Tuse seaca - cum o putem calma si de ce apare?

Tusea este un mecanism reflex al organismului generat pentru indepartarea secretiilor, corpilor straini inhalati accidental sau al particulelor iritante de la nivelul cailor respiratorii. In general, tusea seaca neproductiva este determinata de iritarea chimica, mecanica sau termica a mucoasei respiratorii care captuseste caile aeriene superioare si prezinta in mod frecvent caracter persistent, fiind insotita de o senzatie de mancarime in gat.
Tuse seaca - cum o putem calma si de ce apare?

Tusea seaca constituie un simptom neplacut care se poate manifesta atat pe timpul zilei, cat si al noptii. Pe timpul noptii, tusea seaca afecteaza calitatea somnului la copii si adulti, cauzand aparitia durerilor de cap, a dificultatilor de concentrare si a somnolentei diurne, ce influenteaza in mod negativ activitatile zilnice ale pacientului, diminuand performantele scolare, respectiv profesionale ale acestuia.

Cuprins

De ce apare tusea seaca?

Principalele cauze care determina aparitia tusei seci atat la copii, cat si la adulti sunt reprezentate in mod frecvent de catre:

  • Infectiile de etiologie virala si bacteriana ale tractului respirator - tusea seaca poate persista pana la 8 saptamani dupa remiterea episodului infectios initial si se datoreaza inflamatiei si sensibilizarii mucoasei respiratorii generate de catre agentul patogen.
  • Reactiile alergice de tip respirator - persoanele cu teren atopic (predispuse la alergii) prezinta in mod frecvent tuse seaca iritativa care se insoteste de stranut, lacrimarea ochilor si secretii nazale apoase. Tusea seaca de etiologie alergica se manifesta sezonier, incepand primavara devreme si terminandu-se la inceputul toamnei, fiind determinata de polenul arborilor, arbustilor si al buruienilor care infloresc in aceasta perioada. Persoanele cu teren atopic pot prezenta exacerbari ale tusei in orele dupa amiezei, atunci cand concentratia particulelor de polen atinge niveluri maxime, manifestarea ameliorandu-se catre seara, odata cu depunerea polenului.
  • Astmul reprezinta o patologie cu evolutie cronica caracterizata de bronhospasm, wheezing (respiratie suieratoare) si tuse neproductiva persistenta.
  • Fumatul activ si pasiv determina iritatia si inflamatia mucoasei respiratorii prin intermediul substantelor toxice inhalate, favorizand aparitia tusei seci.
  • Anumite tratamente care presupun administrarea de antihipertensive, de tipul inhibitorilor enzimelor de conversie, sau al chimioterapicelor in cadrul terapiilor oncologice.
  • Mediul prea uscat in camera de dormit.
  • Sindrom de hipersensibilitate tusigena - sindrom clinic caracterizat de tuse neproductiva care se datoreaza unui raspuns exacerbat al nervilor senzitivi de la nivelul cailor respiratorii superioare, care apare la iritanti fizici, chimici si termici inofensivi.
  • Mediul poluat - expunerea repetata la noxe in orasele supraaglomerate din anumite zone ale globului poate reprezenta un factor favorizant pentru tusea seaca. Anumite profesii care implica expunerea repetata si indelungata la particule iritante pentru mucoasa respiratorie (vopsitorii, turnatorii, confectii textile, industria miniera si forestiera) reprezinta alta cauza de aparitie a tusei seci.

Tuse seaca – simptom pentru alte afectiuni

Exista si situatii insa, in care tusea seaca reprezinta un simptom intalnit in evolutia anumitor patologii specifice, care necesita investigatii si tratament de specialitate (ORL, cardiologie, gastroenterologie, chirurgie toracica, oncologie sau boli infectioase) reprezentate de:

  • Sinuzite, laringite si bronsite sunt patologii inflamatorii ale mucoasei respiratorii de diferite etiologii ce evolueaza in mod frecvent cu tuse seaca, neproductiva.
  • Vegetatii adenoide (polipi) - mai frecvent intalnite la copii, vegetatiile adenoide reprezinta hipertrofia unor structuri limfoide, cu rol in asigurarea apararii organismului, care declanseaza reflexul de tuse prin „ picatura postnazala” (acumularea de secretii la nivelul peretului posterior nazofaringian stimuleaza terminatiile nervoase declansand aparitia tusei seci).
  • Tumori pulmonare, laringiene sau ale glandei tiroide.
  • Tuberculoza pulmonara.
  • Pneumotorax - colabarea (strangerea) plamanului ca urmare a patrunderii de aer in cavitatea pleurala, spatiu virtual intre pleura si plaman ce asigura aderenta plamanului la peretii cavitatii toracice si il mentine expansionat.
  • Trombembolism pulmonar - complicatie grava a trombozei venoase profunde cu evolutie spontana nefavorabila, care necesita acordarea de ingrijiri medicale cat mai rapid.
  • Fibroza pulmonara idiopatica (de cauza necunoscuta).
  • Infectii candidozice ale tractului respirator superior.
  • Sindromul de reflux gastroesofagian - aceasta patologie asociaza tuse seaca neproductiva in special pe timp nocturn, prin favorizarea efectului iritativ al secretiei gastrice asupra mucoasei respiratorii, dupa adoptarea unei pozitii de decubit (statul pe spate culcat sau pe partea dreapta favorizeaza aparitia tusei seci iritative in cazul pacientilor cu reflux gastroesofagian).
  • Patologii cardiace - insuficienta cardiaca stanga, insuficienta mitrala severa sau hipertrofia atriului stang reprezinta afectiuni cardiace de diferite etiologii care pot determina aparitia tusei neproductive in special pe timpul noptii.

Tratament tuse seaca

Optiunile terapeutice in caz de tuse seaca la adulti variaza in conformitate cu factorii etiologici care ii determina aparitia si poate consta in administrarea de:

  • Bronhodilatatoare, anticolinergice si antiinflamatoare in cazul tusei seci de cauza astmatica
  • Preparate pentru inhibarea reflexului de tuse
  • Antihistaminice in cazul tusei seci care insoteste alergia la polen
  • Antisecretorii gastrice pentru diminuarea tusei seci determinate de refluxul gastroesofagian
  • Medicamente pentru ameliorarea insuficientei cardiace.

Tratamentul medicamentos pentru ameliorarea tusei seci trebuie administrat in conformitate cu recomandarile medicului specialist dupa efectuarea unei anamneze si al unui examen clinic amanuntit al pacientului.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cum calmam tusea seaca la copii?

Ca si in cazul adultilor, tusea la copii beneficiaza de tratament etiologic care se adreseaza cauzei care ii induce aparitia.

  • In functie de recomandarile medicului curant si de cauzele tusei, aceasta poate fi tratata cu antibiotice, antihistaminice sau bronhodilatatoare sub forma inhalatorie.
  • Tratamentul chirurgical pentru indepartarea poliipilor (vegetatiilor adenoide) recomandat de catre medicul ORL-ist, are ca scop diminuarea inflamatiei mucoasei respiratorii si indepartarea sursei de infectie care determina aparitia modificarilor morfo-functionale ale aparatului respirator.
  • Siropurile pentru tuse existente pe piata farmaceutica pot actiona fie prin stimularea eliminarii secretiilor respiratorii (siropuri expectorante in caz de tuse productiva) sau din contra, pot inhiba reflexul de tuse.

Anumite siropuri pot contine antibiotic, avand efect bactericid, in timp ce altele prezinta efect antiinflamator si imunomodulator, fiind indicate in cazul infectiilor virale sezoniere ce evolueaza cu tuse uscata neproductiva.

Siropurile din plante sau cele care contin miere, amelioreaza tusea neproductiva, usurand respiratia copilului. Aceste preparate se administreaza numai la indicatia medicului pediatru in functie de schema de tratament prescrisa de catre acesta.

Suplimentar, tusea uscata la copil poate fi ameliorata si prin:

  • Cresterea aportului oral de lichide
  • Mentinerea unui grad de umiditate corespunzator in camera de dormit a celui mic
  • Utilizarea spray-urilor cu apa de mare sau efectuarea de bai cu aburi pentru fluidificarea si eliminarea facila a secretiilor nazale care se pot acumula in timpul noptii, favorizand aparitia tusei.

Cat timp este normal sa tusim dupa o raceala puternica?

Infectiile respiratorii virale determinate de coronavirus sau influenza virus (agentul etiologic al gripei) pot determina aparitia tusei uscate reziduale (tuse cronica) a carei evolutie se poate extinde pe parcursul mai multor saptamani (3 saptamani - 2 luni) dupa remiterea episodului infectios initial.

Studiile indica faptul ca aproximativ 10-20% din pacientii care au trecut printr-o infectie determinata de coronavirus si pana la 43% din cei care au fost diagnosticati cu gripa prezinta tuse persistenta cauzata de hipersensibilizarea epiteliului respirator. Mecanismele patologice care induc hipersensibilizarea terminatiilor nervoase de la nivelul mucoasei respiratorii in timpul episodului infectios nu au fost inca elucidate pe deplin.

Tuse seaca – masuri de preventie

Principalele masuri aplicate cu succes pentru prevenirea tusei uscate sunt reprezentate de:

  • Evitarea fumatului activ si pasiv
  • Limitarea desfasurarii de activitati in aer liber in perioadele zilei care asociaza concentratia cea mai mare de polen in atmosfera
  • Respectarea schemei de tratament pentru astm
  • Aerisirea regulata a incaperilor locuintei, utilizarea pernelor si saltelelor anti alergice, indepartarea prafului din locuinta
  • Vaccinarea antipneumococica, antigripala
  • Utilizarea de umidificatoare pentru evitarea uscarii excesive a aerului in interiorul camerelor
  • Igienizarea regulata a filtrelor de aer conditionat
  • Schimbarea stilului de viata, adaptarea regimului alimentar si respectarea tratamentului specific bolii de reflux esofagian
  • Limitarea expunerii profesionale la pulberi cu ajutorul echipamentului de protectie
  • Respectarea tratamentului de fond prescris de catre medicul cardiolog pentru prevenirea decompensarii patologiilor cardiace care pot asocia tuse seaca.

 

Referinte:

Data publicării 16.05.2023