Anticorpi anti hepatita E (HEV)

Cuprins

Anticorpi anti hepatita E

Ce reprezinta anticorpii anti hepatita E

Hepatita virala E este cauzata de un virus ARN a carui transmitere se face prin ingestia apei si alimentelor contaminate (contaminare fecal-orala) si prezinta simptomatologie similara hepatitei virale A. In mod frecvent, hepatita E apare la persoanele care traiesc in conditii de precare de mediu (igiena deficitara a mainilor determina transmiterea fecal orala, lipsa apei potabile) si poate afecta toate categoriile de varsta, cazurile severe fiind de obicei intalnite la adultii tineri si cei de varsta de mijlocie.

 Gravidele infectate in perioada ultimului trimestru de sarcina prezinta risc de mortalitate crescut -aproximativ 20% datorita statusului imunitar deficitar specific perioadei de sarcina care permite evolutia fulminanta a bolii si predispune la aparitia riscurilor asociate hepatitei E.

Dupa o perioada de incubatie care poate dura intre 15 si 60 de zile, bolnavii prezinta semne si simptome de hepatita E, urmate de aparitia initial a anticorpilor de tip IgM iar in termen de cateva zile ai celor de tip IgG. Anticorpii de tip IgG pot fi persista în ser pana la o perioada de cativa ani de la infectia primara, urmarirea lor in dinamica fiind utilizata pentru izolarea hepatitelor cronice si a persoanelor cu status de purtator activ al virusului hepatitei E.

Cand este recomandata determinarea anticorpilor anti hepatita E (HEV)

Determinarea de anticorpi IgM și IgG anti HEV este utilizata in scopul diagnosticarii infectiei acute virale si monitorizarii pacientilor post infectie acuta.

Ce trebuie sa stiu inainte de efectuarea analizei

Izolarea anticorpilor HEV se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun (pe nemancate).

Care sunt rezultatele obtinute in urma testului

Metoda Western Blot pentru detectarea anticorpilor HEV utilizeaza antigene recombinate purificate si permite identificarea a 4 genotipuri virale fiind utilizata cu succes atat pentru stabilirea diagnosticului de infectie acuta cat si ca screening. Investigatia utilizeaza stripuri speciale care dupa colorare permit observarea de benzi distincte, in functie de antigenele individuale recombinate. Intensitatea benzilor este analizata de catre un software care acorda un punctaj specific pentru fiecare banda a stripului in functie de intensitatea culorii acesteia, dupa cum urmeaza:

Suma punctelor IgM

Suma punctelor IgG

Rezultat obtinut pentru

<5

<3

Negativ

5

3

Echivoc

>5

>3

Pozitiv

Obtinerea unui rezultat pozitiv pentru anticorpii HEV de tip IgM confirma diagnosticul de infectie recenta pe parcursul ultimelor 6 luni, iar ai celor de tip IgG poate semnifica prezenta unui istoric de boala in antecedent sau infectie acuta in faza de convalescenta.

Interpretarea rezultatelor analizelor cu valoare echivoca se va face de catre medicul curant dupa integrarea acestora in contextul clinic al pacientului.

Obtinerea unui rezultat negativ ai anticorpilor HEV de tip IgM in prezenta simptomelor clinice sugestive nu exclude o infectie recenta, deoarece anticorpii generati in cadrul răspunsului imun apar de obicei la 6-7 saptamani de la contactul infectant. In aceasta situatie, este preferata detectarea ARN ului viral in ser prin tehnici de biologie moleculară (viremia) sau in materiile fecale pentru confirmarea diagnosticului de hepatita E.

Afla mai multe: