RMN

Rezonanta Magnetica Nucleara

RMN - Rezonanta magnetica nucleara

RMN - Rezonanta Magnetica Nucleara, cunoscuta si sub denumirea de IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) reprezinta o tehnica imagistica avansata care nu foloseste radiatii nocive organismului, asa cum sunt razele X folosite in radiologie. Investigatia RMN prezinta marele avantaj de a permite accesul la informatii precise necesare medicului fie pentru a pune un diagnostic, fie pentru a monitoriza evolutia afectiunii in timpul tratamentului patologiilor severe ori care pot degenera.

RMN-ul/ IRM-ul este o investigatie moderna, non-invaziva si nedureroasa pentru pacient. Prin scanarea RMN sunt produse imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului uman, imagini ce faciliteaza obtinerea unor date clinice extrem de precise.

RMN-ul utilizeaza un camp magnetic foarte puternic pentru a putea „vedea” in interiorul corpului. Tehnica IRM nu presupune folosirea de radiatii sau iradiere nociva, pana in prezent nu exista dovezi ca rezonanta magnetica ar putea avea efecte nocive asupra organismului. Pentru mai multe detalii privind contraindicatiile RMN, acceseaza sectiunea Poate exista vreun motiv pentru care sa nu fac RMN/ IRM?

Ai nevoie de o programare la RMN?

Poti suna in call center la 021 9896 sau sa Soliciti o programare online

RMN Spital Medicover Pipera

Centrul de imagistica High Tech din cadrul Spitalului Medicover Pipera, situat in Bucuresti, pe Soseaua Fabricii de Glucoza nr. 11,  a fost dotat cu un echipament performant de ultima generatie, Signa Voyager, produs de catre compania americana GE Healthcare.

RMN-ul performant Signa Voyager:

  • Este prevazut cu tehnologia TDI - Total Digital Imaging, fiind capabil sa furnizeze imagini de o exceptionala calitate, mult superioara aparatelor RMN din generatiile anterioare
  • Are integrat soft dedicat pentru a atenua miscarile pacientului in timpul scanarii, prevenind astfel artefacte de miscare ale pacientului, care afecteaza imaginea si examinarea finala, implicit rezultatele obtinute in urma scanarii
  • Permite scanarea la rezolutie inalta a atomilor de dimensiuni reduse, ceea ce nu era posibil in imagistica clasica
  • Reduce considerabil disconfortul resimtit de catre pacienti in timpul scanarii RMN, echipamentul este silentios, permite respiratie libera in cazul examinarii de abdomen complet de exemplu, multumita tehnologiei Auto Navigator (compatibila cu secventele Turbo LAVA si Turbo LAVA Flex) si are timpi redusi de scanare.

RMN Maternitate Medicover

O alta locatie unde pacientii au acces la investigatii RMN este Maternitatea Medicover din Strada Pechea nr 8. Aici investigatiile sunt realizate cu un sistem MAGNETOM Avanto de la Siemens, ce asigura examinari pentru toate domeniile imagisticii prin rezonanta magnetica:

  • Neurologie
  • Ortopedie
  • Imagistica abdominala si pelvina
  • Pediatrie
  • Oncologie

Indicatii RMN | Tipuri de investigatii

Imagistica de inalta precizie este o conditie esentiala atat in obtinerea unui diagnostic rapid si exact, cat si pentru monitorizarea si evaluarea terapiei in afectiunile severe, asa cum este cazul neoplasmelor. Cele mai frecvente tipuri de RMN sunt:

RMN cerebral (la nivelul capului)

RMN-ului la nivelul etajului cranio-cerebral asigura o diagnosticare precisa si stadializarea bolii. Investigatia RMN cerebral este recomandata de catre medicul specialist pentru:

  • Detectarea precisa si stadializarea exacta a accidentelor vasculare cerebrale
  • Stabilirea tipului de AVC - hemoragic sau ischemic
  • Detectarea patologie infectioase - abcese, parazitoze, infectii virale intracerebrale
  • Detectarea patologiei oncologice - tumori intracerebrale
  • In ceea ce priveste detectarea patologiei vasculare intracraniene (anevrisme, malformatii vasculare), aplicatii speciale pot reconstrui cu acuratete structura arteriala si venoasa intracraniana, fara a fi nevoie de substanta de contrast introdusa pe vena, deci cu maxim de confort pentru pacient.

RMN de abdomen si pelvis

  • Se poate investiga cu succes patologia organelor interne de orice natura - traumatica, infectioasa, tumorala, congenitala, etc, in special la nivelul organelor parenchimatoase (solide) cum ar fi ficatul, pancreasul, splina, rinichii, organele genitale interne atat la barbati, cat si la femei
  • Identifica prezenta unor anomalii, nu doar la nivel de organe abdominale, ci si al tesuturilor
  • Depisteaza hemoragii, malformatii, boli inflamatorii intestinale (BII).

RMN pentru oase, muschi si articulatii

In cazul problemelor musculo-scheletice (ortopedie), prin intermediul sistemului de rezonanta magnetica se pot reproduce cu acuratete imagini, clare, detaliate.

  • Rezonanta magnetica este valoroasa in diagnosticarea cu precizie a patologiei sportive -  intinderi/rupturi musculare sau ligamentare, entorse, luxatii, fracturi
  • In patologia degenerativa (osteoartrita) unde poate stabili cu exactitate gradul de afectare a cartilajului sau gradul de extensie al unor leziuni precum necroza aseptica de cap femural
    In patologia infectioasa sau oncologica unde ofera detalii inestimabile in ceea ce priveste extensia loco-regionala a fenomenelor amintite.

RMN la coloana vertebrala

  • Permite depistarea precoce a afectiunilor acesteia - patologie discala degenerativa – hernii de disc, malformatii, boli ale cordonului medular
  • De asemenea ofera informatii asupra maduvei osoase vertebrale, locul detectie al unor boli sistemice precum limfoamele sau alte afectiuni sangvine.

RMN-ul permite completarea informatiile privind structura organelor interne cu informatii de valoare privind functia anumitor organe sau tesuturi, si astfel devine o unealta neegalata in detectarea precoce in oncologie si nu numai, alterarea functiei unui organ/tesut precedand de obicei modificarile structurale.

Intrebari frecvente despre RMN

Ce este investigatia prin rezonanta magnetica?

Este o tehnica imagistica avansata care utilizeaza un camp magnetic foarte puternic, unde radio si un computer pentru putea „vedea” si reproduce in format digital structuri, tesuturi din interiorul corpului. Aceasta modalitate de investigatie, complet neinvaziva, furnizeaza medicului informatii pretioase despre functionarea organelor si a sistemelor corpului.

Trebuie sa fac anumite pregatiri inainte de examinarea RMN/ IRM?

De obicei, nu. Chiar daca poti manca si bea lichide in mod normal, ar fi totusi bine sa nu o mai faci cu aproximativ 2-3 ore inainte de examinare. Pentru confortul tau este indicat sa mergi la toaleta inainte de a intra in sala de examinare. Pentru examinarea la cap (RMN cerebral), este recomandat ca femeile sa fie demachiate.

In cazul unui RMN in zona abdominala si pelvis, se recomandă evitarea consumului de alimente cu 4 - 6 ore inainte de investigatie

Ce documente trebuie sa aduc cu mine in ziua examinarii RMN/ IRM?

  • Documentul de identitate
  • Trimiterea/ recomandarea de la medicul specialist
  • Lista de medicamente administrate daca este cazul
  • Dosarul cu examinarile anterioare daca este cazul (RMN/IRM, inclusiv ecografii, radiografii, CT-uri)
  • Analize de sange (uree si creatinina) valabile - nu mai vechi de 15 de zile.

Ce se intampla imediat inainte de examinarea RMN?

La sosire, ti se vor pune mai multe intrebari, cele mai importante fiind cele privitoare la existenta sau nu a unui stimulator cardiac (pacemaker), a valvelor cardiace sau a altor tipuri de instrumente medicale ce contin fier in interiorul corpului, mai ales la nivelul ochilor sau in interiorul capului.

Pentru a obtine imagini de buna calitate, vei fi rugat sa te dezbraci de tot ceea ce contine agrafe, nasturi, fermoare, curele cu catarama. Vei fi rugat sa lasi in cabina de schimb, care se va incuia, bijuteriile, portmoneul, ceasul, cheile, cartile de credit cu banda magnetica, precum si telefonul mobil.

Cum se desfasoara examinarea RMN?

  • Vei intra in sala, care se va inchide in timp ce se desfasoara examinarea. Vei fi rugat sa te intinzi pe o suprafata mobila, care se deplaseaza in interiorul si in afara unui fel de tunel (ce reprezinta magnetul care va realiza investigatia). In cele mai multe cazuri vei sta culcat pe spate, exista situatii particulare in care vei fi rugat sa stai in alta pozitie.
  • Un dispozitiv denumit „antena” va fi pozitionat in jurul regiunii care va fi examinata. Acesta va permite realizarea unor imagini deosebit de clare in regiunea respectiva.
  • In momentul in care esti in pozitia necesara, masa de examinare va „aluneca" in spatiul din interiorul magnetului. In functie de regiunea examinata este posibil sa ramai pozitionat cu capul in afara magnetului, dar trebuie sa stii ca de obicei, regiunea de examinat va sta in mijlocul magnetului.
  • Asistenta va parasi camera de examinare, insa va fi in contact vizual si auditiv cu tine, prin intermediul unui sistem de tip interfon si a unei camere de supraveghere.
  • In timpul examinarii vei fi singur in sala de examinare, iar comunicarea cu personalul medical se va face prin intermediul unui microfon
  •  Echipa medicala este foarte aproape de tine, in spatele unui geam special, te vor vedea si te vor auzi pe parcursul intregului examen. Pentru a chema echipa medicala sau pentru a ne spune ceva, ai la dispozitie o sonerie pe care o vei tine in mana.  Examenul poate fi intrerupt in orice moment daca este cazul.

Ce trebuie sa fac in timpul investigatiei RMN/ IRM?

Vei ramane in sala de examinare intre 30 si 60 de minute. Examinarea este alcatuita din serii de secvente, care dureaza fiecare intre 1 si 6 minute, cu mici pauze intre ele. Timpul de scanare depinde si de zona investigata, spre exemplu, un RMN cranio-cerebral cu substanta de contrast dureaza 30 de minute.

Cooperarea este foarte importanta: trebuie sa ramai perfect nemiscat. Relaxeaza-te si incearca sa ramai cat mai nemiscat cu putinta. Orice miscare in timpul examinarii duce la scaderea importanta a calitatii imaginii, care pot deveni neinterpretabile.

In anumite cazuri, iti vom comunica prin microfon sa iti tii respiratia pentru cateva secunde. Daca este vorba de o examinare a capului este recomandat sa tii ochii inchisi si sa limitezi la minimum miscarea globilor oculari.

Voi simti ceva in timpul examinarii RMN/ IRM?

In timpul examinarii vei auzi zgomote ritmice, destul de puternice, produse de aparat in timpul functionarii. Pentru a diminua disconfortul creat de aceste zgomote, vei avea casti antifonice si, optional, poti asculta muzica.

Examinarea IRM este lipsita de durere si destul de confortabila. Cerinta principala este ca pacientul sa ramana nemiscat.

In anumite cazuri, poate fi nevoie de o injectie cu substanta de contrast, pentru o mai buna vizualizare a ariilor de interes. Injectia se va face intravenos, la nivelul plicii cotului.

Cum stiu daca am nevoie de substanta de contrast?

In multe cazuri examinarea IRM se poate realiza fara substanta de contrast.

In functie de patologia ta, in anumite situatii se poate ca medicul radiolog sa aiba nevoie de substanta de contrast pentru a vizualiza cu detalii superioare un anumit aspect.  Decizia injectarii substantei de contrast apartine medicului radiolog - imagist, care hotaraste acest lucru dupa vizualizarea imaginilor preliminare, efectuate fara contrast.

Injectia pentru rezonanta magnetica: care sunt riscurile utilizarii substantei de contrast?

  • Substanta de contrast cel mai des utilizata este pe baza de Gadoliniu. Acest produs este de obicei bine tolerat
  • Sunt posibile reactii alergice banale precum urticaria. Reactii alergice grave sunt cu totul exceptionale
  • Injectarea intravenoasa poate provoca in cazuri rare un mic hematom la locul intepaturii, care va disparea treptat in cateva zile
  • In timpul injectarii, sub efectul presiunii, se poate produce un reflux al substantei de contrast sub piele
  • Daca simti durere puternica la locul injectarii, te rugam sa o semnalezi imediat. Aceste complicatii sunt rare si pot necesita un tratament local in mod exceptional.

Ce se intampla dupa examinarea RMN/ IRM?

In majoritatea cazurilor nu vei simti nimic particular. Nu ezita, insa, sa contactezi echipa medicala pentru orice ti se pare anormal.

Cand pot intra in posesia rezultatului examinarii RMN/ IRM efectuate?

Un prim comentariu va putea fi oferit imediat dupa examinare, si nu va putea fi decat un raspuns preliminar, general. Raportul final, detaliat, asupra investigatiei necesita o analiza complexa pe un computer specializat, compararea cu eventualele examinari anterioare si va fi redactat de catre medicul specialist radiolog incepand cu ziua urmatoare examinarii.

Poate exista vreun motiv pentru care sa nu fac RMN/ IRM?

Exista cateva situatii in care examinarea IRM este contraindicata. Acestea sunt:

  • Daca ai un stimulator cardiac (pace maker)
  • Daca ai proteze valvulare cardiace (metalice)
  • Daca ai implantat un stimulator neuronal
  • Daca ai clipsuri/stenturi/spirale intravasculare metalice cu componenta feroasa la nivel intracranian.
  • Daca ai fragmente metalice (schije, aschii) la nivelul capului in special ochi sau orbita

 

Nu sunt sigur despre tipul de implant pe care il am in corp. Ce sa fac?

Orice fel de implant metalic in corpul tau, materiale chirurgicale sau nu, tatuaje sau sterilet (orice dispozitiv contraceptiv intrauterin) trebuie raportate medicului radiolog pentru a decide posibilitatea sau nu a efecturarii investigatiei.

De ce este nevoie sa ma demachiez?

Unele produse cosmetice contin diferite pudre metalice care pot interfera cu imaginea, producand artefacte si alterand calitatea imaginii, de aceea pentru examinarea regiunii capului este bine sa te demachiezi.

Dispozitive medicale care pot interfera cu examinarea RMN/IRM

  • Stimulator cardiac (pacemakerul) - campul magnetic al instalatiei va afecta sever functionarea acestuia, cu riscuri severe asupra starii tale, inclusiv deces. Daca ai un astfel de dispozitiv, anuleaza programarea la examinarea IRM si vorbeste cu medicul curant sau radiolog pentru INVESTIGATII alternative.
  • Firele metalice de sutura sternala dupa operatiile pe cord deschis sunt in general compatibile, dar este nevoie a se verifica specificatiile.
  • Riscul unor fragmente metalice in ochi/orbita - daca ai avut vreodata schije sau fragmente metalice in ochi sau in orbita, chiar daca s-a intamplat cu foarte mult timp in urma, te rugam sa anunti acest lucru. Chiar daca acestea au fost extrase sau au iesit singure, exista riscul unor fragmente nedetectate, care se pot deplasa pe timpul investigatiei si te pot rani grav. Singura modalitate de a fi siguri ca eventualele fragmente metalice au disparut complet, este o radiografie de craniu.
  • Clipsurile anevrismale (dispozitive utilizate in neurochirurgie) - in functie de compozitia lor, pot sa fie incompatibile cu examinarea prin rezonanta magnetica. De aceea, daca ai suferit vreodata o astfel de interventie, este absolut necesar sa prezinti datele tehnice ale dispozitivelor implantate pentru a verifica compatibilitatea lor.
  • Valvele cardiace mecanice – desi exista modele compatibile cu rezontanta magnetica, examinare IRM trebuie facuta in dupa verificarea compatibilitatii acestora. De asemenea, este important de stiut prezenta sau nu a stimulatorului cardiac asociat, care este o contraindicatie absoluta a investigatiei.
  • Fire implantate, stimulatoare si bateriile aferente diferitelor sisteme medicale implantabile in corp sunt o contraindicatie absoluta a examinarii si pot produce vatamari grave sau chiar deces in timpul examinarii.
  • Stenturi intravasculare - sunt de metal, de obicei compatibil cu rezonanta magnetica (in functie de model) si pot fi acoperite cu diferite substante medicamentoase, mai ales cele de la nivelul inimii. Ele se introduc in corp prin manevre interventionale, pe calea marilor vase ale membrelor.
  • Filtrele de vena cava tip umbrela – unele pot fi compatibile cu IRM-ul, dar trebuie verificat fiecare model in parte.
  • Aparatele auditive trebuie scoase in timpul examinarii.
  • Materiale de osteosinteza utilizate in ortopedie (placi, tije, suruburi) pot fi compatibile cu rezonanta magnetica, insa este necesar sa furnizezi datele tehnice ale acestora pentru verificare (de la ortopedul tau)
  • Proteze articulare (sold, genunchi) - pot fi de obicei scanate in functie de caracteristicile tehnice, insa examinare regiunii respective este suboptimala si necesita o colaborare directa cu medicul ortoped trimitator, precum si consultarea compatibilitatii pentru fiecare model in parte.
  • Implanturi -daca ai suferit operatii la nivelul ochilor sau urechilor este important sa anunti radiologul, pentru ca desi majoritatea sunt inofensive, unele implanturi pot sa nu fie compatibile.
  • Lentile de contact - pot fi utilizate fara probleme, atat timp ca poti sta cu ochii inchisi, fara sa te deranjeze.
  • Lucrarile dentare (plombe, proteze, implanturi dentare) - sunt in general compatibile cu rezonanta magnetica, dar pot cauza artefacte in imagine (lipsa de informatie, distorsiuni), in zonele de apropiere. Daca insa totusi ai lucrari dentare extensive si permanente, discuta cu medicul radiolog acest lucru.
  • Catetere venoase centrale- sunt in general compatibile, dar totusi este nevoie de datele tehnice ale acestora, obtinute de la medicul curant.
  • Plase utilizate in operatiile de hernie - sunt compatibile cu examinarea, chiar daca sunt metalice.
  • Dispozitive uterine implantabile - sunt de obicei compatibile cu examinare, dar pot crea artefacte locale.
  • Implant de cristalin (in urma unei operatii de cataracta) - este compatibil cu rezonanta magnetica
  • Plasturi cu substante medicamentoase (nitroglicerina, anticonceptionale, nicotina) trebuie scoase inaintea examinarii (contin un mic fir metalic ce poate cauza probleme in timpul examinarii).

RMN in sarcina

Sarcina nu reprezinta o contraindicatie a examinarii prin rezonanta magnetica, in prezent nefiind cunoscute efecte adverse asupra fatului. Totusi, din motive de precautie, examinarea in primul trimestru al sarcinii ar trebui evitata.

Examinarea femeii care alapteaza poate fi efectuata fara probleme, fara contrast. Daca este nevoie de substanta de contrast, va necesara intreruperea alaptarii pentru 48 de ore.

 

Ai nevoie de o programare la RMN?

Poti suna in call center la 021 9896 sau sa Soliciti o programare online

Preturi RMN Spital Medicover Pipera si Maternitate Medicover

Serviciu Pret
ANGIOGRAFIE arteriala  RMN CEREBRAL NATIV 1023
ANGIOGRAFIE RMN - 1 SEGMENT (CRANIU, ABDOMEN, PELVIS ETC - CU SUBSTANTA DE CONTRAST INCLUSA 1840
ANGIOGRAFIE RMN ABDOMINO-PELVIN (CU SUBSTANTA DE CONTRAST INCLUSA) 2398
ANGIOGRAFIE RMN AORTA TORACO-ABDOMINALA (CU SUBSTANTA DE CONTRAST INCLUSA) 1716
ANGIOGRAFIE RMN EXTREMITATI inferioare/MEMBRU (CU SUBSTANTA DE CONTRAST INCLUSA) 1730
ANGIOGRAFIE RMN EXTREMITATI NATIV 1236
ANGIOGRAFIE RMN GAT NATIV 1023
ANGIOGRAFIE RMN TORACE (CU SUBSTANTA DE CONTRAST INCLUSA) 2094
ANGIOGRAFIE RMN WHOLE BODY (CU SUBSTANTA DE CONTRAST INCLUSA) 3319
ANGIOGRAFIE venoasa RMN CEREBRAL NATIV 1023
ARTRO RM 1154
CD RMN 81
Completare investigatie RMN cu substanta de contrast 549
Entero RM 1202
Film RMN 110
Imagistica RMN - second opinion 425
INJECTOMAT RMN 122
Interpretare RMN 329
Program Paraclinic RMN CAS 0
RMN 2 REGIUNI COLOANA VERTEBRALA NATIV 1470
RMN 3 REGIUNI COLOANA VERTEBRALA NATIV (CERVICALA+DORSALA+LOMBARA) 2101
RMN ABDOMEN + PELVIS + COLANGIOGRAFIE 1703
RMN ABDOMEN INFERIOR (PELVIS) NATIV 1070
RMN ABDOMEN SUPERIOR NATIV 1154
RMN ABDOMEN+PELVIS NATIV 1627
RMN ANTEBRAT 947
RMN ANTEPICIOR 1085
RMN APARAT URINAR CU SECVENTA UROGRAFICA 996
RMN ARTICULATIE COT 1085
RMN ARTICULATIE COXO-FEMURALA 996
RMN ARTICULATIE GENUNCHI - BILATERAL 1822
RMN ARTICULATIE GENUNCHI - UNILATERAL 1139
RMN ARTICULATIE GLEZNA - BILATERAL 1736
RMN ARTICULATIE GLEZNA - UNILATERAL 1085
RMN ARTICULATIE MANA - BILATERAL 1736
RMN ARTICULATIE MANA - UNILATERAL 1085
RMN ARTICULATIE UMAR - BILATERAL 1736
RMN ARTICULATIE UMAR - UNILATERAL 1085
RMN ARTICULATII SACROILIACE 837
RMN ARTICULATII TEMPORO-MANDIBULARE 1085
RMN BAZIN OSOS NATIV 1023
RMN BRAT 947
RMN CAP +  SPECTROSCOPIE NATIV 1023
RMN CAP + REGIUNE CERVICALA NATIV 1538
RMN CEREBRAL NATIV 932
RMN COAPSA 947
RMN COLANGIOGRAFIE NATIV 1373
RMN COLOANA CERVICALA NATIV 932
RMN COLOANA LOMBARA NATIV 1015
RMN COLOANA LOMBARA SI ARTICULATII SACROILIACE NATIV 1538
RMN COLOANA TORACALA NATIV 932
RMN DE MEDIASTIN 996
RMN GAMBA 947
RMN HIPOFIZA NATIV 1037
RMN masuratori articulatie - secventa suplimentara 356
RMN NERVI CRANIENI 199
RMN ORBITE NATIV 996
RMN perete toracic 947
RMN Plex Brahial 1085
RMN Plex Brahial cu substanta de contrast 1632
RMN PROSTATA (MULTIPARAMETRIC) CU SUBSTANTA DE CONTRAST 2349
RMN protocol endometrioza 2376
RMN REGIUNE GAT NATIV 1010
RMN SAN (CU SUBSTANTA DE CONTRAST INCLUSA) 1675
RMN SAN NATIV- BILATERAL 1085
RMN SECVENTA ANGIO NATIV CEREBRAL 171
RMN SECVENTA COLANGIOGRAFIE NATIVA 199
RMN SINUSURI/MASIV FACIAL NATIV 1037
RMN URECHE INTERNA/STANCA TEMPORALA NATIV 1037
SUBSTANTA CONTRAST RMN >7.5 ml 645
SUBSTANTA DE CONTRAST SPECIFICA- PRIMOVIST 1551

Pentru RMN decontat prin CASMB consultati pagina Servicii CASMB - Imagistica