ACTH

ACTH

Cuprins

Ce reprezinta ACTH-ul

Hormonul adrenocorticotrop (corticotropina sau corticostimulina) este produs la nivel hipofizar si prezinta ca rol principal reglarea secretiei hormonale corticosuprarenale. Functiile secundare ale ACTH se datoreaza actiunii exercitate de catre glucocorticoizi asupra metabolismelor lipidic, glucidic si proteic.

Reglarea secretiei de adrenocorticotrophormon este realizata de catre nivelurile serice circulante ale glucocorticoizilor in special ale cortizolului (ACTH ul creste la niveluri scazute de cortizol seric si scade in prezenta valorilor crescute ale cortizolemiei).

Cand este indicata determinarea valorilor hormonului adrenocorticotrop

Determinarea ACTH este indicata in scopul:

  • Stabilirii diagnosticului diferential al sindromului Cushing (productie excesiva de ACTH);
  • Evidentierii secretiei ectopice de ACTH in situatiile de carcinom pulmonar cu celule mici, insule celulare pancreatice tumorale, carcinom medular tiroidian;
  • Boala Addison;
  • Hipopituitarismul si tumorile hipofizare producatoare de ACTH.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Determinarea ACTH-ului seric necesita recoltarea de sange prin punctie venoasa periferica a jeun (pe nemancate). Este important de retinut faptul ca in timpul recoltarii trebuie evitati factorii de stres deoarece acestia pot induce o crestere a valorilor ACTH-ului plasmatic. Investigarea completa a ACTH-ului seric trebuie sa includa 2 determinari consecutive ale compusului din probe recoltate intre orele 6-10 si 21-24 datorita existentei unei variatii plasmatice diurne ale compusului.

Valorile normale ale ACTH-ului

Valorile biologice de referinta pentru adrenocorticotrophormon sunt cuprinse in urmatorul interval: 7.2-63.3pg/mL si sunt specifice intervalului de recoltare cuprins intre 7-10 dimineata.

Valorile crescute ale ACTH sunt specifice conditiilor asociate cu productie hormonala excedentara reprezentate de catre boala Cushing, secretia ectopica de ACTH si afectiunile tumorale ale glandelor suprarenale. Identificarea unui nivel scazut pentru ACTH este specifica bolii Addison (distructia tumorala a glandelor suprarenale) si insuficientei glandelor suprarenale de cauza hipofizara (hipopituitarism).

Afla mai multe: