Eventratia - cauze, simptome si tratament

Eventratia sau hernia incizionala este aparitia la nivelul cicatricilor postoperatorii a unor proeminente, din cauza deteriorarii peretelui abdominal la acest nivel.
eventratia
Despre eventratie

Care sunt cauzele aparitiei eventratiei?

Ruperea suturii sau a straturilor peretelui abdominal la nivelul cicatricei postoperatorii sau imediat langa aceasta.

Ce favorizeaza aparitia eventratiei?

  • Efortul fizic postoperator imediat
  • Tusea
  • Constipatia
  • O sutura necorespunzatoare
  • Infectie a plagii postoperatorii
  • Cresterea ponderala sau obezitatea deja existenta

De ce sa ne ingrijoreze aparitia eventratiei?

De cele mai multe ori sacul de eventratie (proeminenta pe care o observam) este locuit de anse intestinale subtiri si mare epiploon. Acesta poate contine, in principiu, o multitudine de organe din cavitatea abdominala.
 
Eventratia parcurge 3 etape:
  • Necomplicata – asimptomatica, caracterizata doar de prezenta unei deformari (proeminente) la nivelul cicatricei
  • Incarcerata – cand apar dureri si continutul este readus cu greu in cavitatea abdominala
  • Strangulata – cu dureri foarte mari, varsaturi, absenta tranzitului intestinal cu aparitia ocluziei intestinale (daca contine anse intestinale), afectarea vascularizatiei organului continut ce duce la operatii de urgenta si de anvergura

Cui trebuie sa ma adresez?

Medicul chirurg de chirurgie generala este cel care stabileste diagnosticul si indicatia operatorie electiva sau de urgenta.

Cand este necesara interventia chirurgicala?

Ultimele 2 etape sunt indicatii clare pentru interventia chirurgicala, insa pentru o recuperare mult mai buna, recomandam ca operatia sa fie efectuata in primul stadiu, asimptomatic.
 
Operatia in primele 2 stadii poate fi efectuata si laparoscopic, daca este de dimensiuni mici si medii. Operatia laparoscopica implica efectuarea mai multor incizii mici prin care se va efectua disectia sacului herniar si introducerea pe interiorul cavitatii abdominale a unei plase special destinate acestui tip de operatie.
 
Operatia clasica necesita efectuarea unei incizii la nivelul vechii cicatrici si efectuarea unui procedeu alloplastic (montarea unei plase).
 
Data publicării 14.10.2018