AMH

Cuprins

AMH

Ce reprezinta AMH-ul?

Hormonul anti mullerian sau substanta care impiedica formarea ductelor mulleriene este produsa in perioada de viata embrionara de catre celulele Sertoli testiculare, avand rol de de inhibitie asupra dezvoltarii tractului reproducator feminin in favoarea celui masculin.

In cazul sexului feminin, AMH lipseste in perioada embrionara a dezvoltarii, sinteza hormonului fiind initiata la pubertate la nivelul foliculilor de crestere ovarieni de tip primar si secundar potential fertili (rezerva foliculara ovariana).

Cand este indicata determinarea valorilor AMH?

Hormonul anti Mullerian este implicat in selectia foliculilor primordiali si raspunsul foliculilor ovarieni de crestere la stimularea exercitata de FSH (foliculo stimulant hormone). Procesul de selectie al foliculilor ovarieni este realizat prin actiunea inhibitorie a AMH asupra sensibilitatii acestora la concentratia FSH, o data cu inaintarea in varsta, inregistrandu-se o scadere fiziologica a hormonului antimullerian direct proportionala cu rezerva functionala ovariana.

Aceste caracteristici ale hormonului il fac util pentru monitorizarea fertilitatii la persoanele de sex feminin prin capacitatea de a determina insuficienta ovariana prematura si statusul de menopauza. Obtinerea unor valori serice crescute ale AMH-ului este specifica excesului de foliculi antrali si contribuie la stabilirea diagnosticului de sindrom al ovarelor polichistice in cazul pacientelor cu simptomatologie clinica sugestiva a bolii.

Cuantificarea concentratiilor AMH seric este utilizata si pentru monitorizarea pacientelor aflate sub tratamente de stimulare ovariana in cazul carora obtinerea unor valori hormonale scazute poate evita includerea inutila in programe de fertilizare in vitro in urma carora sansele de obtinere ale unei sarcini viabile sunt scazute. Pe de alta parte, identificarea unei rezerve functionale ovariene favorabile proceselor de fertilizare in vitro sunt utile persoanelor de sex feminin care in mod normal ar fi fost excluse din aceste programe pe baza varstei inaintate.

Nivelurile serice ale AMH sunt direct proportionale cu numarul foliculilor antrali existenti inaintea tratamentelor hormonale de stimulare si cu numarul ovocitelor viabile care se pot recolta dupa terapia de stimulare.

Impreuna cu inhibina A si B, estradiol si CA125, AMH poate fi utilizat si pentru diagnosticul si monitorizarea pacientelor cu tumori ale granuloasei ovariene. La persoanele de sex masculin, determinarea concentratiilor hormonului anti mullerian este utila pentru stabilirea diagnosticului diferential intre criptorhidismul congenital si ambiguitatea genitala dar si pentru evaluarea functiei testiculare la copiii de sex masculin.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea valorilor serice ale hormonului anti mullerian presupune recoltarea de sange venos periferic si nu necesita o pregatire prealabila speciala a pacientului.

Care sunt valorile normale pentru AMH?

Valorile intervalului biologic de referinta pentru AMH variaza in functie de varsta si sexul pacientului dupa cum urmeaza:

Sexul masculin: 1.43-11.6 ng/mL;

Sexul feminin:

Varsta

Valoare ng/mL

20-24 ani

1.66-9.49

25-29 ani

1.18-9.16

30-34 ani

0.672-7.55

35-39 ani

0.777-5.29

40-44 ani

0.097-2.96

45-50 ani

0.046-2.06

Copii de sex feminin:

  • Fetite 0-6 ani: 0.53-7.78 ng/mL;
  • Fetite 7-19 ani: 1.05-12.86 ng/ml;
  • Baieti 0-6 ani: 32.77-262.69 ng/mL;
  • Baieti 7-10 ani: 45.26-191.34 ng/mL.

In cazul persoanelor de sex feminin aflate la menopauza si al celor cu insuficienta ovariana prematura, AMH ul prezinta valori scazute, uneori sub limita de detectie a analizorului. Tumorile granuloasei ovariene determina sinteza crescuta a hormonului anti mullerian, in aceste situatii fiind utila determinarea seriata a markerului hormonal pentru monitorizarea raspunsului terapeutic si al progresiei/recurentei bolii.

Copii cu ambiguitate sexuala care prezinta valori crescute ale AMH sugereaza apartenenta la sexul masculin in timp ce nivelurile nedectabile la cel feminin. In cazul criptorhidiei (absenta testiculului la nivel scrotal) valorile AMH se incadreaza in intervalul biologic de referinta in timp ce anorhia sau prezenta unei gonade nefunctionale cu localizare anormala determina absenta hormonului la nivel seric.

Afla mai multe: