Boala Hansen: cauze, manifestari si tratament

Boala Hansen, cunoscuta si sub numele de lepra este o boala contagioasa care apare in urma infectiei cu o bacterie bacilifera si se manifesta la nivelul sistemului nervos periferic, tegumentar, respirator si la nivel ocular.
Boala Hansen: cauze, manifestari si tratament

Cuprins

Ce reprezinta boala Hansen?

Boala Hansen, cunoscuta si sub numele de lepra este o boala contagioasa care apare in urma infectiei cu o bacterie bacilifera si se manifesta la nivelul sistemului nervos periferic, tegumentar, respirator si la nivel ocular.

Care sunt cauzele bolii Hansen?

Lepra se datoreaza infectiei cu Mycobacterium Leprae, o bacterie cu multiplicare lenta care se transmite aerogen prin intermediul picaturilor Flugge emise atunci cand o persoana infectata vorbeste, tuseste sau stranuta sau prin contactul direct cu secretiile bolnavului.

Simptomele leprei

Tabloul clinic al leprei este alcatuit din simptome care se manifesta la nivel tegumentar prin modificari ale coloratiei (hipopigmentare sau hiperpigmentare) si sensibilitatii tactile, termice si dureroase, slabiciune musculara si parestezii la nivelul extremitatilor. Evolutia bolii determina aparitia nodulilor tegumentari care produc deformari ale cartilajelor nasului si urechilor cu distructie tisulara extinsa.

Pierderea sprancenelor, a ultimelor falange ale degetelor datorita proceselor de reabsorbtie osoasa si ulcerele cronice la nivelul membrelor inferioare reprezinta manifestari frecvent intalnite la pacientii cu forme cronice de boala Hansen. Afectarea nervilor faciali poate determina aparitia lagoftalmiei, keratitei si ulcerelor corneene, leziuni oculare care evolueaza cu pierderea vederii.

Afectarea testiculara determina aparitia infertilitatii la barbati si a ginecomastiei ca urmare a dereglarilor hormonale in timp ce la pacientii cu forma de lepră lepromatoasa infiltrativa se poate observa inflamatie articulara si in cazuri severe de boala depunere de amiloid la nivel hepatic, renal, splenic.

Boala Hansen: cauze, manifestari si tratament

Diagnosticul de boala Hansen

Diagnosticul bolii Hansen este stabilit cu ajutorul anamnezei si examenului clinic al pacientului, dar si al investigatiilor paraclinice reprezentate de biopsia pielii și de tesut nervos prin intermediul careia poate fi stabilita forma tuberculoidă și lepromata a bolii.

Tipul tuberculoid este caracterizat de existenta leziunilor extinse la nivel tegumentar insotite de incarcatura bacteriana redusa la nivel celular si limfocitoza accentuata in timp ce tipul lepromatos se diferentiaza prin prezenta nodulilor tegumentari care determina deformare si distructie tisulara extinsa.

Tratamentul bolii Hansen

Tratamentul leprei are ca scop evitarea aparitia complicatiilor pe termen lung si imbunatatirea calitatii vietii pacientului si este reprezentat de terapia antibiotica in cadrul careia sunt administrate diferite combinatii de macrolide si fluorochinolone pentru eradicarea bacilului din organism, chimioterapie cu dapsona si antiinflamatoarele sistemice pentru reducerea simptomatologiei specifice bolii.

Chirurgia plastica si reconstructiva este aplicata la pacientii cu boala Hansen cu scopul de a restabili functia senzitiva si motorie a membrelor afectate prin transplantare de nervi si tendoane si corectarea diformitatilor faciale.

Afla mai multe:

Data publicării 30.12.2021