APTT

Cuprins

APTT

Ce reprezinta timpul de tromboplastina partial activat APTT?

APTT este un test care evalueaza coagularea la nivelul caii intrinseci care cuprinde urmatorii factori: prekalicreina, kininogenul, factorii XII, XI, IX si VIII si al celei comune care implica factorii X, V, II si I.

Principiul pe care se bazeaza testul APTT constă în recrerea conditiilor fiziologice de coagulare in laborator, prin incubarea plasmei pacientului cu o tromboplastina partiala, un activator de suprafata si clorura de calciu, cu masurarea in secunde al intervalului de timp scurs pana la formarea cheagului de fibrina.

Deficienta sau inhibitia factorilor de coagulare implicati in generarea fibrinei pe calea intrinseca a coagularii determina prelungirea APTT fara afectarea timpului de protrombina, in timp ce factorii specifici caii comune ai cascadei coagularii determina prelungirea atat a APTT ului cat si a PT.

Cand este indicata determinarea APTT-ului?

Principalele situatii in care se recomanda determinarea timpului de tromboplastina partial activat sunt reprezentate de catre:

  • Identificarea deficitului congenital ai factorilor de coagulare implicati, diagnosticarea hemofiliei si a bolii von Willebrand;
  • Monitorizarea tratamentului cu heparina nefractionata si inhibitori trombinici;
  • Confirmarea prezentei factorilor de inhibitie ai coagularii (anticoagulant lupic);
  • Evaluarea preoperatorie a riscului hemoragic.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea timpului de tromboplastina partial activata presupune recoltarea unei probe de sange prin punctie venoasa periferica a jeun.

Care sunt valorile normale ale APTT-ului?

Valorile normale ale timpului de tromboplastina partial activata se situeaza sub 40 de secunde. Intervalul terapeutic al APTT ului in cursul tratamentului cu heparina este de 1.5-2.5 ori fata de valoarea de control. Variatii fiziologice ale APTT sunt reprezentate de cresterile acestuia pana la valori de 55 secunde la sugarii cu varsta mai mica de 6 luni in timp ce varstnicii pot prezenta intervale usor scurtate ale parametrului.

Important de retinut este faptul ca heparina administrata intravenos prezinta efect anticoagulant imediat si prezinta un timp de injumatatire de aproximativ 3 ore, astfel ca probele biologice utilizate pentru determinarea APTT ului se recolteaza la 3 ore dupa administrarea anticoagulantului sau cu o ora inaintea tratamentului.

Valoarea critica a APTT ului care asociaza risc crescut de hemoragie spontana este >70 secunde.

Interpretarea rezultatelor obtinute in cazul determinarii timpului de tromboplastina partial activata se face dupa cum urmeaza:

  1. Prelungirea APTT sugerează deficitul congenital ale factorilor implicati in calea intrinseca a cascadei coagularii inclusiv hemofiliile de tip A si B si boala von Willebrand; tratament cu heparina nefractionata si inhibitori trombinici, streptokinaza, urokinaza, anticoagulante orale; deficit al viataminei K, malnutritie, afectiuni hepatice, coagulare intravasculara diseminata, prezenta de anticoagulanti circulanti specifici de factor sau nespecifici;
  2. Scurtarea APTT poate fi asociata situatiilor care presupun existenta unor cantitati crescute ale unui singur factor, (cel mai frecvent implicat fiind factorul VIII), neoplasme diseminate, hemoragii acute, coagularii intravasculare diseminate in stadiu incipient.

Valorile prelungite ale timpului de tromboplastina partial activata sunt in general asociate bolilor hemoragice in timp ce scurtarea APTT este marker specific pentru riscul crescut de deces, tromboza si hemoragie.

Afla mai multe: