Informatii utile despre alergii

In termeni medicali, atopia este predispozitia mostenita genetic pentru boli alergice, evidentiata printr-un numar mai mare de eozinofile si o cantitate mai mare de Ig E (valoarea lor difera pe grupe de varsta – pentru mai multe detalii, se recomanda consultarea medicului de familie).
alergiile
Informatii despre alergii
Atopia nu inseamna alergie – exista alergici non atopici si atopici care nu vor dezvolta niciodata alergie. Este bagajul genetic al fiecarui individ si se pastreaza pe tot parcursul vietii.

Care sunt simptomele alergiilor? Cum se manifesta alergiile? Exista cazuri extreme ale alergiilor?

Rinita/rinoconjunctivita alergica se manifesta prin prurit nazal, ocular, in faringe sau otic, stranut in salve, nas obstruat si/sau scurgere apoasa abundenta din nas, lacrimare, inrosirea ochilor, si apare in majoritatea cazurilor de alergie respiratorie superioara, in relatie cauzala cu expunerea la alergen. Simptomele pot aparea treptat si dispar dupa incetarea expunerii (in timpul curateniei, la iarba verde, la contactul cu animale).


In cazul expunerii la praf/mucegaiuri, alergeni ce exista permanent in mediul nostru, simptomele pot fi permanente. Uneori, alergia la praf, se poate manifesta, in special la tineri, exclusiv prin tuse seaca. La Medicover, recomandam ca persoana diagnosticata cu atopie sa se prezinte la un control periodic cel putin o data la 2 ani, pentru a-i fi evaluata starea de sanatate.

Exista vitamine sau suplimente care ne ajuta sa prevenim sau sa amelioram alergiile?

Nu exista tratament preventiv (vitamine sau alte suplimente) care sa ne protejeze impotriva aparitiei alergiilor. Niciun ghid international nu prevede administrarea preventiva a antihistaminicelor sau a oricarui alt medicament, ci doar atunci cand se declanseaza o afectiune alergica – rinita, astm, urticarie –se administreaza medicatia simptomatica si se poate propune tratamentul etiologic prin desensibilizare.

Exista statistici legate de numarul celor care sufera de alergii si tipul acestora in Romania?

Prevalenta afectiunilor alergice este in Romania aceeasi ca in Europa, nu dispunem de statistici proprii. De exemplu, prevalenta rinitei alergice este de circa 21 – 23% si a urticariei de 30%. Exista studii care arata ca in urmatorii 5 – 7 ani unul din doi copii vor prezenta manifestari de alergie.

Predispozitia la alergii poate fi mostenita?

Daca un părinte este alergic, este o probabilitate de 30% pentru copii de a moșteni predispoziția.

Daca reactionam la polen, spre exemplu, suntem mai expusi alergiilor in general?

Daca o persoana este atopica, este posibil ca de-a lungul vietii sa dezvolte o alta predispozitie la alergie, intrucat sistemul imunitar este intr-o continua dezvoltare. Alergia la polen este destul de tipica si se manifesta pe perioade scurte de timp, repetitive in aceeasi perioada de la un an la altul. In general, dupa 2-3 sezoane, pacientul isi poate da seama singur ca este vorba de o alergie; in acest caz ii recomand sa consulte un medic alergolog.
Data publicării 05.10.2018