Anticorpi anti proteine citrulinate

Cuprins

Anticorpi anti proteine citrulinate

Ce reprezinta anticorpii anti proteine citrulinate?

Citrulinarea reprezinta o reactie enzimatica fiziologica produsa la nivelul celulelor moarte ale organismului uman care presupune implicarea unei enzime denumite peptidil arginin deiminaza PAD. Proteinele citrulinate pot fi izolate la nivelul stratului keratinos al tegumentului si la nivel cerebral si apar in secundar proceselor de apoptoza celulara (moarte celulara programata) desfasurate la acest nivel.

Citrulinarea peptidelor la nivelul sinovialei a fost descrisa in evolutia poliartritei reumatoide (boala autoimuna sistemica) dar si in alte boli infectioase care genereaza formarea de anticorpi fata de peptidele citrulinate. In cazul pacientilor cu artrita reumatoida pot fi decelati anticorpi indreptati impotriva mai multor tipuri de proteine citrulinate reprezentate de fibrina citrulinata, vimentina citrulinata, alfa enolaza citrulinata si colagenul de tip II citrulinat.

Anticorpii anti proteine citrulinate apar precoce in afectiunile care asociaza prezenta numitor alele HLA (complexul major de histocompatibilitate sau antigenele leucocitare umane) de clasa II, fiind produsi local, la nivel sinovial. Anticorpii anti CCP interactioneaza cu antigenele citrulinate si formeaza complexe imune specifice care determina aparitia inflamatiei la nivel sinoviei articulare.

Cand este recomandata determinarea anticorpilor anti CCP?

Principalele recomandari pentru determinarea anticorpilor anti proteine citrulinate ACPA sunt reprezentate de:

  • Diagnosticarea artritei reumatoide in stadiile initiale de evolutie;
  • Alaturi de anticorpii anti vimentina citrulinata mutanta ACPA sunt utili în monitorizarea evolutiei si raspunsului terapeutic al pacientilor cu poliartrita reumatoida la tratamentul cu infliximab;
  • Realizarea diagnosticului diferential al artritelor inflamatorii: diferentierea artritei reumatoide de artrita asociata hepatitei C, polimialgia reumatica sau artropatia indusa de infectia cu parvovirusuri;
  • Stabilirea diagnosticului diferential intre artrita reumatoida si LES (lupus eritematos sistemic);
  • Confirmarea diagnosticului de artrita reumatoida in absenta decelarii factorului reumatoid;
  • Monitorizarea evolutiei bolii (titrurile mari de anticorpi anti CCP semnifica prezenta bolii de tip eroziv);
  • Stabilirea strategiiilor terapuetice pentru pacientii cu artrita reumatoida.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea titrului anticorpilor anti CCP presupune recoltarea de sange venos prin punctie venoasa periferica a jeun sau postprandial.

Care sunt valorile anticorpilor anti CCP?

Valorile de referinta pentru ACPA si interpretarea acestora se face dupa cum urmeaza:

  • < 7 U/mL negativa;
  • 7-10 U/mL echivoc;
  • >10 U/mL pozitiv.

Afla mai multe: