Entorsa - cum apare si cum o tratam

Entorsa reprezinta un traumatism ligamentar cel mai frecvent intalnit la nivelul gleznei si articulatiei mainii care apar in urma unei miscari bruste, nefiresti care suprasolicita capacitatea fiziologica de functionare a ligementului afectat. Practicarea anumitor sporturi fara o incalzire in prealabil care sa intensifice circulatia si sa relaxeza tendoanele pregatindu le pentru efort fizic sustinut pote predispune anumite persoane la accidente soldate cu entorse.
Entorsa - cum apare si cum o tratam

Cuprins

Ce sunt si cum apar entorsele

Entorsa reprezinta un traumatism ligamentar cel mai frecvent intalnit la nivelul gleznei si articulatiei mainii care apar in urma unei miscari bruste, nefiresti care suprasolicita capacitatea fiziologica de functionare a ligementului afectat. Severitatea entorsei este data de gradul si extinderea afectarii ligamentare aparute putand fi un traumatism usor sau din contra o leziune extinsa care necesita corectie chirurgicala.

Cum recunoastem o entorsa

Entorsele sunt acompaniate de:

  • Durere si impotenta functionala articulara;
  • Tumefiere (edem articular);
  • Echimoza (aparitia de vanatai la nivelul articulatiei lezate);
  • La mobilizarea se poate sesiza un pocnet specific fapt ce atesta prezenta unei rupturi ligamentare.

Factori de risc ai entorselor

Practicarea anumitor sporturi fara o incalzire in prealabil care sa intensifice circulatia si sa relaxeza tendoanele pregatindu le pentru efort fizic sustinut pote predispune anumite persoane la accidente soldate cu entorse: fotbalisti, baschetbalisti, rugbisti, basebalisti si practicanti ai artelor martiale. Frecvent intalnite sunt entorsele la nivelul genunchilor, degetelor de la maini si picioare si a ligamentelor intervertrebrale alaturi de incheieturile mainii si glezne.

Entorsa - cum apare si cum o tratam

Diagnosticul de entorsa

Stabilirea diagnosticului este de obicei realizata prin examinare fizica de catre medicul ortoped insa acesta poate sugera efectuarea unei radiografii articulare pentru a exclude posibilitaea existentei unei fracturi osoase inaparente. RMN-ul articular este solicitat in cazul in care vindecarea este mai lunga decat in mod obisnuit sau atunci cand evolutia nu este cea asteptata, investigatia avand rolul de a evidentia modificarile structurilor moi si a ligamantelor afectate.

In functie de impactul fortelor asupra ligamentelor, leziunea poate fi subimpartita in 3 categorii distincte:

  • Entorsa de gradul I in care ligamentul ramane intact fiind doar elongat in timpul traumatismului;
  • Entorsa de gradul II reprezinta ruperea partiala a ligamentului;
  • Entorsa de gradul III presupune ruptura ligamentara totala uneori cu avulsie osoasa (capetele ligamentului sunt inserate pe os astfel ca sub actiunea unor forte suficient de mari osul este tras brusc si se poate smulge).

Care este tratamentul entorselor

Tratamentul entorselor depinde de gradul de accidentare si de localizarea articulatiei afectate, insa in principal sunt recomandate:

  • Repaos articular;
  • Aplicarea de comprese cu gheata pentru reducerea edemului si diminuarea durerii;
  • Bandajare pentru mentinere in pozitie fiziologica;
  • Elevarea membrului afectat pe un plan inclinat deasupra nivelului inimii pentru diminuarea edemului post lezional.

Medicatia orala si cea topica (unguente farmaceutice) poate reduce durerea si inflamatia prin intermediul antiinflamatoarelor nonsteroidiene.

In anumite situatii de esec al metodelor de tratament non invazive, in lipsa stabilitatii articulatiei (genunchiului) sau a persistentei durerilor articulare dupa luni de tratament recuperator, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru refacerea ligamentara: artroscopie (interventie chirurgicala minim invaziva) pentru determinarea existentei fragmentelor osoase sau ligamentare in interiorul articulatiei, reconstructie ligamentara (afectarea ligamentului colateral medial duce la pierderea stabilitatii genunchiului).

Afla mai multe: 

Data publicării 17.03.2021