Tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto este o afectiune autoimuna, cunoscuta sub numele de tiroidita cronica limfocitara, fiind o cauza frecventa a hipotiroidismului. Aceasta boala afecteaza in principal femeile si copiii. Simptomele tiroidei Hashimoto sunt diversificate si pot coincide cu simptomele altor afectiuni. Pentru un diagnostic exact, este necesar un consult de specialitate, precum si un set de investigatii suplimentare, care sa ajute medicul de specialitate. Exista solutii de tratament pentru ameliorarea simptomelor acestei afectiuni a glandei tiroide, despre care veti afla in acest material.
Tiroidita Hashimoto

Cuprins

Ce este tiroidita Hashimoto?

Tiroida este o glanda de dimensiuni mici, localizata in partea de jos a gatului, sub ceea ce se numeste popular ”Marul lui Adam”. Aceasta glanda secreta hormoni tiroidieni, care ajuta celulele corpului sa capete energie. Atunci cand glanda nu secreta suficient de multi hormoni, apar dezechilibre si disfunctii, care pot afecta intregul organism.

Tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna, in care sistemul imun produce anticorpi ce distrug glanda tiroida, procesul fiind ireversibil. In acel moment, apare o inflamatie, cunoscuta sub numele de tiroidita. Inflamatia din tiroidita Hashimoto poate fi tinuta sub control, dar niciodata vindecata permanent. De cele mai multe ori, tiroida Hashimoto duce la hipotiroidism.

Tiroidita Hasimoto se manifesta in principal la femei si copii. O incidenta destul de ridicata a aparitiei acesteia este la femeile de varsta a doua. In cazuri foarte rare, poate afecta si barbatii.

Tiroidita Hashimoto este cea mai des intalnita cauza a hipotiroidismului primar.

Diagnosticarea acestei afectiuni se face prin consult de specialitate si investigarea detaliata a functiilor glandei tiroide, pentru a putea elimina alte afectiuni cu simptome similare.

Tiroidita Hashimoto in sarcina poate cauza disconfort si poate afecta inclusiv fatul. De aceea, este necesara o monitorizare permanenta a evolutiei acesteia in timpul sarcinii si respectarea intocmai a tratamentului recomandat de medicul de specialitate.

Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub numele de tiroidita autoimuna, tiroidita limfocitara cronica sau boala lui Hashimoto.

 

Care sunt cauzele aparitiei tiroiditei Hashimoto?

Specialistii nu au descoperit cu exactitate ce determina sistemul imun sa atace glanda tiroida. Pana in acest moment, exista teorii care vorbesc despre existenta unei bacterii specifice, care duce la declansarea raspunsului imun. Pe de alta parte, mostenirea genetica poate avea un rol foarte important si in cazul bolii lui Hashimoto, precum si in cazul altor afectiuni.

Printre cauzele instalarii tiroiditei autoimune, se numara:

  • Sexul- Incidenta este mai mare in randul femeilor , decat in randul barbatilor, motivele nefiind inca pe deplin cunoscute.
  • Ereditate- Riscul de a dezvolta boala lui Hashimoto este mai mare in cazul persoanelor care au istoric familial de tiroidite autoimune
  • Varsta- Chiar daca afectiunea poate sa apara la orice varsta, in marea majoritate a cazurilor, se instaleaza la varsta a II-a
  • Radiatii- Exista studii care atesta faptul ca radiatiile din mediu pot declansa tiroidita Hashimoto sau boala lui Hashimoto.
  • Afectiuni asociate- Aparitia acestei afectiuni poate fi legata de alte afectiuni, precum: diabet de tip 1, lupus, boli de tesut conjunctiv, vitiligo, incaruntirea prematura a parului, afectiuni cromozomiale (sindromul Turner, sindromul Down)

Ce simptome are tiroidita Hashimoto?

Evolutia acestei afectiuni este una lenta, desfasurata pe parcusul mai multor ani. Tocmai de aceea, pacientul poate sa nu manifeste niciun fel de simptom, chiar daca sistemul imun ataca glanda tiroida.  Mai mult decat atat, simptomele tiroiditei Hashimoto sunt cele ale hipotiroidismului.

Printre simptomele tiroiditei Hashimoto se pot numara:

  • Culoare palida a pielii
  • Piele uscata
  • Oboseala accentuata
  • O sensibilitate foarte mare la temperaturi scazute
  • Cadere excesiva a parului
  • Constipatie
  • Unghii casante
  • Crestere in greutate
  • Dureri musculare si slabiciune musculara
  • Menstruatii abundente
  • Limba umflata
  • Depresie
  • Pierderi de memorie

Este foarte importanta diagnosticarea acestei boli autoimune, deoarece netratata poate duce la tulburari mentale si probleme cardiace.

Un aspect foarte important este legat de faptul ca tiroidita Hashimoto in sarcina poate afecta fatul (inclusiv malformatii congenitale), mai ales daca nu este tratata.

Ce investigatii sunt necesare?

Daca in trecut medicii nu putea diagnostica boala Hashimoto decat in momentul in care simptomele erau avansate, in prezent un consult de specialitate si un set complet de investigatii si analize de laborator au un rol esential in diagnosticarea exacta si corecta a acestei afectiuni.  

Medicul poate recomanda investigatii suplimentare daca pacientul prezinta simptome ale tiroiditei Hashimoto, precum: oboseala, constipatie, prezenta gusei, piele uscata. Investigatiile care pot ajuta in diagnosticarea acestei afectiuni sunt:

Testul TSH- Determinarea TSH – un hormon hipofizar - reprezinta testul initial in diagnosticul afectiunilor tiroidiene. TSH reprezinta un parametru foarte specific si sensibil pentru controlul functiei tiroidiene. Valoarea TSH este corelata invers proportional cu nivelul hormonilor tiroidieni. Cu alte cuvinte valoarea TSH este crescuta cand nivelul hormonilor tiroidieni (T4 si T3) este scazuta. Daca acestia sunt scazuti, glanda tiroida poate fi hipoactiva. Testul TSH este util si in monitorizarea ulterioara a hipotiroidismului. Mai mult, rezultatele acestui test ajuta medicul de specialitate sa stabileasca un tratament corespunzator.

Testul TPO- Testarea anticorpilor tiroidieni este necesara deoarece tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna, iar aceasta testare poate indica prezenta in sange a anticorpilor impotriva peroxidazei tiroidiene.

In timpul consultului, medicul endocrinolog te poate intreba despre:

  • Momentul in care ai observat prima data simptomele
  • Care sunt simpromele si cum s-au modificat in timp
  • Ti s-a modificat vocea?
  • Ai observat cresteri in greutate?
  • Dar piederi de memorie?
  • Libidoul a scazut sau a crescut in ultima perioada?
  • Ai observat modificari de transit intestinal?
  • Ai pe cineva in familie diagnosticat cu afectiuni ale glandeti tiroide?

Ce tratament exista pentru boala autoimuna Hashimoto?

Chiar daca boala Hashimoto nu poate fi vindecata complet, din cauza faptului ca procesul de distrugere a glandei tiroide este ireversibil, solutii de tratament exista, chiar si pentru tiroidita Hashimoto in sarcina.

In unele cazuri, hipotiroidismul este un episod trecator. In cele mai multe cazuri, pacientii au nevoie de un tratament pe termen lung cu hormoni, util in reducerea inflamatiei glandei sau a unei glande tiroide marite.

Tiroidita Hashimoto in sarcina necesita monitorizare permanenta si testare constanta a valorilor hormonilor tiroidieni, pentru adaptarea constanta a tratamentului.

Tratamentul pentru tiroidita Hashimoto include si administrarea de medicamente, iar daca este recomandat tratament medicamentos pentru tiroidita Hashimoto, acesta va fi pentru toata viata. Acest tip de tratament este recomandat de medicul de specialitate, in urma consultului de specialitate si a interpretarii analizelor specifice. Administrarea unui tratament medicamentos pentru boala Hashimoto poate reduce considerabil simptomele hipotiroidisumul.

Terapia cu hormoni este cea mai eficienta forma de tratament pentru tiroidita Hashimoto. Este o terapie de substitutie hormonala, care implica administrarea zilnica a hormonului tiroidian levotiroxina.

Acest tip de tratament este administrat pe toata durata vietii, cu mentiunea ca dozajele sunt modificate in functie de valorile TSH, o data pe an. Este foarte important ca acest tratament sa nu fie oprit, deoarece acest lucru duce la reinstalarea simptomelor tiroiditei Hashimoto.

Cat de frecventa este afectiunea?

Tiroidita autoimuna afecteaza pana la 12% din populatie, in special femeile de varsta a doua. Alaturi de diabetul zaharat de tip 1, tiroidita Hashimoto este cel mai des intalnita boala autoimuna, fiind considerate principala cauza de hipotiroidism la copii si adolescenti.

Cand sa ma duc la o consultatie de specialitate?

Consultul endocrinologic este indicat in momentul in care apar simptome precum oboseala inexplicabila, piele uscata si apect umflat al fetei, precum si constipatie.

Acest consult este recomandat si daca ai urmat tratament cu medicamente antitiroidiene, ai avut o interventie chirurgicala la nivelul tiroidei sau ai facut radioterapie la cap, gat, torace.

Ce recomanda specialistii inainte de a veni la consult?

Inainte de a veni la un consult de specialitate, este indicat ca pacientul sa noteze toate simptomele pe care le are si sa faca o lista cu toate medicamentele sau suplimentele alimentare pe care le ia, pentru a ajuta medicul endocrinolog sa eficientizeze la maxim tratamentul pentru eventuala tiroidita Hashimoto.

Aceste liste sunt foarte importante, pentru ca ajuta nu numai la diagnosticare, dar si la cresterea eficientei tratamentului administrat, fie ca este medicamentos sau de substitutie hormonala.

Chiar daca pare o afectiune usor de suportat, nu este. Tiroidita Hashimoto afecteaza pacientul pentru toata viata, mai ales daca ajunge tarziu la un consult de specialitate. Femeile au nivelul cel mai ridicat de risc in a dezvolta aceasta afectiune, precum si copiii. Simptomele tiroiditei Hashimoto sunt cele ale hipotiroidismului, nu exista simptome specifice. Recomand pacientilor care au istoric in familie de astfel de afectiuni ale glandei tiroide sa se prezinte la consult. Exista solutii de tratament pentru boala lui Hashimoto, iar acesta se administreaza pentru toata viata , spune Dr. GRIGORE-VADIM GĂVAN, medic primar Endocrinologie

Afla mai multe:
Consultant Medical Dr. Grigore-Vadim Gavan
Data publicării 13.10.2020