Boala gura-mana-picior: cauze, manifestari, tratament

Boala gura mana picior reprezinta o infectie virala frecvent intalnita la copii mici, cu varste cuprinse intre 1 si 6 ani, care se manifesta prin aparitia veziculelor dureroase la nivelul cavitatii bucale si eruptii in zona membrelor superioare si inferioare, de aici si denumirea patologiei "gura - mana - picior". Afectiunea este deosebit de contagioasa si poate fi transmisa cu usurinta si adultilor.
Boala gura-mana-picior: cauze, manifestari, tratament

Cuprins

Boala gura mana picior se transmite pe cale aeriana prin stranut sau tuse, prin intermediul jucariilor, veselei incorect igienizate si a suprafetelor insuficient dezinfectate (clante, mese).
De asemenea, transmiterea se face si prin orice manevra ce presupune contact cu mucoasele bolnavului si materiale biologice precum saliva, materiile fecale, provenite de la acesta.

Cum se manifesta boala gura mana picior

Boala gura mana picior la adulti are forme usoare sau chiar asimptomatice, insa virusul se poate transmite mai departe.
Copiii cu boala gura mana picior prezinta in mod frecvent urmatoarele simptome:

 • Dupa perioada de incubatie de 3-7 zile, boala gura mana picior debuteaza cu febra mare, de 39-40 grade Celsius
 • Scaderea poftei de mancare a celui mic
 • Iritabilitate
 • Durere in gat
 • Stare generala alterata.
 • Ulterior boala evolueaza cu aparitia herpanginei, vezicule foarte dureroase la nivelul cavitatii bucale - palatul moale, gingie, limba, interiorul obrajilor
 • Herpangina este urmata de eruptia cutanata sub forma de pete rosii, plate, uneori cu vezicule la nivelul palmelor, coatelor, feselor, regiunii genitale, genunchilor sau talpilor, fara a fi insotite de prurit (mancarimi) asa cum se intampla in cazul varicelei.

Complicatiile bolii gura mana picior sunt rare si se pot manifesta sub forma:

 • Meningitei virale aseptice
 • Encefalitei sau paraliziei similare cu cea din poliomielita
 • Alte complicatii rare cu potential sever.

Boala gura-mana-picior

Ce determina aparitia bolii gura mana picior

Boala gura-mana-picior este determinata de infectia cu enterovirusuri de tipul poliovirusului, Coxsackie sau ecovirusuri. Virusul Coxsackie A16 care face parte din familia nonpolio enterovirusuri, este tulpina cea mai des intalnita ca si agent agent etiologic in cazul bolii gura mana picior, urmata de enterovirusul 71 si alte 2 tipuri de enterovirusuri.

Toate persoane sunt expuse riscului de infectie cu enterovirusuri, insa sugarii, copiii mici si adolescentii sunt mult mai susceptibili la infectie din cauza prezentei mai reduse de anticorpi specifici si de expuneri anterioare la acest tip de virusuri.
Totodata, infectia este contagioasa dinaintea aparitiei primelor simptome, ceea ce creste riscul de infectare.

Diagnosticul bolii

Diagnosticul se stabileste pe baza examenului clinic al pacientului si al anamnezei.
In anumite situatii, medicul poate solicita efectuarea unor culturi virale din leziuni, materii fecale sau secretii pentru identificarea tulpinii implicate in procesul infectios.

La copii cu varsta mai mica de 5 ani, parintilor li se recomanda sa acorde atentie daca:

 • Febra este persistenta
 • Starea de constienta afectata
 • Apar tahicardie, convulsii, dureri de cap intense.

Consultul medical este indicat imediat in cazurile in care apar varsaturi persistente, somnolenta extrema si contractii musculare involuntare bruste.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament boala gura mana picior

Tratamentul in cazul bolii gura mana picior este simptomatic, iar coduita terapeutica urmareste:

 • Reducerea temperaturii prin administrare de antitermice
 • Hidratarea corespunzatoare daca este necesar sub forma de perfuzii deoarece leziunile de la nivelul cavitatii bucale sunt deosebit de dureroase si ingreuneaza aportul alimentar si lichidian optim, mai ales in cazul copiilor mici
 • Scaderea durerii cu medicatie antialgica sau spray-uri antiinflamatoare si anestezice
 • Limitarea extinderii si evolutiei eruptiilor tegumentare prin utilizarea de topice calmante (unguente).

Preventiv, masurile care pot fi luate pentru limitarea raspandirii bolii cuprind: respectarea riguroasa a regulilor de iginea personala (spalarea corecta a mainilor) si a spatiului in care este ingrijit bolnavul (dezinfectarea suprafetelor de contact frecvent atinse), igienizarea corecta a veselei, dispensarea corecta de materialele cu potential infectios (scutece, batiste cu secretii, servetele utilizate pentru igienizarea copilului).

 

Referinte: 

Data publicării 10.10.2022