Tumorile esofagiene: cauze, simptome si tratament

Cancerul esofagian reprezinta o formatiune tumorala la nivelul portiunii superioare a tubului digestiv care transporta alimentele si lichidele ingerate catre stomac alcatuita din celule glandulare producatoare de mucus - adenocarcinom de esofag sau celule plate scuamoase - carcinom scuamos de esofag.
Tumorile esofagiene: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Ce reprezinta cancerul esofagian

Cancerul esofagian reprezinta o formatiune tumorala la nivelul portiunii superioare a tubului digestiv care transporta alimentele si lichidele ingerate catre stomac alcatuita din celule glandulare producatoare de mucus - adenocarcinom de esofag sau celule plate scuamoase - carcinom scuamos de esofag.

Alte tipuri de tumori esofagiene sunt reprezentate de catre tumorile neuroendocrine gastrointestinale, leiomiosarcoamele (au originea la nivelul muschiului neted esofagian), carcinomul adenoid chistic, tumora stromala gastrointestinala, sarcomul Kaposi.

De ce apare cancerul esofagian

Mecanismul care sta la baza mutatiilor celulare si multiplicarii aberante ale acestora la nivelul mucoasei esofagiene nu este inca elucidat pe deplin, insa principalii factori de risc pentru tumorile esofagiene sunt reprezentati de catre:

  • Varsta peste 55 de ani;
  • Sexul masculin;
  • Boala de reflux gastroesofagian;
  • Consumul cronic de alcool si tutun;
  • Alimentatia bogata in carne procesata (afumata) si consumul de alimente fierbinti; deficitele alimentare de beta caroten si a vitaminei E, seleniu, fier;
  • Obezitatea;
  • Expunerea la substante chimice toxice;
  • Esofagul Barret (boala de reflux gastroesofagian determina aparitia celulelor atipice la nivel esofagian si predispune la aparitia adenocarcinomului esofagian);
  • Acalazia (imposibilitatea de relaxare a sfincterului esofagian inferior care determina stagnarea bolului alimentar în esofag cu dilatarea acestuia);
  • Infectia cu human papiloma virus HPV.

Care sunt simptomele cancerului de esofag

Simptomele cele mai frecvent asociate tumorilor esofagene sunt reprezentate de catre:

  • Disfagie esofagiana (dificultati de inghitire) initial pentru alimente apoi pentru lichide; in stadiile avansate de boala pacientii cu disfagie prezinta dificultati de inghitire a secretiilor salivare;
  • Pirozis (arsuri retrosternale datorate refluxului de acid gastric);
  • Pierdere ponderala neintentionata;
  • Durere retrosternala (in spatele sternului);
  • Tuse persistenta;
  • Raguseala datorata compresiei nervului laringian;
  • Varsaturi cu alimente nedigerate;
  • Sughit persistent datorat compresiei nervului vag;
  • Melena (scaun negru cu sange digerat emis de la nivel esofagian).

Diagnosticul tumorilor esofagiene

Diagnosticul tumorilor esofagiene este stabilit de catre medicul specialist cu ajutorul anamnezei si examenului clinic al pacientului, fiind completat cu ajutorul imagisticii medicale reprezentate de tomografia computerizata CT, CT cu emisie de pozitroni (tomografia cu emisie de pozitroni PET), rezonanta magnetica nucleara RMN, endoscopie digestiva superioara, ecoendoscopie, bronhoscopie pentru evaluarea extinderii procesului tumoral la nivel pulmonar.

Biopsia efectuata in timpul endoscopiei digestive superioare sau ecoendoscopiei, este utilia pentru stabilirea tipului de tumora esofagiana si intocmirea unui plan de tratament adecvat dupa confirmarea prezentei sau absentei genei HER2 la nivelul tesutului canceros recoltat.

Investigatiile paraclinice de laborator sunt utilizate pentru evaluarea generala a pacientului cu tumora esofagiana si permit diagnosticarea unui sindrom anemic secundar pierderilor sangvine de la nivel esofagian (hemoleucograma, test pentru hemoragii oculte) sau monitorizarea bolnavilor cu metastaze hepatice secundare (enzime hepatice, GGT, coagulograma, bilirubina).

Tumorile esofagiene: cauze, simptome si tratament

Tratamentul in cancerului de esofag

Tratamentul tumorilor esofagiene este ales in functie de sediul si extinderea procesului tumoral si este in principal chirurgical. Rezectia tumorilor de dimensiuni mici care nu afecteaza ganglionii limfatici regionali se poate face cu ajutorul endoscopului , in timp ce procesele tumorale mai ample necesita indepartarea chirurgicala a unei portiuni mai mari din esofag -esofagectomie impreuna cu statiile ganglionare afectate. In anumite situatii, dupa indepartarea tumorii, este necesara reconstructia esofagului pentru inlocuirea portiunii excizate in timpul interventiei.

Chimioterapia reprezinta o metoda de tratament medicamentos care poate fi utilizata atat inainte cat si dupa interventia chirurgicala de indepartare a tumorii esofagiene singura sau alaturi de radioterapie, care utilizeaza radiatii X si protoni pentru a distruge celulele canceroase. Ambele metode de tratament prezinta indicatie de utilizare atat in stadiile primare cat si cele tardive in care pacientul prezinta metastaze secundare.

Terapia tintita este utilizata la pacientii cu proteina HER2 izolata la nivelul tesutului bioptic, in timp ce terapia anti angiogeneza are ca scop stoparea sintezei de vase noi de sange la nivelul tumorii.

Afla mai multe:

Data publicării 10.08.2021
Data ultimei actualizari 11.08.2021