Osteomielita: cauze, simptome si tratament

Osteomielita reprezinta inflamatia si distrugerea matricei osoase cauzata de infectia cu anumite microorganisme patogene de natura bacteriana sau fungica. Infectia osoasa la copii se manifesta mai ales la nivelul oaselor lungi ale membrelor superioare si inferioare in timp ce la adulti afecteaza mai frecvent coloana vertebrala (osteomielita vertebrala) si soldurile.
Osteomielita: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Ce reprezinta osteomielita?

Osteomielita reprezinta inflamatia si distrugerea matricei osoase cauzata de infectia cu anumite microorganisme patogene de natura bacteriana sau fungica. Infectia osoasa la copii se manifesta mai ales la nivelul oaselor lungi ale membrelor superioare si inferioare in timp ce la adulti afecteaza mai frecvent coloana vertebrala (osteomielita vertebrala) si soldurile.

Care sunt cauzele osteomielitei?

Infectia microbiana a osului cortical si spongios care determina aparitia osteomielitei poate avea loc la nivelul oricarei structuri osoase ale organismului, clasificarea patologiei fiind realizata in functie de modul de raspandire al microorganismelor patogene dupa cum urmeaza:

  • Osteomielita hematogena determinata de raspandirea endogena a microorganismelor prin intermediul torentului sangvin;
  • Osteomielita cu focar de raspandire exogena fara insuficienta vasculara reprezinta cel mai frecvent mecanism de producere al infectiei osoase determinat de traumatisme sau interventii chirurgicale pentru reducerea fracturilor deschise sau introducerea implanturilor ortopedice;
  • Osteomielita cu focar de raspandire exogen cu insuficienta vasculara afecteaza in majoritatea cazurilor membrele inferioare ale pacientilor cu diabet zaharat.

Agentul microbian patogen cel mai frecvent implicat in aparitia osteomielitei este reprezentat de S.aureus care determina infectie la nivel osos prin intermediul unor solutii de continuitate la nivel tegumentar, de cauza traumatica sau postchirurgicala.

Factorii de risc care predispun la aparitia infectiilor osoase sunt reprezentati de diabetul zaharat, administrarea intravenoasa de droguri, tabagism, starile imunodeficiente, hemodializa, protezarea soldului sau genunchiului, siclemie, boala arteriala periferica, tumori osoase maligne, chimio sau radioterapia si starile de malnutritie.

Osteomielita: cauze, simptome si tratament

Simptomele osteomielitei

Osteomielita este o boala care evolueaza clinic cu aparitia urmatoarelor semne si simptome:

  • Durere osoasa localizata;
  • Impotenta functionala si statica a structurii a oaselor afectate;
  • Edem si eritem la nivelul osului afectat cu deformare articulara;
  • Crepitatii osoase;
  • Modificari ale culorii (hiperemie, paliditate) si temperaturii la nivelul tegumentelor spatiilor superficiale afectate.
  • Rigiditate articulara;
  • Exteriorizarea de secretii purulente in situatiile in care exista o solutie de continuitate la nivelul tegumentului supraiacent osului afectat;
  • Sindrom febril insotit de frisoane si transpiratie excesiva;
  • Stare generala alterata;
  • Manifestari neurologice: letargie, convulsii, agitatie psihomotorie.

Diagnosticul de osteomielita

Stabilirea diagnosticului de osteomielita este efectuat de catre medicul ortoped cu ajutorul informatiilor obtinute din anamneza si examenul clinic al pacientului dar si al celor obtinute in urma efectuarii investigatiilor imagistice reprezentate de radiografia osoasa, computer tomografie si rezonanta magnetica nucleara cu substanta de contrast pentru evaluarea gradului de inflamatie. Investigatiile paraclinice de laborator utilizate pentru diagnosticare osteomielitei sunt reprezentate de cultura pe medii speciale de crestere a secretiilor purulente fistulizate, biopsiei osoase si hemoculturi in cazul suspicionarii unei diseminari pe cale hematogena a germenului patogen.

Tratamentul osteomielitei

Tratamentul osteomielitei are ca scop inlaturarea focarului de inflamatie cronica, substitutia defectului tisular, obtinerea remisiei, redobandirea stabilitatii osoase si obtinerea consolidarii osoase. eradicarea focarului infectios se obtine prin administrarea de antibiotice in conformitate cu antibiograma specifica germenului patogen implicat in generarea infectiei osoase. In anumite situatii poate fi necesarea drenarea chirurgicala a abceselor constituite (chiuretaj si lavaj intramedular), rezectia tesutului osos devitalizat si inlocuirea materialelor protetice infectate in situatiile in care infectia apare in urma unei interventii chirurgicale de protezare a soldului, genunchiului sau cotului.

In situatia in care nu apare consolidare osoasa in urma tratamentelor aplicate se practica debridare superficiala, plastie cu lambouri locale sau microchirurgicale, administrare de antibioterapie parenterala si mineralizanti ososi pana la obtinerea stabilitatii osoase. Tratamentul simptomatic vizeaza reducerea inflamatiei si sindromului dureros prin administrarea antiinflamatoarelor si antialgicelor.

Afla mai multe:

Data publicării 28.02.2022