Rinita alergica - forme clinice, manifestari si tratament

Rinita alergica, cunoscuta si sub numele de „febra fanului” reprezinta o reactie alergica care provoaca stranut, nas infundat, mancarimi ale nasului, ochilor si dureri in gat. Polenul, mucegaiul, firele de par de pe blana animalelor si insectele se afla printre factorii declansatori ai rinitelor alergice. Simptomele obisnuite ale febrei fanului sunt extrem de suparatoare si au un impact negativ asupra pacientilor, insa pot fi tinute sub control prin modificarea stilului de viata, tratament medicamentos si imunoterapie alergen specifica.
Rinita alergica - forme clinice, manifestari si tratament

Factorul genetic joaca un rol major in aparitia alergiilor. Persoanele care au in familie apropiati cu alergii sunt mai predispuse la aparitia acestor afectiuni. De asemenea, pacientii cu astm sau eczema sunt mai expusi riscului de a dezolta rinita alergica.

Rinita alergica este o problema medicala frecventa, in Statele Unite ale Americii se estimeaza ca intre 15 si 20% din populatie are rinita alergica, ceea ce inseamna ca milioane de adulti si copii se confrunta cu febra fanului in fiecare an.

Cuprins

Ce este si de ce apare rinita alergica?

Rinita alergica sau febra fanului este o reactie alergica la mici particule (alergeni) care circula pe calea aerului. Atunci cand respiram, o parte din alergeni ajung in caile respiratorii (pe gura ori nas) si determina sistemul imunitar sa elibereze o substanta chimica ce poarta denumirea de histamina.

Practic, sistemul imunitar reactioneaza la contactul cu acesti alergeni (iritanti) atunci cand sunt inhalati, ii considera inamici, prin urmare se straduieste sa protejeze organismul de ei. Eliberarea histaminei, ca metoda de protectie, determina inflamatia mucoasei de la nivelul ochilor, gatului si nasului. Inflamatia mucoasei are drept scop indepartarea „agresorului”.

Este important de retinut ca si alergiile alimentare cauzeaza inflamatie la nivelul nasului si gatului. Daca suspectati o reactie alergica la un aliment, solicitati ajutor medical. Alergiile alimentare pot pune viata in pericol.

Alergenii pot fi intalniti deopotriva in spatii exterioare sau la interior, cei mai comuni alergeni sunt acarienii de praf, mucegaiul, parul animalelor, polenul de la pomi si plante. Desi rinita alergica poate sa apara in orice sezon, alergiile sezoniere sunt mai frecvente la inceputul primaverii cand infloresc pomii si apar diverse buruieni, iar cantitatea de polen din aer creste considerabil. De asemenea, in sezonul cald si la inceput de toamna incidenta alergiilor este mai mare.

Tipuri de rinita alergica

Afectiunea apare datorita unui raspuns imunitar exacerbat in prezenta unor factori de mediu predispozanti mai ales la persoanele care prezinta un teren atopic predispus la alergii. Formele de rinita alergica cel mai frecvent intalnite sunt reprezentate de catre:

  • Rinita alergica sezoniera care se manifesta cu precadere primavara si toamna si se datoreaza unei sensibilitati la polenul din iarba, copaci si buruieni (ambrozia) si sporii de mucegai.
  • Rinita alergica perena se manifesta tot parcursul anului si apare la contactul mucoasei nazale cu alergeni frecvent intalniti in mediul inconjurator: acarienii din praful de casa (saltele, covoare, tapiterii) diverse tipuri de mucegai, pene, scuame tegumentare de provenienta animala, inclusiv gandaci de bucatarie.
  • Rinita alergica profesionala este intalnita la persoanele care intra in contact cu alergeni specifici locului de munca reprezentati de catre: detergenti, pulberi, dizolvanti.

Simptome rinita alergica

Simptomele rinitei alergice sunt reprezentate de:

  • Stranut in salve
  • Congestie a mucoasei nazale insotita de secretii nazale apoase - rinoree apoasa
  • Prurit ocular si nazal, mancarimile pot sa apara inclusiv la nivelul gatului
  • Tuse neproductiva
  • Dureri de cap
  • Dureri de sinusuri
  • Disconfort cauzat de cresterea cantitatii de mucus in nas si gat
  • Oboseala
  • Stare generala de rau
  • Senzatia de disconfort
  • Respiratie suieratoare
  • Dificultati de respiratie.

Simptomele persistente, deranjante, pot conduce la afectarea vietii cotidiene prin reducerea capacitatii de concentrare, coordonare dificila mana-ochi, inducerea unei stari de iritabilitate nervoasa, tulburari ale somnului, afectarea reflexelor la volan.

In cazul copiilor cu rinita alergica poate fi frecventa capacitatea redusa de concentrare si absenteismul scolar cu influenta negativa asupra performantelor de invatare. Tulburarile comportamentale si de socializare sunt manifestari comune ale copiilor cu rinita alergica provocate de iritabilitatea si oboseala cauzate de alterarea calitatii somnului nocturn.

Care sunt metodele utilizate pentru diagnosticul rinitei alergice?

Diagnosticul clinic al rinitei alergice este bazat pe totalitatea manifestarilor fizice ale pacientului observate in cadrul examenului de specialitate alergologica sau ORL, dar si al anamnezei pacientului. Diagnosticul paraclinic este realizat cu ajutorul analizelor specifice de tipul prick test (teste cutanate) sau testul intradermic (o reactie alergica locala) care stabilesc agentul etiologic al bolii.

Rinita alergica hipertrofica sau rinita vasomotorie pot fi uneori dificil de diagnosticat pe baza simptomelor clinice. In aceste cazuri, medicul poate indica realizarea unei fibroscopii ORL, o procedura utila de confirmare a diagnosticului, dar si de excludere a altor afectiuni medicale.

Analizele de laborator utilizate pentru diagnosticul de rinita alergica sunt reprezentate de catre determinarea de IgE totale sau IgE seric specific - poate fi efectuat sub forma unor paneluri de alergeni respiratori care includ o gama extinsa de agenti patogeni.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Testarea alergologica de tip prick

Testele prick sunt foarte utilizate in alergologie. Pot cauza un usor disconfort pacientului, insa nu sunt dureroase, iar acuratetea rezultatelor reprezinta un mare avantaj in diagnosticarea alergiilor.

In ce consta testul prick? Mici particule de diferiti alergeni sunt plasate de regula pe antebrat ori pe spate si cu ajutorul unui ac foarte subtire pielea este strapunsa usor pentru a permite alergenului sa ajunga sub suprafata pielii.
Daca pacientul este alergic, zona devine rosiatica si provoaca mancarimi in cca. 15 - 30 de minute.

Aceste teste sunt sigure, efeciente si pot determina cu exactitate iritantii care produc reactia alergica.

Tratament rinita alergica

Tratamentul de prima intentie al rinitelor de cauza alergica consta in evitarea expunerii la alergenii care declanseaza simptomatologia in timpul deplasarilor in exterior sau utilizarea mastilor faciale pentru polen si praf.

Spalarea frecventa a mainilor cu evitarea atingerii ochilor si nasului, reducerea contactului cu animalele de companie si indepartarea cat mai eficienta a prafului din locuinta utilizand aspiratoare cu filtre speciale, curatarea periodica a tesaturilor (tapiterii, perne pilote, paturi) si atunci cand apare mucegaiul, indepartarea temeinica a acestuia.

Medicatia utilizata in cazul rinitelor alergice este reprezentata de catre:

  • Antihistaminice
  • Decongestionante nazale
  • Corticoterapie nazala
  • Terapia de desensibilizare prin injectarea unor doze progresive de substante alergene in cazul persoanelor care sunt alergice la polen si acarieni (imunoterapia).

Antihistaminicele sunt medicamente ce blocheaza substanta numita histamina, cea care determina reactia inflamatorie. Sunt disponibile in diverse forme - pilule, picaturi, sub forma de spray-uri nazale. Loratadina, cetirizina, fexofenadina, levocetirizina fac parte din aceasta clasa de medicamente. Se recomanda evitarea alcoolului in timpul tratamentul cu antihistaminice. De asemenea, antihistaminicile pot cauza somnolenta.

Spray-uri nazale cu corticosteroizi reduc inflamatia si amelioreaza simptomele rinitei alergice. Printre efectele secundare se numara durerile de cap, iritatiile si sangerarile nazale.

Imunoterapia constituie un tip de tratament al rinitelor alergice prin care corpul este obisnuit sa tolereze alergenii. Pacientului i se vor administra (injecta) mici cantitati de alergen care cresc gradual pe masura ce organismul incepe sa le tolereze. La fiecare injectare, sistemul dezvolta imunitate la alergenii respectivi, ceea ce face ca in cele din urma, sa nu mai apara reactia alergica.

Uneori imunoterapia se poate realiza si prin administrarea unor pilule, lasate sa se dizolve sub limba, nu neaparat prin injectii.

Pot fi prevenite rinitele alergice?

Modalitatile de preventie ale rinitelor alergice tin de mici schimbari ale stilului de viata si includ evitarea iritantilor pe cat posibil. Se recomanda si:

  • Evitarea atingerii fetei, ochilor si nasului cu mana
  • Inchiderea ferestrelor de acasa sau geamurile masinii in sezonul in care creste cantitatea de polen
  • Igienizarea pilotelor, saltelelor si/ sau utilizarea unor huse antiacarieni
  • Blocarea accesului animalelor de companie in camera in care dormiti
  • Pentru reducerea cantitatii de alergeni din aer, in interiorul locuintei, folositi filtre speciale pentru aspirator si curatati periodic filtrele aerului conditionat
  • Spalati temeinic mainile mai ales dupa ce v-ati jucat sau ati mangaiat animalul de companie
  • Folositi palarie si ochelari de soare pentru a va proteja de polen atunci cand sunteti afara si schimbati pe cat de repede posibil hainele, atunci cand ajungeti acasa.

 

Rinitele alergice nu au potential de a cauza probleme de sanatate severe, insa sunt extrem de suparatoare pentru pacient. Apelati la ajutor medical specializat pentru a va ajuta sa tineti sub control simptomele neplacute ale rinitei alergice.

 

Referinte:

Data publicării 17.03.2023
Data ultimei actualizari 15.03.2024