Atrofia cerebrala: cauze, simptome, tratament

Atrofia tesutului cerebral reprezinta o scadere progresiva a numarului de celule nervoase si a conexiunilor interneuronale care in timp, duc la pierderea volumului cerebral (micsorarea creierului) si diminuarea functiilor cognitive.
Atrofia cerebrala: cauze, simptome, tratament

Cuprins

Ce este atrofia cerebrala

Atrofia tesutului cerebral reprezinta o scadere progresiva a numarului de celule nervoase si a conexiunilor interneuronale care in timp, duc la pierderea volumului cerebral (micsorarea creierului) si diminuarea functiilor cognitive.

De ce apare atrofia cerebrala

Degenerarea progresivă a creierului reprezinta un proces care apare in mod fiziologic odata cu inaintarea in varsta insa poate fi intalnita si in evolutia anumitor patologii reprezentate de catre:

  • Bolile neurodegenerative: boala Alzheimer (atrofie hipocampica severa), boala Pick (dementa fronto temporala), boala Parkinson, boala Huntington (afectiune care determina tulburari de miscare si dementa);
  • Traume cranio cerebrale (pugilisti, traumatisme craniene), accident vascular cerebral (ischemic sau hemoragic);
  • Infectii cerebrale (encefalite, neurosifilis, HIV);
  • Boli inflamatorii cronice (scleroza multipla);
  • Boli metabolice ereditare: leucodistrofie, (afectare a substantei albe), encefalomiopatii mitocondriale.

Care sunt simptomele afectiunii

Atrofia cerebrala poate fi globala sau focala in functie de extinderea proceselor degenerative, acest aspect fiind in stransa legatura cu simptomele pe care le determina, cel mai frecvent fiind observata o pierdere progresiva a performantei cognitive reprezentate de memorie, capacitatea decizionala, orientarea in timp si spatiu si gandirea abstracta.

Alte simptome determinate de atrofia cerebrala sunt reprezentate de catre:

  • Afazie: tulburare de exprimare sau intelegere a limbajului scris si vorbit;
  • Crizele epileptice: miscari involuntare, crize tonico clonice cu pierderea starii de constienta, fenomene vizuale, auditive sau gustative sau modificari comportamentale;
  • Dificultatea de mentinere a echilibrului (ataxie cerebeloasa) si de coordonare a mișcărilor si in anumite situatii vorbirea dificila, sunt simptome specifice atrofiei cerebeloase.

Cum se stabileste diagnosticul atrofiei cerebrale

Diagnosticul atrofiei cerebrale se stabileste de catre medicul neurolog pe baza anamnezei si examenului clinic al pacientului care include utilizarea unor teste pentru evaluarea diferitelor functii cerebrale cum ar fi memoria, limbajul, atentia sau orientarea vizuala in spatiu. Identificarea regiunilor cerebrale atrofiate se face cu ajutorul imagisticii medicale reprezentate de computer tomograf si rezonanta magnetica nucleara.

Atrofia cerebrala: cauze, simptome, tratament

Tratamentul atrofiei cerebrale

Tratamentul atrofiei cerebrale este individualizat si se instituie in functie de fiecare caz in parte cu scopul de a incetini procesul de atrofiere si de a gestiona simptomatologia asociata. Optiunile de tratament nemedicamentos al atrofiei cerebrale includ terapia fizica, logopedia si consilierea psihologica.

In cazul infectiilor cerebrale care determina atrofie cerebrala sunt utilizate cu succes antibioticele (infectii bacteriene) si antiviralele (infectii virale). Atrofia cerebrala aparuta dupa ischemiile acute ale tesutului nervos sunt tratate etiologic si pot include pe langa medicatia anticoagulanta si antiagreganta schimbarea stilului de viata cu adoptarea unui regim alimentar cu aport scazut de grasimi saturate si exercitii fizice regulate.

Afla mai multe:

Data publicării 13.07.2021