite situatii poate fi confirmat cu ajutorul testului cu raze UV (fototestarea determina reactia pielii la expunerea sau a fotopatch-ului).

Alergia solara: forme clinice, simptome si tratament

Tratamentul afectiunii

Tratamentul alergiei solare consta in administrarea de antihistaminice si topice corticoide. In cazul formelor severe medicul poate recomanda administrarea orala de cortizon sau hidroxiclorochina. Terapia cu raze UV cu lungimi de unda progresiv crescatoare in functie de tipul de piele al pacientului este utilizata pentru desenzibilizarea tegumentara inainte de expunerea la soare.

Tratamentul alergiilor solare nu este unul standard, ci se adapteaza de la pacient la pacient.
De cele mai multe ori, optiunile de tratament se adreseaza contracararii efectelor, nu actioneaza asupra cauzei.

Pentru a preveni aparitia alergiei la soare, este indicata limitarea expunerii in special in intervalul critic de 10:00-16:00 cand radiatiile UV sunt extrem de puternice, acoperirea zonelor cu probleme, un consult de rutina la medicul dermatolog la inceputul sezonului cald pentru o evaluare a sanatatii pielii, utilizarea cremelor de protectie adecvate si a unei vestimentatii vaporoase, fara materiale sintetice.

Referinte:

Data publicării 17.06.2022
Data ultimei actualizari 06.07.2022