Pitiriazis - cauze, manifestari si tratament

Pitiriazisul reprezinta o afectiune dermatologica caracterizata printr o eruptie cutanata benigna, mai frecvent intalnita la persoanele cu varsta cuprinsa intre 10 si 35 de ani.
Pitiriazis - cauze, manifestari si tratament

Cuprins

Ce reprezinta pitiriazisul

Pitiriazisul reprezinta o afectiune dermatologica caracterizata printr o eruptie cutanata benigna, mai frecvent intalnita la persoanele cu varsta cuprinsa intre 10 si 35 de ani.

Care sunt cauzele care duc la aparitia afectiunii

Se considera ca pitiriazisul se datoreaza unei infectii care prezinta caracter sezonier, cei mai frecventi patogeni virali implicati in aparitia exantemului cutanat fiind reprezentati de catre Herpes virus, Parvovirus si Epstein Barr, insa exista si situatii de boala cauzata de fungi. O alta ipoteza sustine faptul ca aparitia leziunilor cutanate sunt favorizate de catre administrarea anumitor substante medicamentoase in scop terapeutic: acidul acetilsalicilic, metronidazolul, isotretinoinul sau captoprilul.

Cum se manifesta boala

Afectiunea poate fi clasificata in functie de aspectul leziunilor dupa cum urmeaza:

  • Pityriasis alba - pitiriazis alb al fetei - pete hipopigmentate la nivelul fetei; pielea uscata in urma expunerii prelungite la radiatii ultraviolete contribuie la aparitia acestei afectiuni mai frecvent intalnita la copii si adolescenti;
  • Pityriasis rozea - pitiriazis rozat Gibert este cel mai frecvent intalnit;

Modificarile cutanate in cazul pitiriazisului rozat Gibert sunt reprezentate initial de o leziune unica la nivelul toracelui anterior sau posterior, sub forma de placa heraldica eritematosa, ovalara, cu dimensiuni mai mici de 10 centimetri, care prezinta scuame la periferie. La un interval de maxim 2 saptamani dupa aparitia primei leziuni, modificarile tegumentare se extind sub forma unei eruptii care provoaca prurit daca este expusa la caldura si umezeala. Afectiunea prezinta incidenta crescuta primavara si toamna si afecteaza persoanele cu varsta intre 15 si 40 de ani. 

  • Pityriasis rubra pilaris PRP - determina aparitia de papule cornoase foliculare - vezicule la baza firului de par alaturi de ingrosarea pielii palmelor si talpilor;
  • Pityriasis versicolor - leziuni multicolore datorate unei infectii fungice, mai raspandita in zonele cu temperatura si umiditate ridicata;

Agentul etiologic implicat in aparitia acestei forme de boala este o drojdie denumita Malassezia yeast regasita in flora normala a pielii, care insa in conditii favorabile se inmulteste si determina aparitia bolilor de piele specifice. In aparitia pitiriazisului versicolor au fost implicati si alti factori etiologici de tipul cancerului de piele, imunodepresia, raspunsul imun al gazdei sau adminstrarea de corticosteroizi.

Suplimentar, in evolutia pitiriazisului de cauza virala mai pot fi intalnite:

  • Prurit tegumentar;
  • Cefalee;
  • Stare febrila;
  • Dureri musculare si/sau articulare;
  • Ulceratii, vezicule si puncte hemoragice la nivelul mucoasei cavitatii bucale.

In situatii mai rare au fost descrise leziuni prezente exclusiv la nivelul pliurilor axilare, inghinale si ale zonei cervicale sau la nivel palmo-plantar (mai ales la copii si gravide) insotite de modificari tegumentare de tip petesial.

Cum se manifesta boala | Pitiriazis

Care sunt metodele de diagnosticare ale pitiriazisului

Diagnosticul afectiunii este unul clinic si se stabileste de catre medicul dermatolog in cadrul examenului fizic al pacientului. In anumite situatii poate fi necesara efectuarea de biopsii tegumentare, examene bacteriologice si fungice sau testare serologica pentru sifilis (sifilisul poate imita o serie de afectiuni dermatologice prin leziunile pe care le determina).

Tratamentul pitiriazisului

Afectiunea este caracterizata in majoritatea cazurilor de evolutie autolimitata in cele mai multe situatii (boala se remite fara tratament la 2 luni de la aparitia leziunilor), insa pot fi utilizate topicele locale (creme) pe baza de corticosteroizi care sa amelioreze pruritul si disconfortul pacientului mai ales pe timpul noptii si antifungice.

Expunerea moderata la razele ultraviolete poate accelera procesul de vindecarea al leziunilor, cu mentiunea ca pot provoca hiper sau hipopigmentare reziduala a tegumentului afectat.

Afla mai multe: 

Data publicării 19.05.2021
Data ultimei actualizari 06.07.2022