ASLO

Cuprins

ASLO

Ce reprezinta anticorpii anti streptolizina O?

Streptolizina O reprezinta o proteina sintetizata de Streptococcus pyogenes (streptococ betahemolitic de grup A) cu rol de lizare al hematiilor si distructie a polimorfonuclearelor, trombocitelor si anumitor proteine care intra in constitutia tesutului cardiac valvular si al articulatiilor. Streptolizina O prezinta proprietati antigenice si determina generarea unui raspuns specific din partea sistemului imun care sintetizeaza anticorpi anti streptolizina O ASLO.

Complexele imune formate din streptolizina si anticorpii specifici se pot depune la nivel tisular sau al membranei de filtrare glomerulara de la nivelul rinichiului producand leziuni specifice de tipul fenomenului Arthus (anafilaxie locala datorata complexelor antigen-anticorp depuse la nivel tisular) si respectiv distructia membranei bazale glomerulare. Leziunile renale apar la un interval curpins intre 1-4 saptamani de la faringoamigdalita streptococica si la 2-6 saptamani dupa infectiile tegumentare cu streptococ betahemolitic de grup A.

Titrul anticorpilor anti streptolizina O devin detectabile in ser la 1-2 saptamani dupa faringita acuta streptococica si ating valoarea la maxima in decurs de 3- 6 saptamani. In situatiile in care titrul anticorpilor anti streptolizina O persista dupa 6 saptamani de la infectia initiala, sau inregistreaza cresteri fata de valorile obtinute la ultima dozare, se ridica suspiciunea unei reinfectii recente.

Cand este recomandata determinarea titrului ASLO?

Determinarea titrului ASLO este indicata in scopul confirmarii expunerii la streptolizina streptococica si al diagnosticului de reumatism articular acut RAA (rheumatic fever), glomerulonefrita acuta poststreptococica, endocardita si scarlatina la pacientii cu simptomatologie clinica sugestiva. Evaluarea in dinamica a titrului ASLO prin determinari seriate la anumite intervale de timp (2-4 saptamani) este utilizata în special pentru monitorizarea pacientilor cu RAA.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea valorilor ASLO se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun.

Care sunt valorile ASLO?

Valorile de referinta pentru anticorpii anti streptolizina O sunt cuprinse in urmatoarele intervale:

  • 0-16 ani: <150 UI/mL;
  • >16 ani: <200 UI/mL.

Important de retinut este faptul ca in cazul infectiilor cutanate streptococice, titrul ASLO este crescut doar la 25% dintre pacienti, in aceste situatii fiind indicata determinarea anticorpilor antistreptococici de tip anti DNA aza B pentru confirmarea expunerii la patogen. Titrul anticorpilor anti streptolizina O poate fi crescut si la pacientii purtatori asimptomatici in cazul carora prezenta de streptococ betahemolitic de grup A a fost depistata in exudatul faringian sau prin efectuarea unui test rapid al antigenului pentru streptococ.

Afla mai multe: