Tumorile cerebrale

Tumorile cerebrale reprezinta mase de tesutcu caracter beningn sau malign cu dezvoltare intracraniana sau la nivelul invelisurilor creierului (tumori meningeale).
Tumori cerebrale

Cuprins

Ce reprezinta tumorile cerebrale

Tumorile cerebrale reprezinta mase de tesutcu caracter beningn sau malign cu dezvoltare intracraniana sau la nivelul invelisurilor creierului (tumori meningeale) care pot fi clasificate in doua categorii principale:

 1. Tumori primare ale creierului datorate mutatiilor celulare ale sistemului nervos central reprezentate de astrocite, oligodendrocite, ependim - tumori gliale sau tumori neuronale;
 2. Metastaze cerebrale ale unor procese tumorale cu punct de plecare in alte organe si sisteme ale organismului.

De ce apar tumorile cerebrale

Studiile epidemiologice desfasurate pana in prezent nu au putut identifica factorii etiologici specifici tumorilor cerebrale insa a fost demonstrata o crestere a incidentei afectiunii direct proportionala cu varsta si cu gradul de iradiere al pacientului pe parcursul vietii.

Simptomele tumorile cerebrale

Tabloul clinic al pacientilor cu tumori cerebrale este alcatuit din simptome reprezentate de:

 • Cefalee constanta cu acutizari ocazionale la cresterea presiunii intratoracice (stranut, tuse);
 • Greata si varsaturi;
 • Crize epileptice mai frecvent manifestate in cazul pacientilor cu tumori cerebrale primare;
 • Sincopa datorata cresterii semnificative a presiunii intracraniene care intrerupe perfuzia cerebrala (alimentarea cu sange a creierului);
 • Disfunctii cognitive reprezentate de dificultati de memorare, modificari de dispozitie sau ale personalitatii;
 • Deficit motor manifestat sub forma slabiciunii musculare la nivelul membrelor superioare si inferioare;
 • Deficit senzitiv in functie de localizarea anatomica a tumorii cerebrale;
 • Afazia (disfunctie de limbaj) specifica tumorilor frontale sau parietale stangi;
 • Disfunctia vizual-spatiala.

Diagnosticul tumorilor cerebrale

Diagnosticul formatiunilor cerebrale tumorale se stabileste cu ajutorul anamnezei si examenului neurologic al pacientului si al investigatiile imagistice reprezentate de catre:

 • Rezonanta magnetica nucleara: RMN perfuzional si spectroscopia prin rezonanta magnetica;
 • Tomografie computerizata cu emisie de pozitroni PET CT;

Biopsia de tesut tumoral este efectuata sub ghidaj imagistic si are ca scop determinarea caracterului benign sau malign al formatiunii cerebrale prin intermediul examinarii histopatologice.

Tumori cerebrale

Tratamentul tumorilor cerebrale

Tratamentul tumorilor cerebrale este influentat de catre localizarea si stadiul de evolutie al formatiunilor, starea generala a pacientului si prognosticul pe termen lung al afectiunii.

Interventia chirurgicala reprezinta prima optiune terapeutica prin care se intentioneaza indepartarea totala a tumorii atunci cand aceasta este usor abordabila sau partiala, pentru decompresia tesuturilor inconjuratoare in situatiile in care masa de tesut tumoral se situeaza in profunzime si este greu abordabila.

Radioterapia poate fi utilizata atat anteoperator pentru limitatea riscului de diseminare a celulelor tumorale la nivelul altor tesuturi cat si postoperator pentru distructia tesutului tumoral restant.

Radiochirurgia este preferata in cazul pacientilor care nu sunt eligibili pentru tratamentul chirurgical clasic datorita localizarii profunde a tumorii in regiuni inabordabile.

Chimioterapia este utilizata postoperator pentru imbunatatirea prognosticului si cresterea sperantei de viata a pacientilor cu tumori cerebrale.

Afla mai multe: 

Data publicării 11.08.2021