Tromboza vasculara: factori de risc, diagnostic si tratament

Tromboza reprezinta o afectiune caracterizata prin exacerbarea proceselor de formare ale cheagurilor vasculare care interfera cu circulatia sangvina prin obliterarea partiala sau completa a vaselor de sange si aparitia fenomenelor de ischemie tisulara. Formarea patologica a cheagurilor de sange poate avea loc la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare, vaselor mezenterice sau cerebrale dar si la nivel arterial (tromboza de artera pulmonara in situ).
Tromboza vasculara: factori de risc, diagnostic si tratament

Cuprins

Ce reprezinta trombozele?

Tromboza reprezinta o afectiune caracterizata prin exacerbarea proceselor de formare ale cheagurilor vasculare care interfera cu circulatia sangvina prin obliterarea partiala sau completa a vaselor de sange si aparitia fenomenelor de ischemie tisulara. Formarea patologica a cheagurilor de sange poate avea loc la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare, vaselor mezenterice sau cerebrale dar si la nivel arterial (tromboza de artera pulmonara in situ).

Care sunt factorii favorizanti ai trombozelor?

Trombozele prezinta de cele mai multe ori cauze multiple si pot fi determinate de asocierea unor factori comportamentali (fumat, sedentarism), constitutionali (obezitate), afectiuni tumorale, boli autoimune (sindrom antifosfolipidic), infectii sistemice (coagulare intravasculare diseminata) sau localizate, boala varicoasa sau hipertensiune arteriala. In anumite situatii, predispozitia genetica este implicata in generarea trombozelor vasculare prin mutatia de factor II, factor V Leiden, deficit sever de antitrombina sau proteina C si S, disfibrinogenemii, factor XIII, MTHFR (Metilenetetrahidrofolat reductaza), PAI1 (mutatia genei activatorului inhibitorului de plasminogen).

Factorii de risc implicati in generarea mecanismelor trombotice sunt reprezentati de imobilizarile prelungite in urma interventiilor chirurgicale efectuate in special la nivelul membrelor inferioare, fracturile de femur si/sau tibie, calatoriile cu avionul, perioada de sarcina si administrarea de anticonceptionale orale.

Simptomele trombozelor venoase

Tabloul clinic al trombozei venoase profunde este reprezentata in mod uzual de asocierea a 4 modificari specifice la nivelul teritoriului deservit de vasul obstruat constituita din: edem, durere in molet (crampe musculare dureroase la nivelul gambei), roseata si caldura la nivelul tegumentului supraiacent vasului lezat, care pot fi insotite uneori de sindrom febril.

Tromboza venoasa majora evolueaza clinic sub forma unui cumul de simptome reprezentate de dureri acute, paloare tegumentara in teritoriul venos afectat si edem masiv al membrului afectat.

Trombozele mezenterice determina manifestari digestive reprezentate de durere abdominala acuta, greata, varsaturi, distensie abdominala si incetarea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze. Formarea cheagurilor in periferie sau la nivelul cavitatilor cardiace urmate de migrarea acestora la nivel arterelor pulmonare determina trombembolism pulmonar manifestat prin dispnee, durere toracica accentuata in inspir profund, hemoptizie, pierderea starii de constienta si in cazuri cu evolutie nefavorabila stop cardio respirator.

Tromboza venoasa cerebrala reprezinta o forma de accident vascular cerebral ischemic care poate evolua cu cefalee, vedere incetosata, paralizii, convulsii, pierderea starii de constienta si coma datorate hipoxiei si lipsei aportului de glucoza la nivelul substantei cenusii.

Tromboza vasculara: factori de risc, diagnostic si tratament

Diagnosticul de tromboza

Diagnosticul de tromboza se stabileste cu ajutorul informatiilor anamnestice, celor obtinute din examenului clinic al pacientului dar si in urma efectuarii de analize medicale de laborator si investigatii imagistice specifice.

Pentru a putea confirma diagnosticul de tromboza, medicul va recomanda o serie de investigatii imagistice specifice reprezentate de ultrasonografia Doppler in special cand se suspicioneaza TVP proximala, computer tomografia cu substanta de contrast utilizata mai ales in prezenta trombozelor venelor iliace si cava inferioara, rezonanta magnetica nucleara sau flebografia pentru detectia suplimenatara a trombozelor venoase profunde distale izolate.

Analiza de laborator care se coreleaza cu marimea trombului si cu activitatea coagulanta plasmatica este reprezentata de determinarea D dimerilor, investigatie care confirma prezenta produsilor de degradare ai fibrinei rezultati in urma proceselor patologice specifice trombozelor vasculare.

Tratamentul trombozelor

Terapia trombozelor este stabilita de catre medicul curant in functie de stadiul afectiunii, teritoriul vascular afectat, varsta si starea generala a pacientuluisi poate cuprinde urmatoarele optiuni:

  • Tratament medicamentos cu anticoagulante pentru limitarea proceselor trombotice si prevenirea formarii de noi cheaguri;
  • Terapia trombolitica pentru dizolvarea cheagurilor deja constituite;
  • Tratament interventional care presupune injectarea de substante cu efect trombolitic la nivelul vasului afectat prin intermediul cateterismului; trombectomie pentru indepartarea trombului de la nivel endovascular urmata de montarea unor stenturi speciale care sa previna prolabarea peretilor vasculari sau reconstructia patului vascular in cazul in care este necesara trombectomia impreuna cu portiunea de vas afectata; montarea unui filtru de vena cava reprezinta o optiune chirurgicala minim invaziva rezervata pacientilor cu tulburari severe de coagulare neresponsivi la tratamentul medicamentos anticoagulant sau care prezinta contraindicatii pentru acest tip de terapie.

Daca aveti simptome asociate afectiunilor cardiovasculare, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate!
La Medicover aveti acces la grupul de experti in cardiologie - Cardiogrup, coordonat de catre Prof. Univ. Dr. Dragos Vinereanu, pentru investigatii amanuntite si proceduri medicale complexe.

Referinte

Data publicării 21.01.2022
Data ultimei actualizari 18.10.2023