Aspirin

Aspirin contine acid acetilsalicilic. Acidul acetilsalicilic este un analgezic (scade durerea) şi antipiretic (scade febra). Aspirin este utilizat pentru tratamentul simptomatic al febrei şi/sau durerii de intensitate uşoara pana la moderata, cum sunt durerea de cap, sindromul gripal, durerea dentara, durerea musculara.

Cuprins

Aspirin

Ce este ASPIRIN şi pentru ce se utilizeaza

ASPIRIN este indicat pentru tratamentul simptomatic al durerilor de cap, dentare, faringiene, menstruale, musculare şi articulare, durerilor de spate şi artritice minore.

Este indicat, de asemenea, pentru tratamentul simptomatic al durerilor şi febrei din guturaiul comun şi gripa.

Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati ASPIRIN

Nu utilizati ASPIRIN:

 • daca sunteti alergic la acidul acetilsalicilic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
 • daca aveti ulcer gastric sau duodenal activ;
 • daca aveti o tendinta crescuta de sangerare (diateza hemoragica);
 • daca aveti insuficienta hepatica sau renala severa;
 • daca ati avut crize de astm bronşic dupa administrarea de salicilati sau de substante cu actiune similara, in special antiinflamatoare nesteroidiene;
 • daca aveti insuficienta cardiaca severa, decompensata;
 • daca folositi concomitent 15 mg de metotrexat sau mai mult, in decursul unei saptamani;
 • daca sunteti in ultimul trimestru de sarcina.

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati ASPIRIN, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:

 • daca sunteti alergic la analgezice, antiinflamatoare sau antireumatice datorita riscului atacurilor de astm bronşic (intoleranta la analgezice/astm indus de analgezice);
 • daca sunteti alergic la polen sau la alti alergeni (manifestata sub forma de reactii cutanate, prurit sau urticarie), aveti rinita alergica sau polipi nazali;
 • daca aveti infectii cronice ale tractului respirator (in special daca sunt insotite de simptome ale alergiei la polen);
 • daca aveti insuficienta cardio-vasculara;
 • daca aveti deficit congenital de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza;
 • daca utilizati anticoagulante, de exemplu derivati cumarinici, heparina (cu exceptia heparinei in doza mica), in acelaşi timp cu acidul acetilsalicilic;
 • daca suferiti de astm bronşic;
 • daca aveti afectiuni cronice sau recurente gastrice sau duodenale;
 • daca aveti tulburari renale grave pre-existente;
 • daca aveti functia hepatica grav afectata.

Medicamentul trebuie administrat la copii şi adolescenti cu boli febrile numai la recomandarea medicului si numai daca alte masuri terapeutice au fost ineficiente, datorita posibilitatii aparitiei sindromului Reye.

ASPIRIN nu trebuie administrat timp indelungat sau in doze mari fara recomandarea medicului.

ASPIRIN impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Efectele medicamentelor sau grupelor de substante mentionate mai jos pot fi afectate de utilizarea concomitenta a ASPIRIN.

ASPIRIN creşte:

 • riscul hemoragic in cazul utilizarii concomitente cu trombolitice sau alte antiagregant plachetare, de exemplu ticlopidina;
 • efectul anticoagulantelor (de exemplu, derivati cumarinici şi heparina);
 • riscul hemoragiilor gastro-intestinale daca se administreaza concomitent cu medicamente care contin corticosteroizi (cu exceptia produselor care se aplica topic sau terapiei cortizonice de substitutie in maladia Addison) sau cu alcoolul;
 • efectul sulfonilureelor şi al medicamentelor care reduc valoarea glucozei sanguine;
 • efectul metotrexatului;
 • concentratiile sanguine ale digoxinei, barbituricelor şi litiului;
 • efectele unui grup specific de analgezice, antiinflamatoare şi antireumatice (analgezice nesteroidiene) şi antireumatice, in general (la doze de 3 g acid acetilsalicilic, echivalent la 6 comprimate pe zi, sau mai mult);
 • efectul anumitor antibiotice (sulfamide şi combinatii sulfonamidice, de exemplu sulfametoxazol, trimetoprim);
 • toxicitatea acidului valproic;
 • efectul triiodotironinei, un medicament pentru tratarea hipotiroidiei;
 • efectul inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS): risc ridicat de hemoragie gastrointestinala superioara din cauza efectului sinergic.

ASPIRIN scade:

 • actiunea anumitor medicamente care cresc volumul de urina eliminat (antagonişti aldosteronici, de exemplu, spironolactona şi canrenona, diuretice de ansa, de exemplu, furosemidul) in cazul unor doze de acid acetilsalicilic de 3 g, echivalent cu 6 comprimate zilnic, sau mai mult;
 • actiunea medicamentelor care scad tensiunea arteriala (la doze de 3 g de acid acetilsalicilic, echivalent cu 6 comprimate zilnic, sau mai mult);
 • actiunea antigutoaselor care favorizeaza excretia acidului uric (probenecid, sulfinpirazona).

De aceea, pacientii nu trebuie sa utilizeze ASPIRIN in asociere cu nici unul dintre medicamentele mentionate mai sus decat daca medicul recomanda acest lucru.

ASPIRIN impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

Deoarece pacientii carora li se administreaza zilnic acid acetilsalicilic prezinta un risc crescut de sangerare gastrointestinala dupa ingestia de alcool etilic, se recomanda evitarea consumului acestuia in timpul tratamentului.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Datorita posibilitatii cresterii riscului de avort spontan si aparitiei malformatiilor cardiace si a gastroschizisului la fat, ASPIRIN nu trebuie utilizat in primul şi al doilea trimestru de sarcina fara recomandarea medicului. ASPIRIN nu trebuie utilizat in ultimele 3 luni de sarcina (ultimul trimestru) datorita unui risc crescut de complicatii pentru mama şi fat in timpul naşterii.

Mici cantitati de acid acetilsalicilic şi de metaboliti ai acestuia se excreta in laptele matern. Utilizarea acidului acetilsalicilic de catre mamele care alapteaza trebuie evitata datorita posibilului risc de aparitie a sindromului Reye la sugar. Deoarece dupa administrare ocazionala la mama nu s-au observat reactii adverse la sugar, intreruperea alaptarii in aceste cazuri nu este necesara. Totuşi, in cazul utilizarii regulate sau a administrarii de doze mari, alaptarea trebuie sa fie intrerupta cat mai curand.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

ASPIRIN nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Cum sa utilizati ASPIRIN

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris in acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti si copii peste 12 ani

Doza recomandata este de 1-2 comprimate ASPIRIN (500-1000 mg acid acetilsalicilic), la nevoie, administrata oral; daca este necesar, administrarea se poate repeta la intervale de 4-8 ore. Doza zilnica maxima este de 8 comprimate ASPIRIN (4 g acid acetilsalicilic).

Acidul acetilsalicilic nu trebuie administrat mai mult de 3-4 zile fara a consulta medicul. ASPIRIN se administreaza dupa mese, cu mult lichid.

Daca utilizati mai mult ASPIRIN decat trebuie

Ametelile şi tiuitul in urechi (tinitusul), in special la copii şi varstnici, pot indica o intoxicatie grava.

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca banuiti un supradozaj cu ASPIRINMedicul va decide ce masuri sunt necesare in functie de gravitatea supradozajului/intoxicatiei.

Daca uitati sa utilizati ASPIRIN

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

ASPIRIN poate determina tulburari gastrointestinale, mici hemoragii (sangerari) gastrointestinale, ocazional reactii alergice (bronhospasm, eruptii cutanate)sau foarte rar scaderea numarului trombocitelor (trombocitopenie).

Administrarea frecventa si prelungita a acidului acetilsalicilic poate provoca hemoragii gastrointestinale. In cazul aparitiei melenei (materii fecale de culoare neagra) anuntati urgent medicul.

In cazuri exceptionale, dupa administrarea timp indelungat a medicamentului, poate sa apara anemie, datorita microhemoragiilor gastrointestinale.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe website-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza ASPIRIN

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine ASPIRIN

 • Substanta activa este acidul acetilsalicilic. Fiecare comprimat contine acid acetilsalicilic 500
 • Celelalte componente sunt: celuloza pulbere, amidon de porumb.

Cum arata ASPIRIN şi continutul ambalajului

ASPIRIN se prezinta sub forma de comprimate albe, rotunde, cu diametrul de 12 mm, inscriptionate cu „Aspirin 0,5“ pe una din fete şi cruce „Bayer“ pe cealalta fata.

ASPIRIN este disponibil in cutii cu 2 sau 10 blistere din PP/Al a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:

BAYER S.R.L.

Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 1A, cladire B, etaj 1 Sector 1, 013681 Bucuresti, Romania

Fabricantul:

BAYER BITTERFELD GmbH

Salegaster Chaussee 1, D-06803 Greppin, Germania

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost revizuit in Iulie, 2019.

 

Denumire comerciala ASPIRIN 500 mg
DCI ACIDUM ACETYLSALICYLICUM
Forma farmaceutica COMPR.
Concentratia 500mg
Cod ATC N02BA01
Actiune terapeutica ALTE ANALGEZICE SI ANTIPIRETICE ACID SALICILIC SI DERIVATI
Prescriptie OTC
Ambalaj Cutie cu 2 blist. PP/Al x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 5 ani
Cod CIM W51367001
Firma / tara producatoare APP BAYER BITTERFELD GMBH - GERMANIA
Firma / tara detinatoare APP BAYER S.R.L. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 10166/2017/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale