Importanta testului HPV in depistarea cancerului de col uterin

Atunci cand rezultatul testului Papanicolau indica anumite modificari ale celulelor, medicii recomanda si efectuarea testului HPV sau Human Papiloma Virus. Testul HPV este cea mai eficienta metoda de a preveni aparitia cancerului de col uterin.
Test HPV in depistarea cancerului de col uterin

Ce este HPV si cum se transmite?

HPV este un virus foarte raspandit, exista cateva zeci de tulpini care au o predilectie pentru tesutul ano-genital. Se transmite pe cale sexuala, de la un partener la celalalt, si poate provoca, in timp, dezvoltarea unor leziuni care se agraveaza treptat catre o leziune mai grava, chiar si pana la cancer. ”Testul HPV se face in paralel cu testul Babes Papanicolau, crescandu-i sensibilitatea si specificitatea, contribuind la depistarea risculului dezvoltarii unor leziuni catre o leziune grava. Chiar se poate folosi o testare dubla, la aceeasi recoltare, si atunci scade disconfortul pacientei, nu mai e nevoie de o revenire pentru o alta recoltare. Deci in aceeasi sedinta, putem recolta si un test pentru HPV, si o citologie Babes Papanicolau. Ele, impreuna, daca sunt negative, ne dau un prognostic foarte bun pentru urmatorii trei ani pentru pacienta, altfel spus riscul de a dezvolta o leziune grava este foarte mic”, a adaugat dr. Tatiana El Hok.

Cum se recolteaza?

Testul HPV este cunoscut si sub numele de genotipare HPV. Efectuarea testului se face prin recoltarea unei probe de celule cervicale, la fel ca in cazul recoltarii pentru Papanicolau. Proba este recoltata in recipiente speciale si trimise la laborator. Testul HPV poate fi facut din aceeasi proba recoltata pentru testul Papanicolau, daca metoda aleasa este cea in mediu lichid. Testul nu este dureros, iar disconfortul poate exista doar in momentul introducerii instrumentului medical pentru departarea peretilor vaginului. Testul nu prezinta riscuri pentru pacienta.

Ca reactii adverse, uneori pacientele pot prezenta usoare sangerari vaginale dupa efectuarea testului. In urmatoarele 24-48 de ore, se recomanda evitarea spalaturilor vaginale si a contactelor sexuale.

Rezultatele testului

In general, rezultatul testului HPV soseste in maximum 2 saptamani de la recoltare. Acesta poate fi:

  • Normal - HPV nu este prezent
  • Anormal - HPV este prezent

In acest ultim caz, cand pacienta prezinta risc mare de a avea celule cu modificari precanceroase, se recomanda investigatii suplimentare, cum sunt colposcopia si biopsia cervicala.

Care sunt cele mai periculoase tulpini?

Cele mai periculoase tulpini HPV (Papilloma virus) sunt tipul 16 si 18. Sunt cele care duc la dezvoltarea mai rapida, fata de celelalte tulpini, a unei leziuni de grad minor spre o leziune de grad major si chiar spre cancer. Din acest motiv, se pot face testari doar pentru aceste doua tulpini si testari extinse pentru a descoperi si alte tulpini existente.

Virusul poate fi eliminat fara tratament?

Chiar si fara tratament, evolutia naturala a infectiei cu Papilloma virus poate duce catre o vindecare, pentru ca depinde foarte mult de corpul gazda in care infectia s-a instalat. ”Nu e obligatoriu ca evolutia sa fie catre cancer sau o leziune. Este cunoscut ca evolutia infectiei cu HPV poate fi catre o vindecare, fara sa apara niciodata o leziune, sau evolutia poate fi catre dezvoltarea unei leziuni de grad minor. In timp, aceasta poate duce spre dezvoltarea unei leziuni de grad major si, daca nu este descoperita la timp, se poate dezvolta infectia pana la un cancer de col uterin. Insa, daca pacienta se prezinta la controale periodice, cu siguranta va fi descoperita leziunea la timp astfel incat sa se poata lua atitudinea terapeutica necesara si sa nu se ajunga la o leziune de grad inalt”, a mai adaugat dr. Tatiana El Hok.

Vaccinul anti HPV garanteaza protectia 100%?

Rolul vaccinarii este de a preveni infectia. Vaccinul anti HPV nu vindeca o infectie cu HPV. In ce priveste rolul vaccinari, dr. Tatiana El Hok a adaugat ca ”cel mai recent vaccin HPV pe care-l gasim pe piata acopera si ne protejeaza de infectia cu noua tulpini. Dar exista mult mai multe tulpini in circulatie cu care ne putem intalni si alte tulpini pentru care nu suntem vaccinati ne pot da o leziune care sa evolueze catre un cancer, daca nu ne prezentam periodic la medic. In acest vaccin pe care-l gasim pe piata sunt incluse si cele doua tulpini, 16 si 18. Cu ajutorul studiilor efectuate, au fost descoperite si alte tulpini cu agresivitate mare care au fost incluse apoi in vaccin”.

La ce varsta te poti vaccina?

Cea mai potrivita varsta pentru vaccinare este 9-12 ani, atat pentru fetite cat si pentru baieti, inainte de inceputul vietii sexuale. Raspunsul imun la aceasta varsta este mai bun, iar corpul are timp sa dezvolte anticorpi, astfel incat sa existe o protectie cand, ajunsi la maturitate, tinerii vor incepe viata sexuala. ”Cu cat vaccinam mai la timp, 9-12 ani, atat fetele cat si baietii, cu atat va scadea in timp rata de leziuni date de Papilloma virus. Si baietii pot face leziuni, leziuni grave si pana la cancer de sfera ano-genitala, la fel ca fetele. Este mai putin probabil cunoscut, dar este o realitate”, a punctat dr. Tatiana El Hok.

Totusi, virusul are si tulpini pentru care vaccinul nu protejeaza, tocmai de aceea vizita la medic pentru screening trebuie facuta anual.

Exista reactii adverse pentru vaccinul anti HPV?

Vaccinul anti HPV este bine sa fie efectuat intr-o perioada de deplina sanatate, astfel incat sa nu existe dubii daca reactiile adverse sunt legate de vaccin sau poate este o boala in curs si reactiile s-au intersectat. Reactiile adverse sunt foarte rare, dar atunci cand exista sunt de cele mai multe ori locale, de inrosire.

Consultant Medical Dr. Tatiana El Hok
Data publicării 23.08.2019
Data ultimei actualizari 18.10.2023