Pitiriazis versicolor: factori de risc si tratament

Pitiriazis versicolor sau tinea veriscolor este o infectie fungica tegumentara care evolueaza cu aparitia de leziuni maculare hipopigmentate (pete de culoare alba) sau hiperpigmentate (pete cafenii), care pot fi insotite de descuamare. Ocazional, pitiriazisul versicolor poate fi insotit de prurit tegumentar, insa in majoritatea situatiilor acesta evolueaza asimptomatic, constituind mai degraba o problema estetica pentru pacient.
Pitiriazis versicolor: factori de risc si tratament

Cuprins

Termenul de versicolor face referire la varietatea de culori ale leziunilor tegumentare specifice acestei afectiuni dermatologice. Pitiriazis versicolor nu este contagios, stigmatizarea sociala a pacientilor cu tinea versicolor datorandu-se, in mare parte, aspectului inestetic al leziunilor specifice infectiei cu Malassezia.

Infectiile fungice care determina aparitia pitiriazisului versicolor sunt cauzate de specii de levuri care apartin genului Pytyrosporum cunoscuta si ca Malassezia, in special M.globosa, M.furfur si M.sympodialis. Mai putin intalnite in practica medicala curenta sunt cazurile de tinea versicolor cauzate de M.restricta, M.obtuse, M.slooffiae, M.pachydermatis si M.japonica.

Acesti patogeni reprezinta levuri lipofilice care se regasesc in mod fiziologic la suprafata tegumentara, insa in anumite conditii favorizante, levurile se inmultesc si genereaza aparitia pitiriazisului. Caracterul lipofilic al patogenului genereaza localizarea specifica a leziunilor maculare la nivelul zonelor tegumentare cu secretie crescuta de sebum care corespund toracelui superior, gatului si fetei.

Factori de risc pitiriazis versicolor

Colonizarea tegumentului cu diverse specii de fungi creste odata cu varsta, 25% din populatia pediatrica si aproape toti adultii prezentand la suprafata pielii, flora normala in alcatuirea careia intra si diferite specii de Malassezia.

Principalii factori care predispun la supradezvoltarea anumitor specii de Malassezia cu aparitia pitiriazisului versicolor sunt reprezentati de:

  • Conditiile de mediu nefavorabile (caldura si umiditatea ridicata a aerului atmosferic)
  • Aplicarea diverselor creme si uleiuri la nivelul pielii
  • Malnutritia
  • Starea generala de sanatate precara
  • Administrarea de anticontraceptive hormonale
  • Administrare de corticosteroizi sistemici
  • Perioada de sarcina

Productia crescuta de sebum a pielii specifica anumitor persoane si predispozitia genetica reprezinta alti factori care predispun la aparitia pitiriazisului versicolor.

Anumite patologii de tipul diabetului zaharat si hiperhidrozei sunt asociate in mod frecvent cu tinea versicolor, alaturi de boala Cushing, infectia cu H.pylori si starile de imunodeficienta.

Tinea versicolor este mai frecvent intalnita in cadrul populatiilor care traiesc in zone geografice cu temperaturi inalte si umiditate crescuta. In regiunile tropicale incidenta afectiunii este si de 50%, in timp la nivelul zonelor cu clima rece, aceasta scade pana la 0.5%.

Adolescentii si adultii tineri sunt mai predispusi la infectiile cu Malassezia datorita sintezei crescute de sebum la nivelul pielii. Aceasta favorizeaza dezvoltarea acestui patogen cu aparitia leziunilor tegumentare specifice pitiriazisului versicolor.

Afla mai multe despre Pitiriazis - cauze, manifestari si tratament

Simptome tinea versicolor

Leziunile maculare hipopigmentate specifice pitiriazisului versicolor, mai frecvent intalnite la persoanele cu ten inchis la culoare, sunt generate de afectarea melanocitelor si inhibarea tirozinazei prin actiunea acidului azelaic, sintetizat de Malassezia yeast implicata in aparitia modificarilor tegumentare.

Leziunile hiperpigmentate intalnite la persoanele cu ten deschis la culoare afectate de pitiriazis versicolor, apar ca urmare a proceselor inflamatorii hiperemice, determinate de infectiile fungice cu Malassezia species.

Modificarile tegumentare la adolescenti si adultii tineri generate de tinea versicolor sunt localizate in special la nivelul toracelui superior anterior si posterior, gatului si membrelor superioare. Leziunile hipo/hiperpigmentare la nivelul fetei se manifesta in special la copii si in anumite situatii, pot reprezenta unica localizare a modificarilor tegumentare la aceasta categorie populationala.

Localizarea leziunilor maculare la nivelul talpilor, membrelor inferioare, zonei genitale, axilelor, palmelor si al scalpului sunt mai putin intalnite in practica medicala curenta, insa atunci cand apar, acestea trebuie luate in considerare de catre medicul dermatolog in vederea stabilirii diagnosticului de tinea versicolor.

Alte simptome care intra in alcatuirea tabloului clinic evolutiv al pitiriazisului versicolor sunt reprezentate de:

  • Pruritul tegumentar moderat
  • Constituirea de scuame tegumentare prin actiunea keratinazei produsa Malassezia asupra stratului cornos al pielii.

Diagnostic pitiriazis versicolor

Diagnosticul infectiei fungice este stabilit de catre medicul dermatolog cu ajutorul anamnezei si al informatiilor obtinute dupa examinarea clinica a pacientului.

Examenul clinic al pacientului poate fi efectuat cu ajutorul unei lampe Wood cu ultraviolete cu un maxim al lungimii de unda 365 nm care favorizeaza identificarea infectiei fungice prin evidentierea unei coloratii galbene fosforescente la nivelul leziunilor. Fluorescenta poate fi observata uneori in zonele adiacente maculelor hipo/hiperpigmentate, fapt ce atesta raspandirea activa a levurii la nivel tegumentar.

In anumite cazuri, medicul poate recolta celule tegumentare prin raclaj, in vederea examinarii acestora la microscop si evidentierea levurilor implicate in aparitia pitiriazisului.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Optiuni de tratament - pitiriazis versicolor

Principala optiune de tratament pentru pacientii cu tinea versicolor este reprezentata de utilizarea topicelor antifungice sub forma de:

  • Sampon
  • Gel de dus
  • Spuma de curatare
  • Creme
  • Lotiuni.

Terapia orala cu antifungice este rezervata pacientilor cu leziuni extinse ale pielii cauzate de Malassezia, celor cu forme de boala recurenta sau rezistenta la terapia topica. In anumite situatii, medicul dermatolog poate recomanda terapie combinata care sa includa atat antifungice orale, cat si sub forma de topice.

Cum prevenim infectiile fungice?

Tratamentul profilactic al infectiilor fungice determinate de specii ale genului Malassezia implica:

  • Mentinerea unei igiene corporale corespunzatoare
  • Utilizarea sampoanelor/gelurilor de dus sau unguentelor cu antifungice in anotimpurile calduroase si umede. Dupa aplicarea samponului sau a gelului de dus, acesta trebuie lasat sa actioneze timp de 10 minute inainte de clatire pentru a permite actionarea substantelor fungicide asupra agentului etiologic
  • Administrarea profilactica de antifungice orale in situatiile in care tratamentul topic nu previne cu succes aparitia pitiriazisului.

In absenta tratamentului corespunzator, tinea versicolor poate determina extinderea leziunilor la suprafata tegumentului cu aparitia stigmatizarii sociale si a scaderii stimei de sine a pacientului. In cazul persoanelor de sex masculin tinea versicolor poate determina subtierea si pierderea pilozitatii corporale de la nivelul antebratelor, toracelui, abdomenului si a barbii.  

 

Referinte:

Data publicării 24.05.2023