Tumorile benigne si maligne: cauze, simptome si tratament

Tumora se defineste ca o crestere anormala de tesut nou, nefunctional la nivelul organismului care poate fi de tip benign sau malign in functie de caracteristicile exprimate.
Tumorile benigne si maligne: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Ce reprezinta tumorile

Tumora se defineste ca o crestere anormala de tesut nou, nefunctional la nivelul organismului care poate fi de tip benign sau malign in functie de caracteristicile exprimate.

  1. Tumorile benigne se limiteaza la organul sau tesutul la nivelul caruia isi au originea fara a disemina prin intermediul ganglionilor limfatici la nivelul altor aparate si sisteme ale organismului; in mod frecvent sunt bine delimitate, mobile (nu adera la structurile invecinate) si prezinta un invelis cu aspect de capsula; tratamentul chirurgical este indicat in situatiile de compresie a structurilor nervoase si sangvine invecinate care determina ischemie, durere, impotenta functionala cu deficit motor si/sau senzitiv, hemoragie, asfixie.

Cele mai frecvente tipuri de tumori benigne sunt reprezentate de catre: adenoame, fibroame, hemangioame, lipoame.

  1. Tumorile maligne reprezinta formatiunile tisulare care au capacitate de diseminare la nivelul altor organe si sisteme din corpul uman prin intermediul circulatiei limfatice si al vaselor de sânge, determinand aparitia metastazelor secundare; in mod frecvent formatiunile tumorale maligne sunt intens vascularizate, aderente la tesuturile invecinate cu forma si aspect neregulat.

In functie de tesutul care sta la originea formatiunii, tumorile maligne pot fi clasificate in: carcinoame de tipul carcinomului bazocelular (cancer de piele care deriva din celule epiteliale), sarcoame (deriva din tesut conjunctiv reprezentat de cartilaje, oase si nervi), tumori germinale (formate din spermatozoizi si ovule), blastoame (tipuri de tumori cerebrale care se formeaza din tesuturi embrionare sau celule in curs de dezvoltare, mai frecvent intalnite la copii).

De ce apar formatiunile tumorale

Tumorile provin din cresterea aberanta, necontrolata a unui anumit tip de celule (osoase, epiteliale, parenchimatoase) si pot avea determinism genetic, infectios (infectia cu HPV, Citomegalovirus) sau se pot datora actiunii mutagene a unor factori externi (radiatii, substante chimice, fum de tigara).

Principalele gene implicate in diviziunea celulara normala care odata afectate pot determina aparitia tumorilor sunt reprezentate de catre proto oncogene, genele supresoare tumorale si genele care repara ADN ul celular alterat.

Care sunt simptomele tumorilor

Formatiunile tumorale prezinta in mod frecvent evolutie silentioasa si nu determina aparitia simptomelor decat in fazele tardive, tabloul clinic fiind specific organului afectat. Simptomele formatiunilor tumorale se datoreaza distrugerii/invadarii tesuturilor adiacente si a organelor care nu isi mai pot indeplini functiile specifice in mod corespunzator.

Tumorile care se dezvolta in spatii inextensibile (craniu, trahee, laringe) determina in mod frecvent simptome secundare compresiei nervilor adiacenti cauzand disfunctii motorii, senzitive, cognitive sau asfixie mecanica. Formatiunile care inglobeaza sau erodeaza structuri vasculare majore pot determina aparitia hemoragiilor, tumorile osoase primare si metastazele osoase duc la aparitia fracturilor spontane in timp ce cancerele hematogene determina simptome specifice anemiei si imunodeficientei, iar cele neuroendocrine pot determina manifestari specifice datorate dezechilibrelor hormonale.

Tumorile benigne si maligne: cauze, simptome si tratament

Diagnosticul formatiunilor tumorale

Diagnosticul tumorilor este complex necesitand in mod frecvent implicare medicala multidisciplinara si se bazeaza atat pe anamneza si examenul clinic al pacientului cat si pe investigatiile paraclinice de laborator (examinarea histopatologica a biopsiilor de tesut, determinarea de markeri tumorali, analize genetice) si al celor de imagistica medicala (rezonanta magnetica nucleara, computer tomograf cu sau fara substanta de contrast, computer tomograf cu emisie de pozitroni PET-CT, endoscopie, ecografie).

Tratamentul tumorilor

Tratamentul tumorilor este individualizat in functie de tipul si stadiul de dezvoltare al formatiunii, starea generala si comorbiditatile pacientului si nu in ultimul rand de beneficiul pe care il aduce bolnavului.

In anumite situatii formatiunile tumorale sunt tratate prin interventii chirurgicale de ablatie, prin radioterapie, chimioterapie sau imunoterapie tintita cu anticorpi monoclonali, iar în cazul tumorilor cu prognostic nefavorabil este aplicat tratamentul de ingrijire paliativa.

Afla mai multe: 

Data publicării 10.09.2021