Tromboflebita: factori de risc, cauze si tratament

Tromboflebita reprezinta o inflamatie la nivelul unui vas de sange, ca urmare a formarii unui tromb (cheag de sange). De obicei, tromboflebita se manifesta la nivelul membrelor inferioare, insa poate sa apara si in alte zone ale corpului, precum in regiunea cervicala sau la membrele superioare.
Tromboflebita: factori de risc, cauze si tratament

Termenul de tromboflebita face referire la procesele patologice care se desfasoara de-a lungul evolutiei acestei boli si anume: „trombo” - formarea de cheaguri de sange, „fleb”- face referire la implicarea venoasa si sufixul „ita” care desemneaza existenta unei inflamatii asociate.

Cuprins

Cum apare tromboflebita?

Mecanismele patologice care contribuie la aparitia tromboflebitei sunt reprezentate de trombogeneza (formarea unui cheag de sange) si inflamatia endoteliului vascular, insa ordinea desfasurarii acestora nu prezinta un tipar prestabilit. In anumite situatii, inflamatia endoteliala creeaza conditii care favorizeaza constituirea unui tromb intravascular, in timp ce in alte cazuri, formarea cheagului determina eliberarea de factori proinflamatori care genereaza edemul vascular.

Diferenta dintre tromboza si tromboflebita

Diferenta dintre tromboza si tromboflebita este data de faptul ca tromboza implica formarea unui cheag de sange la nivel endoluminal (la interiorul unui vas de sange) care poate fi insotit uneori de inflamatie secundara, cu aparitia flebitei, insa aceasta etapa secundara nu este obligatorie. Cu alte cuvinte, flebita reprezinta un proces patologic de sine statator care poate sau nu sa insoteasca o tromboza.

Tipuri de tromboflebite

Exista mai multe tipuri de tromboflebite in functie de localizarea si caracterele evolutive ale acestui tip de patologie si anume:

  • Tromboflebita superficiala - afecteaza venele de calibru redus situate la suprafata tegumentului membrelor superioare si inferioare. Evolutia acestei forme de tromboflebita este mai putin severa in comparatie cu tromboza venoasa profunda, insa poate semnala riscul de constituire ulterioara al unui tromb la nivelul unei vene cu localizare profunda.
  • Tromboflebita migratorie reprezinta o afectiune care se datoreaza migrarii cheagurilor de sange de la nivelul unui vas de sange catre o alta ramura vasculara sau, in anumite situatii, poate implica existenta simultana a mai multor trombi endovasculari cu localizari diferite.
  • Tromboflebita septica constituie o forma speciala de tromboflebita care se datoreaza unei infectii bacteriene cu punct de origine pulmonara ori digestiva, diseminate la nivelul torentului sangvin. Septicemia reprezinta o afectiune cu risc inalt de evolutie nefavorabila ce necesita instituirea de tratament antibiotic cat mai rapid cu putinta.

Indiferent de tipul tromboflebitei, este indicata prezentarea cat mai rapida la camera de garda in situatiile in care:

  • Se observa o modificare a coloratiei tegumentare la nivelul membrului afectat - tegumentul este mai palid.
  • Se observa o diferenta de temperatura intre cele doua membre - tromboflebita poate determina scaderea temperaturii la suprafata tegumentului de partea afectata prin diminuarea fluxului sangvin.
  • Pacientul acuza durere in piept sau senzatie de lipsa de aer, simptome care pot semnala prezenta unui trombembolismul pulmonar cauzat de migrarea trombului de la periferie catre plaman.

Tromboflebita - factori de risc

Principalii factori de risc implicati in aparitia tromboflebitelor sunt reprezentati de:

  • Perioadele lungi de inactivitate care presupun adoptarea pozitiilor vicioase cu afectarea circulatiei venoase la nivelul membrelor inferioare: statul in sezut pentru perioade lungi de timp in avion sau masina.
  • Existenta unei boli varicoase favorizeaza aparitia tromboflebitelor superficiale.
  • Existenta unui cateter montat la nivelul unei vene centrale de calibru mare pentru administrarea anumitor medicamente injectabile poate genera iritatia si inflamatia locala a endoteliului si constituirea de trombi vasculari.
  • Sarcina si lauzia reprezinta conditii care asociaza o stare fiziologica de hipercoagulabilitate.
  • Antecedentele personale de tromboflebita.
  • Antecedentele personale de accident vascular cerebral.
  • Asocierea unei patologii tumorale.
  • Traumatismele care implica venele superficiale pot determina inflamatia acestora si constituirea de trombi la nivelul sistemului venos superficial.
  • Varsta mai mare de 60 de ani.
  • Obezitatea
  • Fumatul.

Tromboflebita in sine nu constituie o patologie amenintatoare de viata, insa poate semnala existenta unui risc crescut de aparitie al altor boli cu prognostic nefavorabil de tipul trombozei venoase profunde si al trombembolismului pulmonar.

Analize si investigatii tromboflebita

Medicul chirurg generalist sau chirurgul cardiovascular stabileste diagnosticul de tromboflebita pe baza informatiilor obtinute in urma examinarii clinice a pacientului si a efectuarii unui set de analize care cuprinde in mod frecvent:

  • Efectuarea unei ecografii Doppler pentru confirmarea existentei unui tromb ce obstrueaza fluxul sangvin si favorizeaza aparitia simptomelor specifice. Aceasta investigatie poate face distinctie intre o tromboza venoasa profunda si o tromboflebita superficiala.
  • Venografia cu substanta de contrast presupune injectarea unei substate radioopace care prin expunere ulterioara la radiatii X permite vizualizarea patului venos afectat (metoda invaziva de diagnostic mai putin utilizata in practica medicala uzuala).
  • Investigatii de laborator ce cuprind determinarea produsilor de degradare ai fibrinei-DDimeri, timpul de protrombina PT si timpul partial de tromboplastina activata a PTT, hemoleucograma cu estimarea numarului de trombocite. In cazul persoanelor cu varsta de peste 50 de ani care prezinta in antecedent episoade de tromboflebita/tromboza venoasa profunda recurente sau cu localizari atipice, se recomanda realizarea unor teste aditionale pentru determinarea etiologiei acestor patologii: anticoagulant lupic si anticorpi antifosfolipidici, mutatia factorului V Leiden si factorul II protrombina, antitrombina III, proteina C si S.

Amanarea consultului medical in prezenta simptomatologiei sugestive pentru tromboflebita determina diagnosticarea tarzie si evolutia complicata care poate asocia distructia ireversibila a patului venos trombozat si durere cronica, manifestari cunoscute sub denumirea de sindrom posttrombotic.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratamentul tromboflebitei

Tratamentul nemedicamentos al tromboflebitelor este realizat prin:

  • Aplicarea de comprese calde la nivelul membrului inflamat pentru reducerea disconfortului dureros.
  • Ridicarea membrului pentru imbunatatirea circulatiei venoase si diminuarea edemului dureros.
  • Purtarea ciorapilor de compresie externa recomandati de catre medicul curant.

Terapia medicamentoasa a tromboflebitei este simptomatica si etiologica, si poate implica:

  • Preparate antialgice de tipul antiinflamatoarelor nesterodiene pentru diminuarea disconfortului dureros si al inflamatiei asociate tromboflebitei.
  • Antiagregante plachetare si preparate anticoagulante pentru prevenirea formarii de noi trombi.
  • Medicatie trombolitica injectabila sau cu administrare direct la locul de formare al trombului pentru dizolvarea acestuia si reluarea fluxului sangvin la nivelul venelor afectate.
  • Antibioterapice pentru pacientii cu tromboflebita septica.

Interventiile chirurgicale in cazul pacientilor cu tromboflebita

Interventiile chirurgicale in cazurile pacientilor cu tromboflebita pot include trombectomie mecanica (indepartarea trombului de la nivelul vasului afectat), indepartarea in totalitate a venei obstruate sau stripping vascular, bypass vascular care consta in utilizarea unui grefon venos pentru devierea circulatiei sangvine, scleroterapie (procedura care presupune injectarea la nivelul patului venos afectat a unei substante cu efect sclerozant care sigileaza vena)  si ablatie venoasa cu ajutorul unor catetere speciale.

In cazul pacientilor care nu pot urma tratamente cu anticoagulante si prezinta tulburari de coagulare ce predispun la aparitia episodelor trombotice repetate, medicul chirurg poate opta pentru montarea unui filtru de vena cava. Insertia acestui dispozitiv medical la nivelul venei cave abdominale previne migrarea trombilor din periferie catre plaman, cu evitarea aparitiei trombembolismului pulmonar.

Recuperarea in urma unui episod de tromboflebita superficiala

Recuperarea pacientilor in urma unui episod de tromboflebita superficiala este in general buna, insa uneori, aceasta patologie poate determina aparitia de complicatii manifestate sub forma sindromului postflebitic.

Sindromul postflebitic se manifesta prin direre, edem, senzatie de greutate sau oboseala la nivelul membrelor inferioare, simptome care se datoreaza afectarii pe termen lung a patului venos de la acest nivel, ca urmare a episoadelor repetate de tromboflebita.

Riscul de reaparitie al unui nou episod de tromboflebita poate fi diminuat prin adoptarea unui set de masuri simple care includ:

  • Renuntarea la fumat inclusiv la utilizarea dispozitivelor de vaping si de incalzire ale tutunului.
  • Evitarea utilizarii de substante recreationale injectabile
  • In cazul in care persoana necesita montarea unui cateter venos central pentru administrarea parenterala a anumitor tipuri de medicamente in scop curativ, este necesara monitorizarea corespunzatoare din partea personalului medical pentru prevenirea fenomenelor trombotice la locul de insertie al cateterului.
  • Mentinerea unui stil de viata activ cu evitarea sedentarismului prelungit care favorizeaza staza venoasa la nivelul membrelor pelvine.
  • Mentinerea unui aport optim de lichide orale.
  • Adoptarea unui regim alimentar sanatos care sa previna castigul ponderal si sa asigure principii nutritive din toate grupele alimentare.
  • Utilizarea ciorapilor compresivi recomandati de catre medicul chirurg vascular in conformitate cu indicatiile acestuia pentru prevenirea stazei venoase la nivelul membrelor inferioare.

 

In reteaua de clinici Laurus Medical, cu experienta de peste 17 ani in tratamentul minim-invaziv al afectiunilor sistemului venos, parte din grupul Medicover, oferim pacientilor nostri acces la solutii inovatoare si eficiente de tratament al venelor varicoase, multumita expertizei aprofundate a echipei de medici si a echipamentelor medicale performante.

 

Referinte:

 

 

Data publicării 07.04.2023
Data ultimei actualizari 19.04.2023